Βολές της Ryanair προς «Ελ. Βενιζέλος» και Αegean
- 01/08/2013, 18:06
- SHARE
Ανταπαντούν ο ΔΔΑ και η αεροπορική εταιρεία.
Ότι είναι ακριβό και απομακρύνει εταιρείες, κατηγόρησε τον Διεθνή Αερολιμένα η εκπρόσωπος της ιρλανδικής εταιρείας «Ryanair» Κέιτ Σέρι. Από τα βέλη της δεν γλίτωσε ούτε η αεροπορική εταιρεία Aegean.
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σημείωσε πως το γεγονός ότι είναι ακριβό αεροδρόμιο έχει ως αποτέλεσμα να χάνει και επιβάτες-τουρίστες στην Αθήνα, η κίνηση να έχει μειωθεί κατά 22%, αφού αρνείται να συνεργαστεί με την Ryanair και να επωφεληθεί την αύξηση της επιβατικής κίνησής της.
Η Ryanair μπορεί να προσφέρει 4 εκατ. επιβάτες ετησίως στο αεροδρόμιο της Αθήνα, επιπλέον 2 εκατ. επιβάτες στη Θεσσαλονίκη και 4 εκατ. επιβάτες στα υπόλοιπα 9 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία εκτελεί πτήσεις, είπε η Κέιτ Σέρι.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που της προσφέρει το «Ελ. Βενιζέλος», αυτά όπως είπε δεν είναι συμβατά με το μοντέλο της Ryanair, καθότι έχουν να κάνουν με ακριβά εισιτήρια, τα οποία δεν προσφέρει η ιρλανδική εταιρεία.
Όσον αφορά την αεροπορική εταιρεία «Αegean», την κατηγόρησε για «μονοπώλιο», λέγοντας πως οι «Cyprus Airways» και «Olympic Air» σταματάνε σημαντικά δρομολόγια εσωτερικού.
Air France: Κατάργηση άλλων 2.600 θέσεων εργασίας
Η εκπρόσωπος της ιρλανδικής εταιρείας, κάλεσε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποδεχθεί το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας και ανάφερε πως εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της η Ryanair σχεδιάζει να δημιουργήσει νέες βάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και να δραστηριοποιηθεί σε Μυτιλήνη, Καβάλα και Γιάννενα, εγκαινιάζοντας 70-80 δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού.
ΔΑΑ: Εμείς κάνουμε εκπτώσεις τελών από 30-77%
Έντονη ήταν η αντίδραση του «Ελ. Βενιζέλος» στις βολές της Ryanair.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως η ιρλανδική εταιρεία είναι ευπρόσδεκτη να αξιοποιήσει τα νέα κίνητρα που προσφέρει ο ΔΑΑ για την ανάπτυξή της από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ειδικότερα το κίνητρο νέων αγορών (το οποίο παρέχει 77% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου) και το κίνητρο ανάπτυξης δρομολογίων εσωτερικού (το οποίο παρέχει έως και 34% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου).
Προσθέτει δε ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από άλλα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά αεροδρόμια (όπως τα ισπανικά), όπου δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη εταιρεία.
Επιπλέον, ο ΔΑΑ τονίζει ότι πέρα από την τρέχουσα θερινή περίοδο, θα συνεχίσει και κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-14 την πολιτική στοχευμένων κινήτρων, ουσιαστικά παρέχοντας εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, κάνει λόγο για εξαιρετική συνεργασία, αξιόπιστη, συνεχώς αναπτυξιακή και σύμφωνη με το γενικότερο επιχειρηματικό μοντέλο του αεροδρομίου.
Και η Fluxys στην κοινοπραξία του TAP
Τέλος, στην ανακοίνωσή του, ο ΔΑΑ επισημαίνει πως το αεροδρόμιο της Αθήνας λειτουργεί βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου, όπως όλα τα διεθνή μητροπολιτικά αεροδρόμια, που στηρίζεται στην ανάπτυξη και διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων με τους αερομεταφορείς.
Aegean: Καλοδεχούμενοι όλοι, αρκεί να καταβάλλουμε όλοι τους ίδιους φόρους
Με σκληρή γλώσσα απαντά και η αεροπορική εταιρεία «Aegean» στις βολές της εκπροσώπου της ιρλανδικής εταιρείας, επισημαίνοντας πως όλες οι αεροπορικές εταιρείες είναι καλοδεχούμενες «αρκεί να καταβάλλουμε όλοι τους ίδιους φόρους».
Στην ανακοίνωση της επισημαίνει πως η ελληνική αεροπορική αγορά είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους και κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν με τους ίδιους φόρους και επιβαρύνσεις που πληρώνει η ίδια.
«Η Ryanair, με όσα αναφέρει, παραπληροφορεί την ελληνική αγορά, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ειδική φορολογική αντιμετώπιση και απαλλαγές. Η δραστηριότητα της Ryanair, όπως και της Easyjet και άλλων low cost εταιρειών έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι θεμιτό γιατί παρέχουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές», τονίζει η «Aegean» και προσθέτει: «Η περαιτέρω ανάπτυξη, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, είναι επίσης θεμιτή, αρκεί να ανταγωνιζόμαστε όλοι επί ίσοις όροις. Αν η στρατηγική του Δημοσίου περιλαμβάνει μείωση των φόρων και τελών, αυτή θα πρέπει να αφορά και να ωφελεί ολόκληρη την αεροπορική αγορά, χωρίς διακρίσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις».