«Επιτροπή σοφών» για τα εργασιακά: Βάλτε τέλος στις ατομικές συμβάσεις
- 28/09/2016, 10:44
- SHARE
Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λίγο πριν την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Το 62σέλδιο πόρισμα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, συγκρινόμενες με τις βέλτιστες πρακτικές που τηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέδωσε η «επιτροπή σοφών» στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Το τελικό κείμενο αναφέρεται στα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι έχουν να κάνουν με τις ομαδικές απολύσεις, τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις, την ανταπεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο, με τα δεδομένα στη Ελλάδα να μην παρουσιάζουν ουσιαστικές αποκλίσεις από το τι ισχύει κατά μέσο όρο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ομοφώνως ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στα ζητήματα της απεργίας και της ανταπεργίας, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις παραπέμπουν στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης η οποία αναμένεται ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Η επιτροπή των «σοφών» που απαρτίζεται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους αναλύουν στην έκθεσή τους τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» σχετικά με τα εργασιακά, πάντα σε σχέση με τα πεδία διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Η επιτροπή προτείνει ομοφώνως την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών – κλαδικών συμβάσεων, ομοιοεπαγγελματικών-συμβάσεων. Προτείνει επίσης κατά πλειοψηφία την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι θα ορίζουν το ύψους του με βάση συλλογικές διαπραγματεύσεις και διαβούλευση με ειδικούς.
Κατά πλειοψηφία προτείνεται επίσης η επαναφορά της αρχής της «έυνοιας» κατά την οποία όταν συντρέχουν ρυθμίσεις διαφορετικής ιεραρχικής βαθμίδας τότε υπερισχύει αυτή που παρέχει μεγαλύτερη προστασία στον εργαζόμενο.
Σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, αυτό το οποίο ισχύει με βάση την κοινοτική οδηγία, είναι ότι αποτελούν τις απολύσεις οι οποίες δεν σχετίζονται με το πρόσωπο του εργαζόμενου αλλά πραγματοποιούνται για άλλους λόγους. Ο ανώτερος αριθμός των απολύσεων για περίοδο 30 ημερών είναι 10 για επιχειρήσεις με 20-100 εργαζόμενους και τουλάχιστον 10% των υπαλλήλων για επιχειρήσεις με 100-300 εργαζόμενους. Για την περίοδο 90 ημερών ο αριθμός των απολύσεων ανέρχεται τουλάχιστον στις 20 ανεξαρτήτου αριθμού εργαζόμενων.
Σε αρκετά σημεία το συγκεκριμένο πόρισμα φαίνεται αντίθετο με όσα προτείνει το ΔΝΤ για την υιοθέτηση περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας, απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών για το εργασιακό με τους θεσμούς, και το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου για την πορεία των συζητήσεων.
Κατρούγκαλος: Το πόρισμα ενισχύει τις εθνικές θέσεις
Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.
Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.
Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό “όπλο” στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ. Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».