Τράπεζα Πειραιώς: Οι νικητές και οι χαμένοι της κρίσης
- 04/07/2014, 20:42
- SHARE
Μελέτη της τράπεζας για τους κλάδους που «λύγισαν» κι εκείνους που άντεξαν την κρίση.
Τους κλάδους της οικονομίας που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά την διάρκεια της κρίσης, αλλά και αυτούς με τις χαμηλότερες επιδόσεις, καταγράφει σε μελέτη της η Τράπεζα Πειραιώς.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την εν λόγω μελέτη που χρησιμοποιεί ως εργαλείο έναν συνολικό δείκτη κλαδικών επιδόσεων, τον Best in Class (BIC) Index, στην κορυφή των κλαδικών επιδόσεων διατηρούνται κλάδοι αμυντικού χαρακτήρα, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως νερού, διαχείρισης λυμάτων, υγείας, εκπαίδευσης, τηλεπικοινωνιών.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα ανθεκτικοί παρουσιάζονται κλάδοι που σχετίζονται με την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, καθώς και με την κατασκευή καλωδίων /καλωδιώσεων και ηλεκτρολογικού φωτιστικού εξοπλισμού.
Στον αντίποδα, στους κλάδους με τις χαμηλότερες επιδόσεις περιλαμβάνονται κλάδοι που βασίζονται στην καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών [διασκέδαση, μέσα ενημέρωσης, πωλήσεις αυτοκινήτων, επίπλου και ξύλου], καθώς και κλάδοι που σχετίζονται με την οικοδομή (μη μεταλλικά ορυκτά, όπως τσιμέντο, πλακάκια, δομικά υλικά).
Ειδική περίπτωση, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, αποτελεί ο κλάδος των βασικών μετάλλων (σίδηρος, ατσάλι, αλουμίνιο), ο οποίος επηρεάζεται τόσο από την κάμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας (δημόσιας και ιδιωτικής) όσο και από το υψηλό κόστος ενέργειας.
Σταθεροποίηση της οικονομίας μετά από 4 χρόνια πτώσης
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να έχει έκδηλα τα σημάδια της στην εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετά από τέσσερα χρόνια πτώσης, η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα, η οικονομία έχει περάσει σε μια περίοδο σταθεροποίησης και συνεχούς ανάσχεσης της υφεσιακής της πορείας, αναφέρει στη μελέτη της η Πειραιώς.
Φάση ανάκαμψης του οικονομικού κύκλου
Με βάση το δείκτη οικονομικού κλίματος, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να εισέρχεται στη φάση «ανάκαμψης» του οικονομικού κύκλου, σημειώνει η τράπεζα.
Όπως εξηγεί, από τα μέσα του 2012, η βελτίωση του ESI αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση του ρυθμού ύφεσης της οικονομία. Συνακόλουθα ενισχύεται η πρόβλεψη ότι η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος το β’ τρίμηνο του 2014 θα αποτυπωθεί στα στοιχεία του ΑΕΠ και θα αναδείξει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε πρώτη φάση και την ανάκαμψή της προς τα τέλη του έτους.
Σταδιακή αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης των απασχολούμενων
Ο αριθμός των απασχολούμενων έχει περιοριστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εντούτοις, από τα τέλη του 2012 άρχισαν να διαφαίνονται κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης της έντονα πτωτικής πορείας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και ο σχετικός δείκτης που αποτυπώνει τις προοπτικές προσλήψεων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Μυτιληναίος: Έτσι αντέξαμε μέσα στην κρίση