Η τρισδιάστατη εποχή των μετακινήσεων είναι εδώ
- 05/01/2014, 10:35
- SHARE
Μετά το πρώτο «εκτυπωμένο» αυτοκίνητο, έφτασε η στιγμή και του μαχητικού αεροσκάφους με 3D εξαρτήματα.
Η χρονιά που μας πέρασε άφησε πίσω της μια τεράστια τεχνολογική παρακαταθήκη. Την τρισδιάστατη εκτύπωση. Φτηνή πρώτη ύλη και σχέδια προσβάσιμα σε όλους, καθιστούν τη νέα αυτή «τέχνη» ως το επόμενο βήμα στην παραγωγή και την τεχνολογία.
Την επίσημη αρχή στο χώρο των αυτοκινήτων έκανε το Urbee. Το φουτουριστικό δημιούργημα του Jim Kor, ενός μηχανικού από τον Καναδά που έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας στο αμάξωμά του εξαρτήματα αποκλειστικά φτιαγμένα σε 3D εκτυπωτές. Εδώ και δύο χρόνια κινείται στο δρόμο και έχει πετύχει την εκπληκτική κατανάλωση του 1,17 lt /100 χλμ ή, αλλιώς, χρειάζεται μόλις ένα λίτρο βενζίνης για να διανύσει 85 χλμ.
Το πρώτο βήμα με το Urbee δημιούργησε νέα δεδομένα τα οποία –όπως συμβαίνει συνήθως- απαιτούν έξτρα πόρους. Το καινούριο Urbee 2 χρειάζεται 3 εκατ. δολάρια για να μπει στην παραγωγή. Έτσι ο Jim Kor στράφηκε στο crowdfunding ζητώντας $30.000 προκειμένου να εκδώσει ένα βιβλίο το οποίο θα κάνει γνωστό το project σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο και θα έχει παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά και τις αρετές του Urbee ώστε να προσελκύσει επενδυτές.
Διαβάστε ακόμη: Τρισδιάστατη Καινοτομία!
Η καμπάνια του μπορεί τελικά να μην πέτυχε τον σκοπό της, όμως το Urbee απέκτησε τη δημοσιότητα που χρειαζόταν. Οι επενδυτές «γλυκάθηκαν» από την προοπτική των «εκτυπωμένων» τεσσάρων τροχών και οι δημιουργοί του Urbee ζήτησαν από τους επενδυτές να κάνουν απ’ ευθείας δωρεά τα χρήματα που θα έπαιρναν μέσω αυτής, και η προσπάθεια συνεχίζεται.
Παράλληλα, η βρετανική αεροναυπηγική ομάδα της BAE Systems ανακοίνωσε μόλις σήμερα πως ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Tornado πέταξε για πρώτη φορά με μεταλλικά εξαρτήματα τυπωμένα σε 3D εκτυπωτή. Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία» τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Ουόρτον στην βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η βρετανική πολυεθνική εταιρεία άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής.
Μαχητικά αεροσκάφη, αυτοκίνητα, εξαρτήματα κινητήρων σε πυραύλους της NASA, ακόμη και… πίτσες για τη «λιγούρα» αστροναυτών, βγαίνουν πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού. Η αεροναυπηγική βρήκε έναν φτηνό σύμμαχο για να εμπλουτίσει το οπλοστάσιό της, ενώ οι απανταχού «μάστορες» ανακάλυψαν έναν εύκολο τρόπο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Κάτι σαν το Urbee 2, δηλαδή…