Τρίκαλα: Ένα ελληνικό «καλό παράδειγμα» έξυπνης πόλης
- 06/05/2017, 17:27
- SHARE
Ο Δήμος Τρικκαίων, με έδρα την πόλη των Τρικάλων, έχει μακρά παράδοση στην αναγνώριση του δυναμικού και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Tου Δημήτριου Πόγκα
Για όσους ασχολούνται με το Διαδίκτυο και την καινοτομία αποτελεί πραγματικότητα και όχι «θρύλο» η παροχή ελεύθερου WiFi στους δημότες της περιοχής ήδη από το 2003. Το πιο διάσημο και εντυπωσιακό έργο, για το οποίο ο Δήμος επανήλθε στο προσκήνιο της τεχνολογικής επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια, είναι το αυτοοδηγούμενο λεωφορείο, το οποίο έκανε τις πρώτες του διαδρομές στα τέλη του 2015 . Ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο στα πιλοτικά του οποίου συμμετείχαν 7 πόλεις, και από ελληνικής πλευράς μόνο τα Τρίκαλα. Ένα έργο, μάλιστα, που εκτός από επιδοκιμασίες, είχε προκαλέσει και αρνητική αντίδραση στην τοπική κοινότητα.
«Έξυπνες υπηρεσίες είναι αυτές που δίνουν λύσεις στα προβλήματά μας, με έξυπνο και οικονομικό τρόπο», αναφέρει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος απαριθμεί και μία σειρά επιπλέον ψηφιακών έργων που έχει υλοποιήσει ο Δήμος: ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005, πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τοπικά ζητήματα e-politis, γραμμή τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής (μέσω εφαρμογής) επικοινωνίας του πολίτη για αναφορά προβλημάτων στους δρόμους της πόλεις και παρακολούθηση του αιτήματος, υπό ανάπτυξη εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Τρίκαλα και διαδραστικός τρόπος σήμανσης των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης, μέσω της τεχνολογίας beacons. Στο κέντρο της ανάπτυξης και διάθεσης των ψηφιακών υπηρεσιών της πόλης είναι η δημοτική εταιρεία e-Trikala ΑΕ, που λειτουργεί από το 2004.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο πτυχίο και στην καρδιά, ο Δημήτρης Παπαστεργίου ασχολήθηκε με τη μελέτη και την κατασκευή πάνω από 300 ιδιωτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ηγείται του Δήμου Τρικκαίων από το 2014, ενώ κατέχει την προεδρία της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Η βασική προσέγγιση για την ‘έξυπνη πόλη’ είναι η ηλεκτρονική πόλη. Προσωπικά, έχω μία μάλλον ανατρεπτική άποψη», τονίζει. «Ειδικά στην Ελλάδα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι σχετική μόνο με την τεχνολογία. Πώς μπορεί μια πόλη να είναι ‘έξυπνη’ ως προς τον φωτισμό της, αλλά ο δημότης να πρέπει να βάζει ‘μέσον’ τον Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο για να αλλαχθεί μια λάμπα», αναρωτιέται ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Έξυπνη, επομένως, είναι η πόλη που ‘ακούει’ τον εαυτό της, δηλαδή τους δημότες της. Η πόλη που έχει άποψη και ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον των πολιτών, χωρίς να τους ταλαιπωρεί. Έξυπνη πόλη είναι η πόλη που ‘μπαίνει στα παπούτσια του δημότη’, περπατάει μαζί του στους δρόμους, τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του έγκαιρα και τα επιλύει με τον πιο γρήγορο, οικονομικό και ποιοτικό τρόπο», αναφέρει.
Ο Δήμος έχει ήδη εγκρίνει και αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα μεγαλόπνοο πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Cisco, SiEBEN, Καυκάς, Space Hellas και OTS, προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον υπηρεσίες «έξυπνης πόλης» και να ενοποιηθούν σε ένα «κέντρο ελέγχου» οι ήδη υπάρχουσες.
Το πιλοτικό έργο, το οποίο αναμένεται να μην επιβαρύνει με κόστος τον προϋπολογισμό του Δήμου, στοχεύει να αναπτύξει υπηρεσίες όπως:
– Διαχείριση στάθμευσης και έλεγχο με αισθητήρες και παράθεση συνεχών φωτογραφιών.
– Εκσυγχρονισμός του ασύρματου δικτύου.
– Εφαρμογές Open Mall μέσω διάδρασης του πολίτη με το Δήμο και τις επιχειρήσεις του.
– Έξυπνος φωτισμός μέσω LED και άμεση μέτρηση της εξοικονόμησης.
– Ενημέρωση των οδηγών για θέσεις στάθμευσης μέσω κινητού και πινακίδων στην πόλη.
– Τοποθέτηση «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» μέσα από στρατηγικές συνεργασίες.
– Εγκατάσταση ενός και μοναδικού συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
– Τηλεπρόνοια και δημιουργία 150 «έξυπνων» σπιτιών για άτομα με άνοια, στην Κεντρική Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIVAGE.
Μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί, επίσης, ένα είδους ΑΤΜ, από το οποίο ο δημότης θα μπορεί να λαμβάνει κάποια πιστοποιητικά. Όσα «επιτρέψει η πολυδαίδαλη (και τσακωμένη με την ψηφιακή εποχή) νομοθεσία μας», τονίζει ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ένα δεύτερο μεγάλο σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται ο Δήμος Τρικκαίων είναι το «Ασκληπιός», δηλαδή η χρήση τεχνολογιών για καλλιέργειες βοτάνων και θεραπευτικών φυτών ελεγχόμενες μέσω δορυφόρων. Η «γεωργία ακριβείας» μπορεί να μην θυμίζει σε πολλά την αρχαία Τρίκκη, την πόλη από την οποία ξεκίνησε ο μυθικός ιατρός της αρχαιότητας, ωστόσο αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για το περιβάλλον και τους παραγωγούς.
Η Κεντρική Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και στη διαδημοτική συνεργασία στα ψηφιακά θέματα, καθώς μέσω της CitiesNet AE στην οποία συμμετέχουν 10 Δήμοι (Βέροια, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων και Τρικκαίων) χαράσσεται κοινή πορεία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
«Είναι τραγικό ότι όχι μόνο δεν ‘μιλάνε’ μεταξύ τους τα πληροφοριακά συστήματα των οργανισμών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει επικοινωνία και δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων ούτε καν μέσα στον ίδιο τον οργανισμό (υπουργείο ή Δήμο). Θα πρέπει να αποφασίσουμε να μιλήσουμε την ίδια ψηφιακή ‘γλώσσα’ επιτέλους στην Ελλάδα, σε μία χώρα όπου η λέξη διαλειτουργικότητα είναι άγνωστη», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.
Θες να κάνεις disrupt την Ελλάδα; Δήλωσε συμμετοχή τώρα για το μεγάλο event Disrupt Greece