Το Σινά είναι η αχίλλειος πτέρνα του αιγυπτιακού στρατού
- 22/08/2013, 14:09
- SHARE
Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας οδήγησε στην άνοδο του εξτρεμισμού στη Χερσόνησο, αλλά η ανατροπή του Μόρσι έδωσε νέα πνοή στην Αλ Κάιντα.
Οι ένοπλες ομάδες του Σινά, κρυμμένες στα ορεινά της χερσονήσου, θεωρούν την κίνηση του Στρατού της Αιγύπτο να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, «πραξικόπημα», αλλά και ευκαιρία για τη δικαίωση τους και την επίτευξη των στόχων τους, που είναι σε γενικές γραμμές να ανακηρύξουν την περιοχή σε «ανεξάρτητο Ισλαμικό εμιράτο».
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οργανώσεις όπως η Ανσάρ αλ Σαρία ή η Ταουαχίντ ουαλ Τζιχάντ είχαν οργανωτικές σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ και στην πραγματικότητα κατηγορούσαν τον Μόρσι ότι δεν είχε αγκαλιάσει με θέρμη το σενάριο μιας ισλαμικής Αιγύπτου με βάση τη σαρία.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Σερίφ Ισμαήλ της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, που παρακολουθεί χρόνια τους εξτρεμιστές, δεν υπάρχουν πάνω από χίλιοι μαχητές, ωστόσο έχουν οργανώσει τους βαθμούς τους και έχουν ορίσει θρησκευτικούς ηγέτες για τις περιοχές που ελέγχουν.
Τον περασμένο Ιούλιο, δυο εβδομάδες πριν την ανατροπή του Μόρσι, οι ειδικές δυνάμεις της Αιγύπτου συνέλαβαν δυο εξτρεμιστές να οδηγούν τζιπ στα βουνά του Σινά. Κατασχέθηκαν οι υπολογιστές τους , χάρτες της περιοχής και το οπλοστάσιο τους. Ο ένας ήταν φυγάς από την Υεμένη, σύμφωνα με τον Ισμαήλ, ο οποίος «ομολόγησε ότι οι ένοπλοι διαθέτουν προηγμένα όπλα που μεταφέρθηκαν λαθραία κυρίως από την Λιβύη» και κατονόμασε τον Ραμζί Μαχμούντ αλ Μαουάφι, ηγετικό στέλεχος των ομάδων αυτών.
Ο Μαουάφι, γνωστός ως «ο χημικός» -που έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης Ελεύθερου Αιγυπτιακού Στρατού στο πρότυπο των ανταρτών της Συρίας- είχε δραπετεύσει, όπως αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα, από φυλακή υψίστης ασφαλείας του Καΐρου τον Ιανουάριο του 2011. Γεννημένος στην Αίγυπτο, έφυγε για το Αφγανιστάν κι εντάχθηκε στις δυνάμεις της Αλ Κάιντα υπό τις διαταγές του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπου εξελίχθηκε σε ειδικό στα εκρηκτικά. Ο Μαουάφι σπούδασε οδοντίατρος και έχοντας ως «πελάτη» και τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, έγινε γνωστός ως ο «γιατρός του Λάντεν».
Διαβάστε ακόμη: Μπράντλεϊ Μάνινγκ: «Ήρωας» ή «Προδότης»
Η ανατροπή του Μόρσι «δικαίωσε» την επιχειρηματολογία του νυν ηγέτη της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο οποίος στις αρχές του Αυγούστου, κάλεσε «τους στρατιώτες του Κορανίου να κηρύξουν τη μάχη του Κορανίου» στην Αίγυπτο. Η τελευταία έξαρση στη χερσόνησο του Σινά δείχνει, ότι μερικοί εξτρεμιστές «πήραν» το μήνυμα.
Από τον Ιούλιο οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί, μόλις την περασμένη Δευτέρα 24 Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη χερσόνησο από ενόπλους και ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Μπράιαν Φίσμαν, εκτιμούν ότι «είναι θέμα χρόνου πριν σημειωθεί μεγάλη επίθεση, αυτή τη φορά όχι στη Χερσόνησο, αλλά στο Κάιρο».
Από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, ορισμένοι φύλαρχοι βεδουίνων, που «μοιράζονται» το Σινά με τους ενόπλους ισλαμιστές, άρχισαν να συνεργάζονται πιο στενά με τις δυνάμεις ασφαλείας και πρόσφατα έστειλαν μήνυμα στην ηγεσία στο Κάιρο ότι «οι εξτρεμιστές έχουν ετοιμαστεί για πόλεμο, διαθέτουν όλων των ειδών τα όπλα», όπως πυραύλους Grad, RPG, αντιαρματικά και πολυβόλα.
«Είναι σαν φαντάσματα», φέρεται να είπε τότε στον Μόρσι, ο Ιμπραήμ ελ Μενάϊ, ηγέτης των Βεδουίνων. «Χτυπούν και εξαφανίζονται στα βουνά, όπου δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Φοβούνται την επιστροφή του αστυνομικού κράτους και ανησυχούν ότι το όνειρο τους για ένα ισλαμικό κράτος στην Αίγυπτο θα χαθεί. Έχουν επιτεθεί σε όλα τα στρατιωτικά φυλάκια και όλα τα αστυνομικά τμήματα στο Σινά μετά την ανατροπή του Μόρσι. Και έτσι θα συνεχίσουν εκτός κι αν ο στρατός τους εξαφανίσει».
Διαβάστε ακόμη: Έκανε χρήση χημικών όπλων ο Ασάντ;
Ο Μόρσι είχε δώσει χάρη σε εκατοντάδες ισλαμιστές που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για εγκλήματα όπως δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο μικρός αδελφός του Αϊμάν Ζαουάχρι, ο οποίος συνελήφθη πάλι πριν μερικές ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες των δυνάμεων ασφαλείας, ο Μοχάμεντ Ζαουάχρι εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ των εξτρεμιστών, κι έγινε επικεφαλής του κινήματος τζιχαντιστών σαλαφιστών στην Αίγυπτο. Σε συνεντεύξεις του προωθούσε ιδέες όπως ίδρυση θρησκευτικής αστυνομίας και συγκρότηση κυβέρνησης με βάση τον ισλαμικό νόμο. Στα μέσα Ιουλίου, η αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα Al Masry Al Youm έγραφε ότι ο Μοχάμεντ Ζαουάχρι είχε απειλήσει ότι οι οπαδοί του θα πάρουν τα όπλα εάν δεν αποκατασταθεί ο Μόρσι στην προεδρία. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε κάνει τέτοιες δηλώσεις, ωστόσο φρόντισε να τονίσει ότι, παρόλο που οι οπαδοί του πήγαν και ψήφισαν, «κανείς τους δεν πιστεύει στην δημοκρατία».
Σε κάθε περίπτωση, το Σινά- στρατηγικός κόμβος για όλη την περιοχή, αφού συνορεύει ανατολικά και με τη Γάζα και με το Ισραήλ- είναι ένα από τα δυο ανοιχτά μέτωπα της στρατιωτικής ηγεσίας του Καΐρου, μαζί με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Και τα δυο αυτά μέτωπα φαίνεται ότι είναι συνυφασμένα μεταξύ τους, πράγμα που έγινε απόλυτα σαφές, μετά τις δηλώσεις του ηγετικού στελέχους των ισλαμιστών Μοχάμεντ Μπελτάγκι ότι «η Αδελφότητα μπορεί να σταματήσει άμεσα όσα γίνονται στο Σινά, εφόσον αποκατασταθεί στην εξουσία ο Μόρσι».
Ο υπουργός Αμυνας και ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου, στρατηγός αλ Σίσι, δεν έχει την πολυτέλεια να διαλέξει που θα στρέψει πρώτα την προσοχή του. Και τα δυο μέτωπα φλέγονται: εάν δεν ελέγξει το Κάιρο θα χάσει το έρεισμα του στο λαό και αν ελέγξει το Σινά κινδυνεύει να βυθίσει την χώρα στο χάος.