Τσίπρας: Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου – Ποτέ δεν είχα σχέδιο για δραχμή
- 14/07/2015, 23:13
- SHARE
«Δεν μπορώ να πώ με βεβαιότητα ότι αποφύγαμε το Grexit - Η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει η προοπτική» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή του για ένα κείμενο που, όπως είπε, δεν πιστεύει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Σημείωσε ότι δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς.
Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να δίνει μάχη, να λέει την αλήθεια στις κρίσιμες στιγμές να παίρνει αποφάσεις, να παλεύει γι’ αυτές και να μη δραπετεύει”, τόνισε. «Παντός καιρού δεν είναι κανένας, αλλά ένας καπετάνιος που έχει το καράβι στη φουρτούνα ακόμα κι αν αισθάνεται ότι είναι δύσκολη η πορεία πλεύσης, το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι».
Για τη συμφωνία
Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερο μπορούσε με όση δύναμη ψυχής είχε και επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή δεν εμπεριέχει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε μπροστά του στο τελεσίγραφο που του είχε δοθεί από τους εταίρους. Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις. Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών
Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.
Αναλαμβάνω τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει έως τώρα.
Κάποιοι θα ήταν χαρούμενοι αν έπεφτε αυτή η κυβέρνηση, είπε ο κ Τσίπρας.
Για τις τράπεζες
Ο πρωθυπουργός ανέφερε: πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε «κούρεμα» καταθέσεων. Γι’ αυτό θα πάρουμε τα 25 δισ. Ευρώ. Πιστεύω ότι είναι υπερ-αρκετά για την κάλυψη όλων των αναγκών. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται 10 – 14 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση του πότε θα έχουμε την τελική επικύρωση της συμφωνίας. Δεν μπορούν να ανοίξουν αυτομάτως, θα γίνει μια σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα. Σε ένα βάθος χρόνου που δεν μπορώ να προσδιορίσω.
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
«Η πρόταση Σόιμπλε ήταν το Ταμείο να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας».
«Καταλήξαμε με σκληρή κόντρα ως τις 9 το πρωί ήταν να φτιαχτεί ένα ταμείο στην Ελλάδα, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, με διοίκηση ελληνική και σε αυτό. Έδωσα μάχη μέχρι το πρωί. Ανάγκασα δύο φορές να διακοπεί το Συμβούλιο και στο τέλος να δεχθούν την πρόταση που εμείς καταθέσαμε στο τραπέζι» είπε ο πρωθυπουργός για τη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής.
Για το δημοψήφισμα
Όπως είπε, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, είπε, ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για “ναι ή όχι στο ευρώ” και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει.
Διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας εάν ο πολιτικός αντίκτυπος της προχτεσινής ημέρας θα είναι επωφελής γι’ αυτούς που ασκούν την ηγεσία και τη στρατηγική της Ευρώπης, για να σημειώσει ότι η ημέρα της Συνόδου όπως και οι τελευταίοι 5 μήνες ήταν σταθμοί. “Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη”, τόνισε.
Για τη Σύνοδο Κορυφής
Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Είπε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν μιας ισχυρής πίεσης προς έναν λαό που είχε δημοκρατικά εκφραστεί να προσεγγίσει τις επιθυμίες των πιο ισχυρών οικονομικών δυνάμεων. Τόνισε ότι ο τρόπος που επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί η στάση της κυβέρνησης τους 5 μήνες και η λαϊκή ετυμηγορία δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις.
Προτεραιότητα μου είπε ο πρωθυπουργός είναι να φθάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και μετά θα ασχοληθούμε με τα εσωτερικά μας προβλήματα υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές
Σχολιάζοντας διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα, ασφυξία και σταύρωσή του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε.
«Φτάσαμε κοντά στο Grexit. Ήταν πολύ δύσκολη η ευθύνη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθώ την πρόταση Σόιμπλε για το Ταμείο. Διάφοροι πρωθυπουργοί με καθόλου ευγενικό τρόπο ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό. Αλλά υπήρξαν και φωνές ουσιαστικής στήριξης».
«Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω εκλογές»
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει κάποιο λόγο να θέλει ο ίδιος προσωπικά εκλογές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης. Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει σε διαγραφές βουλευτών είπε πως αυτό δεν είναι στη δική του κουλτούρα, αλλά ούτε και στην κουλτούρα του κόμματός του.
Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμες στιγμές, ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.
Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σέβομαι τη θέση και τη στάση κάθε βουλευτή . Αν συμφωνεί ή διαφωνεί ο καθένας είναι θέμα συνείδησης. Επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου αν δεν θέλει να προεδρεύσει αύριο.
«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να παλεύει, να παίρνει αποφάσεις, να μην δραπετεύει. Αυτή την ώρα ασχολούμαι αποκλειστικά με τον να μην υλοποιηθούν τα σχέδια κάποιων που δεν θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας πάνω απ’ όλα την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.
Μάλιστα ανέφερε πως ακόμα και τώρα κάποιοι βάζουν εμπόδια στο να δοθεί πρόγραμμα – «γέφυρα» στην Ελλάδα. Ερωτηθείς αν έχει αποφευχθεί το Grexit είπε πως δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία.
«Εγώ παίρνω την ευθύνη και όχι ο Βαρουφάκης»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική προσπάθεια, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι δεν θα φορτώσει τα λάθη σε εκείνον και πως χρεώνεται ο ίδιος τα λάθη διότι ο ίδιος είναι ο πρωθυπουργός.
Είπε πως είναι προφανές ότι έγιναν λάθη. Πρόσθεσε ότι από τη μια ο κ. Βαρουφάκης έχει μια εκπληκτική ευφυία και καταπληκτικές δυνατότητες και ότι από την άλλη το ότι είναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και καλός άνθρωπος δεν εξυπακούεται ότι “κάνει” για πολιτικός. Τόνισε ότι ήταν συναινετική η απόφαση για αποχώρησή του από το υπουργείο και πως διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις μαζί του και πως εκτιμά το έντιμο του χαρακτήρα του. Απαντώντας σε όσους καταλογίζουν δόλο στον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες.
Για το Grexit
Ακόμα αποκάλυψε πώς από τον Μάρτιο είχε πληροφορηθεί από τον Γιάνη Βαρουφάκη για το σχέδιο προσωρινού Grexit του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά όπως είπε η καγκελάριος Μέρκελ τότε το αρνήθηκε.
Σχολιάζοντας νωρίτερα τα όσα αυτές τις μέρες ακούγονται για τη μελέτη Grexit παραδέχτηκε πως στα χέρια του έφτασε μια μελέτη με τις επιπτώσεις, αλλά την απέρριψε όταν είδε τις επιπτώσεις και πρόσθεσε πως ποτέ δεν είχε στόχο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, αλλά να την κάνει να παραμείνει σε δίκαιες συνθήκες.
«Δεν υπάρχει plan b. Η χώρα δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα για να υποστηρίξει μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Το προσωρινό Grexit είναι και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και σκληρό Μνημόνιο. Ποτέ δεν είχα σχέδιο να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή».
Όπου και αν πήγα σε Ρωσία, ΗΠΑ και άλλου παντού μου έλεγαν να τα βρω με τους εταίρους μας.