Τρομάζει η αδιάκοπη προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ
- 07/08/2014, 16:13
- SHARE
Την παρέμβαση του ΟΗΕ ζητούν οι κοινότητες που απειλούνται από τους τζιχαντιστές - Μαζική «έξοδος» Χριστιανών και Γιεζίντι προσφύγων προς την Τουρκία.
Δίχως σταματημό οι αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους» καταλαμβάνουν περιοχές του ιρακινού βορρά, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να τις εγκαταλείψουν άρον άρον και να αναζητήσουν καταφύγιο στους λόφους του ιρακινού Κουρδιστάν και την Τουρκία, ζητώντας την κατεπείγουσα παρέμβαση του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.
Μία ημέρα αφού κατέλαβαν το μεγαλύτερο φράγμα του Ιράκ από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ηλεκτροδότηση της χώρας, οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σήμερα την πόλη Καρακός –τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ- και άλλες περιοχές κοντά στη Μοσούλη, μετά την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων που, όπως αναφέρουν πηγές, υστερούσαν σε οπλισμό και πυρομαχικά σε σχέση με τους αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους».
«Γνωρίζω ότι οι πόλεις Καρακός, Ταλ Κάιφ, Μπαρτέλα και Καραμλές έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους και βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Πρόκειται για καταστροφή, για τραγική κατάσταση. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως. Δεκάδες χιλιάδες τρομοκρατημένοι άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους τη στιγμή που μιλάμε, δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που συμβαίνει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Χαλδαίος αρχιεπίσκοπος του Κιρκούκ και της Σουλεϊμανίγια, Τόμας Τζόζεφ.
Το Καρακός είναι μία αμιγώς χριστιανική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, και το Ερμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 50.000 κατοίκους, αλλά κατά το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό χριστιανών που είχαν εκδιωχθεί από τη Μοσούλη. Βορειότερα, η πόλη Τάλ Κάιφ, με επίσης μεγάλη χριστιανική κοινότητα, αλλά και μέλη της σιιτικής μειονότητας Σαμπάκ, εκκενώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Διεθνή έκκληση πραγματοποιούν και οι χιλιάδες Γεζίντι του Ιράκ, τα μέλη της ιστορικής θρησκευτικής μειονότητας που απειλείται από την προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών, οι οποίοι ζητούν από τους αλλόθρησκους να ασπαστούν το Ισλάμ προκειμένου να μην χάσουν τη ζωή τους.
«Εκατοντάδες Γεζίντι έχουν περάσει από χθες σε τουρκικό έδαφος, στην περιοχή του μεθοριακού φυλακίου του Χαμπούρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία», διευκρίνισε μια επίσημη πηγή αυτή. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων αυτών. Ένας Τούρκος διπλωμάτης είπε μόνο ότι ο αριθμός τους υπολογίζεται πως κυμαίνεται μεταξύ 600-800. Φιλοξενούνται σε ένα συγκρότημα στην πόλη Σιλώπη, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.
«Δεν κάνουμε καμία εθνική ή θρησκευτική διάκριση για όσους θέλουν να έρθουν στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «μετά τη συριακή εμπειρία” της η Άγκυρα, που φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους, θα προτιμούσε να στεγάσει τους Ιρακινούς -είτε αυτοί είναι Γεζίντι, είτε είναι Τουρκομάνοι είτε Κούρδοι- σε καταυλισμούς εντός του Ιράκ, σε ασφαλείς ζώνες».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο με στρατιωτικούς αξιωματούχους ώστε να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο βόρειο Ιράκ. «Η σταθερότητα στο βόρειο Ιράκ είναι υψίστης σημασίας για τη δική μας», τόνισε ο υπουργός.
Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σίντζαρ των Γεζίντι, μιας μειονότητας τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν μια προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «λάτρεις του διαβόλου».
Επιθέσεις και στο Κιρκούκ
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, ανέφεραν αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε ένα σιιτικό τέμενος στο οποίο έχουν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές λόγω των συγκρούσεων και των επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους».
Ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Κιρκούκ είπε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλές γυναίκες και παιδιά από τις πόλεις Αμερλί, Μπασίρ και Τάζα.
Στην τουρκομανική πόλη Αμερλί, Ιρακινοί στρατιώτες, σιίτες εθελοντές και Κούρδοι μαχητές ξεκίνησαν σήμερα μια κοινή επιχείρηση για την εκδίωξη των σουνιτών τζιχαντιστών που την πολιορκούν εδώ και δύο μήνες. Οι 20.000 κάτοικοι της πόλης, που παραμένει περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές από τις 18 Ιουνίου, ζητούσαν εδώ και πολλές εβδομάδες την επέμβαση του στρατού, προειδοποιώντας ότι τους τελειώνουν τα τρόφιμα και δεν έχουν πλέον ούτε πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα και κινδυνεύουν άμεσα καθώς, συν τοις άλλοις, στην περιοχή επικρατεί καύσωνας.
Η τουρκομανική μειονότητα του Ιράκ είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρας. Οι Τουρκομάνοι ζουν σχεδόν αποκλειστικά στον βορρά και, στην πλειονότητά τους, είναι σουνίτες. Ωστόσο, οι σιίτες Τουρκομάνοι εδώ και δύο μήνες έχουν μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.
«Να σταματήσει το ανθρωπιστικό δράμα» ζητά ο Πάπας
Σε γραπτή του έκκληση σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζει ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να δραστηριοποιηθεί ώστε να προστατέψει όσους απειλούνται από την βία και να εξασφαλίσει την αποστολή βοήθειας σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».
Η γραπτή έκκληση του Ποντίφικα απευθύνεται στην «συνείδηση όλων των πολιτών» και ζητά την στήριξη μέσω της προσευχής από όλους τους χριστιανούς.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, «ο Πάπας παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις ειδήσεις που φθάνουν από το βόρειο Ιράκ και οι οποίες αφορούν τον άμαχο πληθυσμό». Ο πατέρας Λομπάρντι συμπλήρωσε ότι «πλήττονται, ιδίως, οι χριστιανικές κοινότητες, αφού πρόκειται για έναν λαό που τρέπεται σε μαζική φυγή από τα χωριά του, εξαιτίας της μαζικής βίας που τις μέρες αυτές επικρατεί στην όλη περιοχή».
Διαβάστε ακόμη:
Και νέα πετρελαιοπηγή στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους»
Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο
Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη