Τόνι Μπλερ: «Δεν ευθύνεται η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τη σημερινή κρίση»
- 15/06/2014, 15:50
- SHARE
Η αμερικανο-βρετανική επέμβαση δεν μπορεί να συνδεθεί με τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να θεωρήσει κάποιος ότι η αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στη σημερινή κρίση και κάλεσε τη Δύση να αναλάβει στοχευμένη στρατιωτική δράση στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του, οι οποίες αναμένεται να ενοχλήσουν εκείνους που θεωρούν ότι η απόφαση του Μπλερ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν επιδείνωσε την κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε βρετανικό κανάλι ότι η ιρακινή κρίση θα είχε συμβεί ανεξάρτητα από τις πράξεις του.
«Μπορεί όποιος θέλει να συνεχίσει να συζητάει για το αν ήταν σωστό ή λάθος αυτό που κάναμε το 2003, αλλά ό,τι κι αν έγινε πάντα θα υπήρχε πρόβλημα βαθιάς αστάθειας στην περιοχή και στο Ιράκ», δήλωσε ο Μπλερ στο Sky News
Αν ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσέιν δεν είχε ανατραπεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα, θα είχε εκδηλωθεί κάποια εξέγερση σαν την “Αραβική Άνοιξη” που αργότερα εξαπλώθηκε στην περιοχή και σήμερα η χώρα θα βίωνε έναν αιματηρό πόλεμο τύπου Συρίας, είπε ο Μπλερ.
Ο Μπλερ, ο οποίος σήμερα ηγείται μίας πολυεθνικής εταιρείας πολιτικών συμβούλων, είπε ότι η Δύση θα εμπλακεί στην ιρακινή κρίση είτε της αρέσει είτε όχι καλώντας την να βάλει στο στόχαστρό της ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Ιράκ και στη Συρία με τη σύμφωνη γνώμη των αραβικών κυβερνήσεων στην περιοχή.
«Δεν προτείνω να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις και να πραγματοποιήσουμε μία ευρείας κλίμακας εισβολή όπως κάναμε στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, αλλά λέω ότι θα χρειαστεί να αναλάβουμε έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθειά μας να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ και τελικά σε ολόκληρη την περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Ιράκ η δράση θα πρέπει να είναι άμεση επισημαίνοντας ότι μία επιλογή θα ήταν η στοχευμένη χρήση αεροπορικών πληγμάτων.
Ως ηγέτης των Εργατικών ο Μπλερ κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και παρέμεινε στην εξουσία από το 1997 ως το 2007. Αλλά οι χειρισμοί του στον ιρακινό πόλεμο και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του μαζί με τις ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα–που επικαλέστηκαν ως αιτία πολέμου–αποδείχτηκε ότι οδήγησαν στην πολιτική του πτώση.
Μιλώντας από το Αμπού Ντάμπι, ο Μπλερ είπε σήμερα ότι η αποτυχία της Δύσης να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία είναι ένας από τους λόγους που ξέσπασε η κρίση στο Ιράκ.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του, ο Μπλερ είπε ότι η συριακή εξέγερση έδωσε στους ισλαμιστές εξτρεμιστές την ευκαιρία να επανασυνταχθούν και να αποκτήσουν στρατιωτική εμπειρία, ενώ το Ιράκ κινδυνεύει να γίνει μία πιο επικίνδυνη πηγή τρομοκρατικών απειλών απ΄ό,τι ήταν το Αφγανιστάν τη δεκαετία του 90.
Ο Μπλερ είπε ακόμη ότι ο ιρακινός στρατός ήταν ανεπαρκής και διερωτήθηκε αν οι αμερικανικές δυνάμεις έπρεπε να έχουν αποσυρθεί τόσο σύντομα.
Ο κυριότερος λόγος που η Δύση πρέπει να επέμβει στο Ιράκ και στη Συρία είναι για να προστατεύσει την ίδια της την ασφάλεια, δήλωσε ο Μπλερ σήμερα στην τηλεόραση του BBC.
Διαβάστε ακόμα:
Στενή συνεργασία Αυστραλίας-ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ
Η Τεχεράνη τάσσεται κατά των ξένων επεμβάσεων στο Ιράκ