Τσακαλώτος: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς για το ασφαλιστικό
- 18/01/2016, 17:23
- SHARE
«Το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των συναντήσεων του κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, καλώντας το Ταμείο να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Όπως είπε, δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για ενστάσεις του Ταμείου επί της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν διαπραγματευόμαστε με διαρροές» Ωστόσο παραδέχτηκε πως το ΔΝΤ βάζει ψηλά τον πήχη τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για τα δημοσιονομικά.
«Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει ψηλά τον πήχη για να συμμετάσχει, τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το δημοσιονομικά. Μας ανησυχούν οι διαρροές που είχαμε την περασμένη περίοδο, για τις προθέσεις του. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ εάν είναι δικές του οι διαρροές αυτές. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε: Το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί τις διαρροές περί ασφαλιστικού, ή αλλιώς να τις διαψεύσει».
«Αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει σελίδα σε ένα, σε δύο μήνες, εάν δεν ρυθμίσουμε το χρέος» είπε και ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση. «Πρέπει να δουλεύουμε με χρονοδιαγράμματα. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν τελείωναν ποτέ οι αξιολογήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι μένει να διευκρινιστεί αν το θέμα του χρέους θα κλείσει πριν ή ταυτόχρονα με την πρώτη αξιολόγηση.
Επίσης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ταξιδιών του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Εξήγησα στους ομολόγους μου, ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων πάει καλύτερα από πέρυσι. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο» είπε και συνέχισε: «Και με τους έξι υπουργούς που συναντήθηκα, είχαν ανοιχτά τα αυτιά τους. Και οι έξι – μερικοί και από τους πιο δύσκολους- εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα και όχι να προσθέτουμε προβλήματα. Αυτή η άποψη εκφράστηκε και από τους τρεις θεσμούς στο Eurogroup».