Βάλτε «φρένο» στο πολυάσχολο πρόγραμμα σας
- 04/09/2014, 14:10
- SHARE
Για να μην ξαναπείτε ποτέ «Δεν μπορώ, είμαι απασχολημένος».
Νιώθετε πως είστε συνεχώς απασχολημένοι; Όσα εργαλεία κι αν έχετε στα χέρια σας τα οποία σχεδιάστηκαν για να διευκολύνουν τη καθημερινότητα σας, δεν έχουν αποτέλεσμα; Εάν ναι πρέπει να λάβετε δραστικά μέτρα. Η υπέρ-απασχόληση έχει άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή σας. Χρειάζεται απλά να αναρωτηθείτε αν τελικά αποδίδετε όσο θέλετε στη δουλειά σας, όταν είστε συνεχώς απασχολημένοι.
Δείτε πώς να βάλετε «φρένο» σε ένα γεμάτο πρόγραμμα:
Σταματήστε να κάνετε πράγματα που δε συνάδουν με τα ταλέντα σας
Σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς να καταπιάνονται με πράγματα που δε τους ταιριάζουν, και νομίζω πως συμβαίνει στις περισσότερες δουλειές να έρθει κάποια στιγμή που ένας υπάλληλος θα κάνει κάτι που δεν το ενθουσιάζει. Όταν όμως αυτό γίνει καθημερινότητα και ρουτίνα θα δείτε πως καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια και χρόνο χωρίς , όμως, να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πείτε «όχι» στα άσκοπα ραντεβού
Μην κλείνετε ραντεβού και μην πηγαίνετε σε παρουσιάσεις στις οποίες η παρουσία σας δεν είναι απαραίτητη. Γεμίζοντας το πρόγραμμα σας με ραντεβού και συναντήσεις που δε χρειάζεστε στη πραγματικότητα, θα οδηγήσει σε μια «μη επαγγελματική» στάση, αφού θα «πιάσετε» τον εαυτό σας να δίνει το παρόν από αγγαρεία.
«Βάλτε» τον εαυτό σας στο καθημερινό πρόγραμμα
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κοιτάζουν πως θα «χωρέσουν» τις περισσότερες υποχρεώσεις εντός ημέρας. Στις υποχρεώσεις αυτές πρέπει να βάλετε και τον εαυτό σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για εσάς, για να σκεφτείτε, να ξεκουραστείτε και να «φορτίσετε» τις μπαταρίες σας.
Βρείτε τη πηγή του «κακού»
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν έχετε χρόνο; Τι είναι αυτό που σας κάνει να είστε απασχολημένοι διαρκώς; Βρίσκοντας την αιτία θα μπορέσετε να φτιάξετε μια στρατηγική, ένα πρόγραμμα το οποίο μπορείτε να ακολουθείτε ώστε να προλαβαίνετε όλες τις υποχρεώσεις σας.
Σταματήστε να καταπιάνεστε με πολλά πράγματα
Το λεγόμενο multitasking είναι μύθος. Η δομή του εγκεφάλου δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες από μια λειτουργίες ταυτόχρονα, αφού για να κάνει κάτι πρέπει να «κατεβάσει ρολά» σε οτιδήποτε άλλο έκανε. Αν, λοιπόν, κάποια στιγμή είδατε πως μπορέσατε να συντάξετε ένα report ενώ μιλούσατε με τον συνεργάτη σας στο τηλέφωνο για εξωτερικές εργασίες , είναι γιατί απλά… έτυχε! Προσπαθώντας να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα έχει ένα αποτέλεσμα: Δε θα μπορέσετε να κάνετε εντελώς σωστά κανένα και θα αναγκαστείτε να ξεκινήσετε ξανά από την αρχή.
Μιλήστε σε συναδέλφους ή στο αφεντικό σας
Εάν δε προλαβαίνετε να κάνετε κάτι είτε γιατί δε ξέρετε τον τρόπο είτε επειδή δεν έχετε τελειώσει το προηγούμενο project σας είναι προτιμότερο να ζητήσετε βοήθεια. Σε διαφορετική περίπτωση θα δείτε πως θα είστε σε ένα συνεχές τρέξιμο χωρίς αυτό να οδηγεί κάπου.
Διαβάστε ακόμα:
Πέντε τρόποι για να μην εξουθενωθείτε στη δουλειά
Έλλειψη συγκέντρωσης στο γραφείο; Το κλειδί για την παραγωγικότητα