Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ λέει πως επιθυμεί ό,τι και η κυβέρνηση. Μένει να το αποδείξει
- 05/04/2016, 17:45
- SHARE
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο NEWS 247. Τι λέει για την αξιολόγηση, τη στάση του ΔΝΤ, τη διαπραγμάτευση, το χρέος, τον Σόιμπλε.
Του Σταύρου Γεωργακόπουλου
Ευκλείδης Τσακαλώτος. Καθηγητής Πανεπιστημίου με σπουδές στην Οξφόρδη, πολύ «βαρύ» βιογραφικό και πλέον Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, για εκείνους που τον γνωρίζουν, ο οποίος επέλεξε να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της ελληνικής οικονομίας και να πάρει στα χέρια του την πιο καυτή πατάτα.
Μετά από 25 χρόνια στο αθλητικό ρεπορτάζ, το τελευταίο που περίμενα ήταν να βρεθώ στο ίδιο τραπέζι μαζί του για μια συνέντευξη με συγκεκριμένη στόχευση: Να μπούμε στο μυαλό του και μάλιστα σε μια συγκυρία, όπου η διαπραγμάτευση κορυφώνεται και γεγονότα όπως η διαρροή των διαλόγων στελεχών του ΔΝΤ από τα Wikileaks, την κάνει ακόμα πιο δύσκολη.
Επιχειρήσαμε να εξηγήσουμε τα πολλά «γιατί» που γεννά η παρουσία του σε έναν τόσο δύσκολο ρόλο, το πώς άλλαξε η ζωή του, το τι θέλει τελικά να πετύχει, το αν αυτό το ρίσκο αξίζει –σε τελική ανάλυση- τον κόπο. Υπήρχε, άλλωστε, κοινός τόπος. Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και τα παραδείγματα που συχνά χρησιμοποιεί στις κουβέντες του για να γίνει περισσότερο κατανοητός.
Αφού βάλαμε στην κουβέντα από Μέρκελ, Σόιμπλε, Τσίπρα και Βολταίρο, μέχρι Μπόμπι Μουρ, Γκουαρδιόλα, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ποδοσφαιρικό «Grexit», σας αφήνουμε να μετρήσετε πόσα γκολ μπήκαν στις γραμμές που ακολουθούν.
Όπως θα διαπιστώσετε, δόθηκαν απαντήσεις για πολλά. Με λόγια απλά, κατανοητά, ειλικρινά. Για το δημοψήφισμα και το χρέος, για τα λάθη και τις προσδοκίες, για τους στόχους, την πορεία της οικονομίας, το προσφυγικό, την παιδεία, τον κρίσιμο κάβο της αξιολόγησης.
«Έχει αλλάξει η στάση όσων δεν ήθελαν λύση»
– Προχωράτε στο δρόμο, σας πλησιάζει κάποιος και σας ρωτάει: «Υπουργέ, πώς περιμένετε να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση; Βλέπετε κάποιο φως στην άκρη του τούνελ;». Τι θα του απαντούσατε; Άμεσα, υπεύθυνα, χωρίς πολιτική χροιά…
«Θα του έλεγα ότι εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό! Θα δούμε πώς θα πάει και η διαπραγμάτευση.
Μου κάνετε αυτήν την ερώτηση στον πιο κρίσιμο μήνα γιατί έρχονται ξανά οι Θεσμοί, θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σ’ αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».
-Με την εικόνα που έχετε μέχρι τώρα, οι οιωνοί είναι θετικοί;
«Ναι. Η διπλωματική έκφραση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό δεν είναι που λένε οι διπλωμάτες; Ποτέ δεν λένε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα…».
-Εγώ θα ήθελα βέβαια τη δική σας ειλικρινή απάντηση, όχι τη διπλωματική.
«Ναι, το λέω γιατί θεωρώ ότι σε σχέση με το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση από εκείνους που δεν θέλουν λύση. Δηλαδή, υπάρχουν παίκτες που το καλοκαίρι ή δεν ήθελαν λύση ή ήταν αδιάφοροι εάν θα υπάρχει καλή λύση που τώρα δεν είναι αδιάφοροι και μάλιστα ενδιαφέρονται να υπάρχει καλή λύση κι αυτό είναι που με κάνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με το καλοκαίρι. Έχει αλλάξει αυτή η στάση ίσως και λόγω του προσφυγικού, ίσως γιατί καταλαβαίνουν ότι γενικά η Ευρώπη δεν πάει καλά, ίσως γιατί υπάρχει και το θέμα τουBrexit (σ.σ. δημοψήφισμα που θα γίνει στη Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση) τον Ιούνιο».
-Σχετικά με το χρέος, που το έχετε αναφέρει δυο, τρεις φορές έως τώρα στη συζήτηση, τι θέλουμε να πετύχουμε και τι είναι εφικτό να πάρουμε;
«Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, γιατί εκκρεμεί η συζήτηση γι’ αυτό, αλλά μπορώ να σας πω ποιος είναι ο στόχος. Όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, ο στόχος είναι μία εβδομάδα μετά, αφού υπάρξει η συμφωνία για το συνολικό πακέτο, οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες στο εξωτερικό, ελπίζω και στην Ελλάδα, να γράψουν ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι πήραν αποφάσεις. Γιατί συνήθως, είτε αφορά το ελληνικό ή και άλλα ζητήματα, οι εφημερίδες γράφουν ότι μεταθέτουν συνεχώς τις αποφάσεις τους.
Η αγγλική έκφραση είναι ότι κλώτσησαν τον τενεκέ πιο κάτω στο δρόμο. Εάν δεν πουν αυτό αλλά πουν ότι βρήκαν επιτέλους μία λύση για το χρέος που δίνει έναν διάδρομο, ώστε οι επενδυτές να ξέρουν ότι η οικονομία μπορεί να τα βγάλει πέρα και μπορεί να ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα είναι μία νίκη. Για να φτάσεις εκεί, υπάρχουν πολλές τεχνικές. Αυτές τις διαπραγματευόμαστε τώρα, τις συζητάμε. Το ζητούμενο, όμως, είναι αυτό. Γιατί μετά από το PSI, για το οποίο έχω τσακωθεί πολλές φορές και με τον Βενιζέλο στη Βουλή για το εάν ήταν καλό ή δεν ήταν, η απόδειξη ότι δεν ήταν καλό, ήρθε μετά από δέκα μέρες.
Όλοι είπαν ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση, ότι η Ελλάδα θα έχει πάλι δυσκολίες σε έξι μήνες, ότι οι Ευρωπαίοι κλώτσησαν τον τενεκέ πιο κάτω στο δρόμο. Αυτό θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα».
-Κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις μετά τα wikileaks επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση;
Από την απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει.
Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο news247.gr