Τρεις προϋποθέσεις για να ανοίξει η συζήτηση για το «κούρεμα»
- 19/06/2014, 23:25
- SHARE
«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης μετά τη λήξη του Eurogroup - Το ΔΝΤ ζητά χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τρεις προϋποθέσεις για την Ελλάδα έθεσε σήμερα ο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.
«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από την πλευρά της Ελλάδας ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.
Αναλυτικά:
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, όπου το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.
Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».
Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επεσήμανε από την πλευρά του ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. ευρώ.
H Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».
Για το ίδιο θέμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Να απλοποιηθεί το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ζητά το ΔΝΤ
Το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να απλοποιηθεί, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ευρωζώνη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, λίγες ημέρες αφότου επαναδιατυπώθηκε η ιδέα περί «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών κανόνων ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη.
«Μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστούν οι ιδέες για απλοποίηση και ενίσχυση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης», εκτιμά το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι «υπερβολικά περίπλοκο, με πολλούς αριθμητικούς στόχους που πρέπει να τηρούνται».
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στοχεύει να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών-μελών. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υπερβολικών ελλειμμάτων καθορίζει ως όριο το 3% του ΑΕΠ για το δημόσιο έλλειμμα κάθε χώρας και το 60% για το δημόσιο χρέος. Μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση το Σύμφωνο ενισχύθηκε, με την εισαγωγή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των μελών που δεν το τηρούν.
Ωστόσο το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η τήρηση των στόχων είναι «αδύναμη» και ανησυχεί ταυτόχρονα για το γεγονός ότι το Συμφωνο Σταθερότητας «αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις» στις χώρες-μέλη. «Δεν υπάρχουν απλές λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα», τονίζει το Ταμείο.
Στις αρχές της εβδομάδας η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο μετά τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έκανε έκκληση για μεγαλυτερη ευελιξία όσον αφορά τα ελλείμματα και ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες για να τα μειώσουν.
Διαβάστε ακόμη:
Φιλοφρονήσεις και «συμπάθεια» στην αρχή του Eurogroup
Το ΔΝΤ «καλωσορίζει» μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές