Οι οδηγοί ταξί μπορούν να σου αλλάξουν το «Karma»
- 25/07/2013, 08:36
- SHARE
H ελληνική startup, που έφτασε μέχρι το Μεξικό, εισάγει μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία για τους οδηγούς ταξί.
Όταν μια υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και απρόσωπα, υπάρχει κίνδυνος να πέσει θύμα ασυνείδητων χρηστών. Αυτό είχε γίνει «πονοκέφαλος» στην διοίκηση της Τaxibeat, της ελληνικής startup εταιρείας, που παρέχει σε χρήστες smartphones την δυνατότητα να κλείνουν δωρεάν ραντεβού με ταξί που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.
Αρκετοί επιβάτες εκμεταλλευόμενοι αυτή την δυνατότητα σε συνδυασμό με την ανωνυμία, είτε δεν εμφανίζονταν στο ραντεβού, είτε καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα οι οδηγοί ταξί να γράφουν χωρίς λόγο ζημιές. Κάπως έτσι για να ενδυναμώσουν τις σχέσεις οδηγών – επιβατών, οι άνθρωποι της Taxibeat τις τελευταίες ημέρες πρόσθεσαν την υπηρεσία Karma, μέσω της οποίας, τόσο η εταιρεία όσο και οι οδηγοί, βαθμολογούν τους επιβάτες για την συμπεριφορά τους. Εάν η βαθμολογία είναι πολύ χαμηλή, οι οδηγοί ταξί μπορεί και να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν.
Πληροφορίες για τη νέα υπηρεσία δίνει με σχετικό του άρθρο στο blog της εταιρείας ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Taxibeat . «Στην προσπάθεια μας να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Karma», ένα σύστημα πληροφόρησης προς τους οδηγούς οι οποίοι θα έχουν μια γρήγορη εικόνα για το ιστορικό του πελάτη που τους καλεί, και το κατά πόσον δημιουργεί προβλήματα στους οδηγούς. Πως το κάνουμε αυτό; Κάθε φορά που ένας νέος πελάτης εγγράφεται στο Taxibeat ξεκινά με ένα Karma 100%. Αυτό σημαίνει ότι όταν καλεί ένα οδηγό Taxibeat ο οδηγός θα βλέπει το ποσοστό αυτό στην οθόνη του και δεν θα έχει καμία δικαιολογία να μην αποδεχθεί την κλήση του ή να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αν όμως ο πελάτης δημιουργεί αδικαιολόγητα προβλήματα στους οδηγούς, αυτά καταγράφονται και μειώνουν το Karma του. Κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα έχει διαφορετική επίδραση στο Karma ενός πελάτη. Ο Σπύρος Ντόβας έχει φτιάξει ένα πολύ έξυπνο αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη πολλές διαφορετικές παραμέτρους. Για παράδειγμα, αν ο πελάτης καλέσει οδηγό, και δεν εμφανιστεί στο ραντεβού ενώ ο οδηγός έχει φτάσει και τον περιμένει, τότε το Karma του πελάτη μειώνεται πάρα πολύ. Αν ο πελάτης ακυρώσει την κλήση, ενώ ο οδηγός πηγαίνει να τον παραλάβει, τότε το Karma μειώνεται λιγότερο, αλλά και πάλι αρκετά. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μειωθεί το Karma ενός πελάτη εμφανίζονται παρακάτω, με σειρά εμφάνισης ανάλογα με τη “βαρύτητα” του καθενός: Αδικαιολόγητη μη εμφάνιση σε ραντεβού, ακύρωση ραντεβού ενώ ο οδηγός κατευθύνεται προς αυτό, υπερβολικός χρόνος αναμονής του οδηγού. Μετράμε το μέσο χρόνο αναμονής που έχουν όλοι οι οδηγοί στα ραντεβού με πελάτες και υπολογίζουμε με βάση αυτό το μέσο όρο. Όσοι καθυστερούν πάνω από το μέσο όρο συν ένα λεπτό, τότε το Karma τους μειώνεται. Όσοι εμφανίζονται στα ραντεβού νωρίτερα από το μέσο όρο, τότε το Karma τους αυξάνεται».
Την δυνατότητα να προστατέψουν τους συναδέλφους τους από μελλοντικές άσχημες εμπειρίες έχουν όμως και οι οδηγοί. Σύμφωνα με τον Νίκο Δρανδάκη «σε κάποιες περιπτώσεις οδηγοί πατούν το κουμπί “αναφορά” (flag) μετά από μια διαδρομή, επειδή αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον πελάτη (φιλονικία, μεθυσμένος πελάτης, ή οτιδήποτε άλλο δυσάρεστο συμβαίνει κάποιες φορές). Κι αυτό το στοιχείο θα προσμετράται στο Karma του πελάτη, αλλά θα έχει τη μικρότερη “βαρύτητα” από όλα τα παραπάνω. Όταν πελάτης με κακό Karma (κάτω από 50%) καλεί ένα οδηγό Taxibeat, ο οδηγός μπορεί να διακρίνει γρήγορα στην οθόνη του το Karma του πελάτη (σε κόκκινο χρώμα) μαζί με τα άλλα στοιχεία της κλήσης (διεύθυνση παραλαβής κλπ), ώστε να μπορεί γρήγορα να αξιολογεί αν θα την αποδεχθεί ή όχι».
Διαβάστε: Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα
Τo Taxibeat συνεχίζει να επεκτείνεται
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο το Taxibeat ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην αγορά του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Έκτοτε ακολούθησε το Βουκουρέστι, το Σάο Πάουλο, το Όσλο, το Παρίσι και παράλληλα συνεχής εμπλουτισμός της εφαρμογής με νέες υπηρεσίες προς τους χρήστες. Τώρα και η πόλη του Μεξικό έρχεται να προστεθεί στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ελληνική startup.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά στην οποία έχει δραστηριοποιηθεί το Taxibeat μέχρι σήμερα. Σε μια πόλη είκοσι περίπου εκατομμυρίων κατοίκων και εκατό χιλιάδων ταξί, το Taxibeat ύστερα από 2,5 μήνες προετοιμασίας έχει ήδη 400 εγγεγραμμένους οδηγούς.