Το παζάρι για τη δεύτερη αξιολόγηση μόλις ξεκίνησε
- 17/10/2016, 21:13
- SHARE
Πριν ακόμη αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις, οι συσκέψεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι διαρκείς.
Το παζάρι για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκίνησε πριν την επίσημη έναρξή της, αφού οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν αναμένονται στην Αθήνα πριν από τα τέλη της εβδομάδας.
Αυτό που κυριαρχεί, πάντως, είναι το κατά πόσο από τη μια η κυβέρνηση θα δώσει ικανά δείγματα γραφής στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο θέμα του χρέους, ώστε να πείσουν το Ταμείο να προσχωρήσει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, οι συσκέψεις είναι συνεχείς, προκειμένου να προχωρήσει ένα σχέδιο για το χρέος, που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία, αλλά και από το ΔΝΤ, αρκεί, φυσικά να βοηθήσει και η Ελλάδα.
Όλες οι πλευρές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Διαφορετικά, το Βερολίνο προειδοποιεί πως κάθε συζήτηση για το χρέος θα παγώσει μετά τον Φεβρουάριο και ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυξάνονται σε καθημερινή βάση τα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση.
Ωστόσο, οι παραινέσεις και τα μηνύματα σκοντάφτουν στην ουσία. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη δυσκολία των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση, με πρώτο στη λίστα το θέμα των εργασιακών, όπου το ΔΝΤ, εκτός από το χρέος, εμφανίζεται αποφασισμένο να πιέσει για πλήρη απελευθέρωση. Το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα υιοθετήσουν τη στάση του Ταμείου μένει να απαντηθεί από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Κρίσιμο παραμένει και το θέμα των δημοσιονομικών, αφού οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αλλάζουν. Κατά συνέπεια, το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να θέσει ζήτημα δημοσιονομικών αποκλίσεων, ζητώντας αυτές να καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα. Και, εκεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, είναι πολύ πιθανό η συζήτηση να εκτροχιαστεί και πάλι και να απαιτηθούν μήνες αβεβαιότητας και έντασης, με νέες βλαβερές συνέπειες για την οικονομία.