Βαρουφάκης: «Δέχτηκα απειλές το 2011 για να σταματήσω να ψάχνω για τις Τράπεζες»
- 12/02/2015, 13:21
- SHARE
Αποκαλυπτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο Stern. Η βούληση που έλειπε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η λίστα με τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό και ο λιτός βίος.
Της Σοφίας Κατσαρέλη
«Δύναμη που δεν θέλει να έχει», χαρακτηρίζει τη δυνατότητά του, ως υπουργού Οικονομικών, να κινήσει τις αγορές με μία του λέξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο Stern, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα, που θα συνθλίψει τα καρτέλ στη χώρα.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στο έλλειμμα δημοκρατίας της Ευρώπης, ενώ χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ ως «την εξυπνότερη σήμερα στην Ευρώπη πολιτικό, με διαφορά» και τους Γερμανούς «καλύτερους Ευρωπαίους από τους Γάλλους και τους Έλληνες».
Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, για να τελειοποιήσει τις προτάσεις της για το ελληνικό χρέος, λέει ο νέος «Τσάρος» της οικονομίας. «Εύχομαι να είχα περισσότερο χρόνο. Είμαστε μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία και δεν είχαμε τον χρόνο να εξοικειωθούμε με τη δουλειά στα υπουργεία μας. Χρειαζόμαστε μερικές εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά ψάχνουμε υπό την πίεση της κάννης ενός όπλου. Πηγαίνοντας από τη μία συνάντηση στην άλλη, μετά από συνεχόμενες νύχτες αϋπνίας, είναι μία απόδειξη του πόσο πολύ η κρίση έχει υπονομεύσει την ενότητα, την ψυχή της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά.
Κάνοντας λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Ευρώπη, λέει πως ποτέ δεν είχε πολύ μεγάλες προσδοκίες από τις πολιτικές διεργασίες και πως τώρα, αλλάζουν οι θεσμοί που παίρνουν τις αποφάσεις, από τις οποίες κρίνονται οι ζωές των ανθρώπων.
«Η εξουσία είναι κάτι, που δεν θέλω να έχω»
Σχολιάζοντας την παρατήρηση των δημοσιογράφων, ότι ως υπουργός Οικονομικών, έχει τη δύναμη με μία του λέξη να κινήσει τις αγορές, απαντά:
«Είναι μία δύναμη, που δεν θέλω να έχω. Η εξουσία γενικά είναι κάτι, που δεν θέλω να έχω. Αυτό μπορεί να ακούγεται υποκριτικό, αλλά το εννοώ με κάθε ειλικρίνεια. Και το ίδιο μπορώ να πω και για τα άλλα μέλη της κυβέρνησης. Προτιμούσαν τη ζωή στην αντιπολίτευση… άλλωστε, είναι αρκετά βολικό το να ανήκεις στην αριστερή μειονότητα».
«Γιατί λοιπόν δεχτήκατε τη δουλειά», τον ρωτούν.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, σχολιάζω και ασκώ κριτική στις δυνάμεις που έλεγαν, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην προκαθορισμένη πορεία μας. Και τότε, ένας νέος άνδρας, ο Αλέξης Τσίπρας, με ρώτησε: ‘Αν ανέβουμε στην εξουσία, θέλεις να προσπαθήσεις, να εφαρμόσεις τα σχέδιά σου;’ Σε στιγμές όπως αυτή, δεν τίθεται θέμα του αν θέλεις να το κάνεις. Το κάνεις, γιατί έτσι πρέπει», απαντά, ενώ λέει, πως δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και δεν έχει την παραμικρή ιδέα, για το αν μπορεί στ’αλήθεια να κάνει τη δουλειά. «Προσπαθώ για το καλύτερο, αλλά δεν θα πω κατ’ανάγκην ότι θα πετύχω. Αυτό θα με έκανε είτε ηλίθιο είτε ψεύτη και δεν είμαι τίποτα από τα δύο. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να δουλεύω μέρα με τη μέρα και βλέπουμε».
«Μέρκελ, με διαφορά η πιο έξυπνη πολιτικός στην Ευρώπη»
Διαψεύδοντας τον ισχυρισμό ότι συχνά αλλάζει γνώμη και κατεύθυνση, χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ ως «την πιο έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη, με διαφορά και χωρίς καμία αμφιβολία». Όσον αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέει πως είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία. «Είναι ένας αυθεντικά αφωσιωμένος Ευρωπαίος, ένας κατά βάθος φεντεραλιστής».
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει μάλιστα τους Γερμανούς «καλύτερους Ευρωπαίους από τους Γάλλους και τους Έλληνες, λέγοντας όμως πως «το να δείχνεις με το δάχτυλο, είναι πολύ χαζή άσκηση».
«Δέχτηκα απειλές το 2011»
«Το 2011, όταν βοηθούσα κάποιους δημοσιογράφους στην έρευνά τους, σχετικά με σκάνδαλα τραπεζών, δέχτηκα απειλές. Ένα βράδυ, ένας άγνωστος με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε, αν είχε γυρίσει στο σπίτι ο γιος μου. Μου περιέγραψε τη διαδρομή που ακολουθεί και μου είπε ‘αν θέλεις να τον βλέπεις να γυρίζει στο μέλλον, σταμάτα να ερευνάς τα τραπεζικά. Κι αυτός είναι κι ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο μετακομίσαμε στο Τέξας». «Δεν ξέρω ποιος ήταν, δεν φοβήθηκα ποτέ για μένα, αλλά αν κάποιος στοχοποιήσει το παιδί σου, έχεις ηθική υποχρέωση να απαντήσεις», συνεχίζει.
«Οι Τράπεζες στην Ελλάδα είναι μέρος της σούπερ πλούσιας ελίτ, που έχει οφεληθεί από την κρίση», λένε οι δημοσιογράφοι, για να τους απαντήσει: «Ναι, αλλά θα τις συντρίψουμε. Δεν ξέρω ακόμα πως, αλλά θα τις σταματήσουμε. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τους Γερμανούς. Θα είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, που θα έχει τη βούληση να συνθλίψει τα καρτέλ στη χώρα μας».
«Έχουμε λίστα με όλες τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό από όλες τις Τράπεζες»
Κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι προσποιούνταν ότι ενδιαφέρεται για τις μεταρρυθμίσεις. «Κοιτάξτε μόνο τους νόμους για τη φορολογία. Φορολογούνταν άνθρωποι, που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ρωτάς τους Τούρκους, αν θέλουν να σφαγιαστούν για τους Χριστιανούς», λέει χαρακτηριστικά.
«Έχουμε μία πολύ καλή βάση δεδομένων, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το κεφάλαιο που μετακινείται από την Ελλάδα σε λογαριασμούς στην Ευρώπη ή άλλα μέρη του πλανήτη. Αυτό τουλάχιστον μου λένε, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο. Θα ήξερα τα ακριβή νούμερα, αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ταξιδεύουμε στην Ευρώπη, εκλιπαρώντας για λίγο χώρο, να αναπνεύσουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος έβγαλε στο εξωτερικό 1.5 δισ. ευρώ το 2014, αλλά εδώ και 20 χρόνια πλήρωνε 5.000 ευρώ ετησίως σε φόρους. Τα στοιχεία υπήρχαν, αλλά δεν ποτέ χρησιμοποιηθεί».
«Η Λίστα Λαγκάρντ αφορά μόνο μία τράπεζα. Έχουμε μία λίστα με όλες τις τράπεζες και όλες τις μεταφορές κεφαλαίου. Οι άνθρωποι που εργάζονται όμως στο υπουργείο μου, μου λένε ότι τους απέτρεπαν μέχρι σήμερα από κάθε ενασχόληση με αυτές τις περιπτώσεις», προσθέτει.
«Θέλω, όποτε θέλω, να παίρνω τη μηχανή μου ή να γυρίζω σπίτι με τα πόδια»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει, αποδείξει τον εναλλακτικό τρόπο ζωής του, σε σχέση με τους προκατόχους του «τσάρους».
«Δεν έχει να κάνει με τον συμβολισμό. Πριν λίγες ημέρες, που ήμασταν στη Ρώμη, μας συνόδευσε η Αστυνομία. Αυτό μου προκαλεί αηδία, δεν είχαμε αργήσει καν. Είχαμε ακόμα μία ώρα, για να φτάσουμε στη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών. Η ιδέα ότι είμαστε κάτι ιδιαίτερο και ότι πρέπει να διακοπεί η κυκλοφορία για να περάσουμε, με στεναχωρεί. Θέλω να συνεχίσω τη ζωή μου. Θέλω να μπορώ να πάρω τη μηχανή μου ή να περπατήσω στο σπίτι, αν το θέλω. Πρέπει να είμαι δυστυχισμένος, επειδή είμαι υπουργός; Μερικοί με ρωτούν, γιατί ντύνομαι έτσι. Έτσι ντυνόμουν πάντα. Γιατί θα έπρεπε να αλλάξω;»
«Αν ήμασταν στην Ελλάδα τώρα, θα φορούσα το δερμάτινο σακάκι μου. Δεν έχω φορέσει γραβάτα ποτέ στη ζωή μου. Ούτε καν όταν με προσκάλεσαν να μιλήσω στη βρετανική Βουλή. Θα πρέπει να αρχίσω να φοράω γραβάτα, επειδή τώρα είμαι υπουργός; Αν φορέσεις σε κάποιον στολή Ρωμαίου, θα νιώσει άβολα και θα αρχίσει, να φέρεται διαφορετικά. Δεν θέλω να νιώσω άβολα και σίγουρα, δεν θέλω να αρχίσω να σκέφτομαι αλλιώς», λέει.
Τέλος, δηλώνει υπέρμαχος της διαλεκτικής του Σωκράτη, κατά την οποία στόχος είναι να μάθεις όσο γίνεται περισσότερα από τη συζήτηση με τον συνομιλητή σου.
«Δείτε όμως τι γίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο Κοινοβούλιο. Το παν είναι να μηδενίσεις τον αντίπαλό σου. Αν γίνω έτσι, κάποιος να με πυροβολήσει».
Πηγή: news247.gr