Τσακαλώτος: Τα δεδομένα που θα κρίνουν την επιτυχή πρόσβαση στις αγορές
- 11/12/2017, 20:47
- SHARE
Στις συνθήκες της επαναφοράς την Ελλάδας στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum.
Σε μια σειρά δεδομένων που αφορούν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα προγράμματα, την επιτυχή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη βελτίωση στις εξαγωγές, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Νέα Υόρκη στο 19ο Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ του φετινού φόρουμ και των προηγούμενων, ανέφερε και υπογράμμισε πως ο λόγος είναι ότι το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ.Τσακαλώτος.
«Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις ανέφερε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία. “Σε όλη αυτή την προσπάθεια» -όπως είπε χαρακτηριστικά- «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της». Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε, πολλά υποσχόμενους, τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία». Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.
Ο υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της εκδήλωσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών και την Τρίτη θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Στις 15.45 μ.μ. ο κ. Τσακαλώτος θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Τζιαμαριόλι: Θετική η τάση για την Ελλάδα
Η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω, αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του προγράμματος που έχουν απομείνει, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαριόλι, μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Invest in Greece, που γίνεται στη Νέα Υόρκη. «Αν η Ελλάδα συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα ακολουθήσει το ίδιο υπόδειγμα των άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα του ESM/EFSF, πρόσθεσε ο Τζιαμαριόλι.
Οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη υψηλά, αλλά είναι σε πτωτική τροχιά, σημείωσε ο αξιωματούχος του ESM, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε από την αγορά τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο εκτέλεσε τη μεγαλύτερη άσκηση διαχείρισης στοιχείων παθητικού που έχει γίνει στην ιστορία, με την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί με το PSI το 2012.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Τζιαμαριόλι είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο πολύ το απόθεμά του αλλά οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του. «Για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό έλεγχο, η Ελλάδα θα πρέπει να εμμείνει στην πορεία πρωτογενών πλεονασμάτων, για την οποία έχει δεσμευθεί», είπε. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι ο ESM υλοποίησε φέτος με επιτυχία τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ο ESM, είπε, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και κατά περίπου τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από ότι προβλεπόταν αρχικά.
Η Ελλάδα, κατέληξε ο Τζιαμαριόλι, πρέπει να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να εξέλθει με επιτυχία από τον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον επόμενο Αύγουστο.
Θερμά λόγια από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα για τις προοπτικές της οικονομίας
Σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί η ατζένα των επενδύσεων και του εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς και να επισημανθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτησή του στο Twitter, το διεθνές επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα.
Κατά την ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. «Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε και το όφελος που θα αποφέρουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την ΕΕ «για να αναζητήσουμε ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία».
Από τη μεριά του, ο πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ Θεοχάρης Λαλάκος στην εναρκτήρια ομιλία του επενδυτικού συνεδρίου, ανέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τη σύσταση ομάδα εργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας των δύο χωρών. Παράλληλα, σημείωσε, Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, με έμφαση τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και στον αγροδιατροφικό και κτηματομεσιτικό.
Συνεχίζοντας σε αυτό το μήκος κλίματος, ο κ. Λαλάκος μίλησε για νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε πως αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.
Επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ τόνισε τις θετικές εξελίξεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες και υπογράμμισε καταληκτικά: Η ελληνική οικονομία μετακινείται σταδιακά από μία κατάσταση παρατεταμένης κρίσης σε μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αναζωογόνησης, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα.
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κούτρα. «Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος σε θέματα σύγχρονου χρηματοοικονομικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που θα αναδεικνύει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς και τα συγκριτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Κούτρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ