Τσίπρας: «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς»
- 17/11/2013, 10:28
- SHARE
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Η Αυγή».
Ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο, σημείωνει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο μέρος συνέντευξής του στην εφημερίδα Αυγή υπό τον τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς», και ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με όσους βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα.
Στη συνέντευξη, το δεύτερο μέρος της οποίας θα δημοσιευτεί την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς, τα οποία θα αφορούν την αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει ο λαός, από Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας που θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, τον έλεγχο των απολύσεων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου, καθώς και δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.
Προτεραιότητα θα είναι ακόμη η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ.
Διαβάστε ακόμη: «Έθνος της Κυριακής»: Παρέμβαση Καραμανλή υπέρ Σαμαρά
Αναλυτικά:
Στην ερώτηση ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών για την κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απαντά:«Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ».
Εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα αποτελέσματα της πρότασης δυσπιστίας του κόμματός του, είναι ότι «η συζήτηση στη Βουλή και το αποτέλεσμα, με την υπερψήφιση της πρότασης από βουλευτή της πλειοψηφίας διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη», ενώ αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα δηλώνει ότι οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και θα αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το κόμμα του παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ο κ. Τσίπρας είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις καθώς οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, κάτι που δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος είναι ήδη προφανής και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε με 178 βουλευτές και δεν έχει πλέον περισσότερους από 154.
«Η πολιτική των Μνημονίων έχει καταρρεύσει και αυτοί εξακολουθούν να παριστάνουν τον καλό μαθητή της τρόικας, σπέρνοντας ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή στην κοινωνία. Ακόμα και αν αντέξουν μέχρι τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές, το μήνυμα που θα πάρουν από εκεί δεν θα τους επιτρέψει να μείνουν ούτε μέρα παραπάνω. Ίσως η απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου για την κυβέρνηση, να είναι τελικά και ο καταλύτης εξελίξεων πριν από τις Ευρωεκλογές».
Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η πρόταση αυτή πρώτα από όλα αποτελεί μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τιμή απέναντι στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά συσπειρώνεται γύρω από μια ελληνική υποψηφιότητα, για να υπογραμμίσει έτσι την αντίθεσή της στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας, και την ανάγκη μιας βαθιάς και ριζικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Επιπλέον η πρόταση αυτή αναγνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μια αριστερή δύναμη που δίνει από την πρώτη γραμμή τη μάχη για την αλλαγή αυτή, τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε κάθε μια χώρα ξεχωριστά».
Όσον αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «Ο νόμος για το ΤΧΣ θα αλλάξει. Οι τράπεζες θα περάσουν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τη ζήτηση, την παραγωγική βάση της χώρας και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του λαού […] Η λειτουργία τους πρέπει να εδραιωθεί στη διαφάνεια και στον κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δημόσιο συμφέρον και να αποκατασταθεί η καταθετική πίστη».
Απάντηση της κυβέρνησης:
Σε σχόλιό του για την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Αυγή της Κυριακής, ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι μετά το δόγμα «λεφτά υπάρχουν» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δηλώνει ξεδιάντροπα ότι είναι ‘λάθος ερώτημα το που θα βρούμε τα λεφτά!». «Η κοροϊδία πρέπει να έχει τα όριά της, αλλά προφανώς ο κ. Τσίπρας διαφωνεί…», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.