Βραβεία Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της χρονιάς

Βραβεία Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της χρονιάς

Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας τίμησε τους επιχειρηματίες που οδηγούν τους οργανισμούς τους σε εξαιρετική επίδοση βάσει οικονομικών μεγεθών και αναπτυξιακών προοπτικών.

Η Λέσχη Επιχειρηματικότητας τίμησε για 22η χρονιά την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της υπευθυνότητας, απονέμοντας τα ιστορικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ σε επιχειρηματίες που οδηγούν τους οργανισμούς τους σε εξαιρετική επίδοση βάσει οικονομικών μεγεθών και αναπτυξιακών προοπτικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία σημαντικών πολιτικών και θεσμικών εκπροσώπων αλλά και εκατοντάδων διακεκριμένων στελεχών επιχειρήσεων.

Με Βραβείο ΚΟΥΡΟΣ 2016 τιμήθηκαν οι:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Νίκος Καυκάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Καυκάς Α.Ε.

Η Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. είναι η κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στο χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, του φωτισμού και των ενεργειακών λύσεων, με κύκλο εργασιών άνω των 120 εκατ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό 800 ατόμων, 55 εταιρικά καταστήματα και μια άρτια στελεχωμένη διεύθυνση εταιρικών πωλήσεων. Τα τελευταία 7 χρόνια, η ΚΑΥΚΑΣ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την επιχειρηματική κοινότητα γιατί έχει ανταποκριθεί σε μία μεγάλη πρόκληση. Παρ’ όλη την καθίζηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και την πτώση κατά 60% του κλάδου, έχει καταφέρει να διπλασιάσει τις πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τα καταστήματά της και να υπερτετραπλασιάσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά, επενδύοντας στην καινοτομία και με δέσμευση στις ανθρωποκεντρικές της αξίες.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΙΒΟ

Αντώνιος Καράτζης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Καράτζη Α.Ε.

Ο Όμιλος Καράτζη δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή δικτύων συσκευασίας, κατέχοντας μία από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια αγορά. Οι δραστηριότητες του Ομίλου περιλαμβάνουν επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, με δύο ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών στο νομό Ηρακλείου, αλλά και στο χώρο της ενέργειας, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 15 MW ανά την Ελλάδα. Σήμερα η Καράτζη Α.Ε., μέσω της θυγατρικής της ΚΕΝ Α.Ε., είναι ο νέος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Λάρισα, ενώ από το 2000 και μετά η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή αγορά, με παραγωγικές μονάδες στη Γερμανία και θυγατρικές εταιρείες στην Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, και στην αγορά της Αμερικής. Η Καράτζη Α.Ε. απασχολεί 1.000 άτομα και εξάγει τα προϊόντα της κατά 95% σε πάνω από 60 χώρες ανά τον κόσμο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Ελληνική Πρωτοβουλία – The Hellenic Initiative

Η Ελληνική Πρωτοβουλία-The Hellenic Initiative ιδρύθηκε το 2012 από εξέχοντα μέλη της Ελληνικής Διασποράς με στόχο να κινητοποιήσει και να υποστηρίξει την ελληνική κοινωνία μέσα από προγράμματα που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, τα προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας έχουν ωφελήσει, μεταξύ άλλων, χιλιάδες ανθρώπους με περισσότερα από 2 εκατομμύρια γεύματα, περίπου 10.000 παιδιά με εμβολιασμούς, ενώ έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες για 13.000 συνανθρώπους μας. Επιπλέον, το ποσό των $4,250,000 έχει προσφερθεί σε 14 νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, 233 θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης έχουν προσφερθεί μέσω του προγράμματος ReGeneration, περισσότερες από 400 επιχειρηματικές ιδέες έχουν δεχθεί καθοδήγηση και mentoring μέσω του προγράμματος VentureGarden, ενώ σημαντικός αριθμός ταλαντούχων νέων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις στις Η.Π.Α και την Αυστραλία.

Στο πλαίσιο των Βραβείων ΚΟΥΡΟΣ 2016 απονεμήθηκε επίσης τo ειδικό Βραβείο «Green Dreams» σε καινοτόμα επιχείρηση στον τομέα της πράσινης οικονομίας. 

ΒΡΑΒΕΙΟ GREEN DREAMS

Νίκη Κουτσιανά, Πρόεδρος APIVITA

Φέτος, η APIVITA συμπληρώνει 38 χρόνια ζωής. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της σε μια εποχή που τα φυσικά καλλυντικά -και ειδικά τα ελληνικά- ήταν άγνωστα, όμως σήμερα έχει κατακτήσει μερικές από τις πλέον απαιτητικές αγορές και δραστηριοποιείται συνολικά σε 15 χώρες.

Εμπνευσμένη από τη θαυμαστή κοινωνία της μέλισσας, την πλούσια σε βιοποικιλότητα ελληνική χλωρίδα και τις διδαχές του Ιπποκράτη, η APIVITA συνδυάζει μελισσοκομικά προϊόντα όπως πρόπολη, μέλι και βασιλικό πολτό, πιστοποιημένα φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια βιολογικής καλλιέργειας, για να παράγει φυσικά – με έως και 100% φυσικές συνθέσεις- αποτελεσματικά, ολιστικά προϊόντα. Οι αξίες της αειφορίας, της καινοτομίας και του ηθικού επιχειρείν είναι βαθιά χαραγμένες στο DNA της εταιρείας. Η δημιουργία και φροντίδα του Ιπποκράτειου Βοτανικού Κήπου στην Κω, οι πρότυπες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρκόπουλο, αλλά και η συμμετοχή της στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα για την καινοτομία –Horizon 2020- αποτελούν έμπρακτες δεσμεύσεις αειφόρου ανάπτυξης και ποιότητας.

Οι βραβευθέντες αναδείχθηκαν μεταξύ εκατοντάδων εταιρειών με την υποστήριξη της KPMG.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις που τιμήθηκαν με Βραβείο ΚΟΥΡΟΣ αλλά και όλες εκείνες που έχουν επιβιώσει και αναπτυχθεί την τελευταία 8ετία, κάτω από ακραίες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, αποτελούν την «κρίσιμη μάζα πρωταθλητών» που στηρίζει την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία και έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως μαγιά για έναν νέο σύγχρονο και ισχυρό εθνικό παραγωγικό ιστό, εφόσον υποστηριχθούν και εκείνες.

Στην τοποθέτησή του σε σχέση με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η θετική έκβαση της αξιολόγησης, στην οποία όλοι ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες, είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας. Όμως, δεν αρκεί. Πρέπει να προσβλέπουμε σε στόχους μεγαλύτερους, όπως το να γίνουμε μια χώρα ικανή να πετύχει δημοσιονομική ισορροπία σε βάθος χρόνου, να έχουμε μια οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και, τέλος, να είμαστε μια αγορά που ευνοεί τις επενδύσεις με κίνητρα και σταθερότητα.

Για να κάνουμε μια πραγματική αλλαγή, εκτός από τη συνέπεια που πρέπει να επιδείξουμε στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, χρειάζεται να διαμορφώσουμε έναν δικό μας ρεαλιστικό και συγκεκριμένο οδικό χάρτη. Ένα σχέδιο συνολικής ανασυγκρότησης με άμεσες λύσεις και χρονοδιάγραμμα ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων που οδηγούν σήμερα την ανάπτυξη, να αναβαθμιστεί η λειτουργία του δημόσιου τομέα και να εφαρμοστούν ταχύτατα αναπτυξιακά και επενδυτικά μέτρα ουσίας ικανά να πείσουν για την επενδυτική προοπτική της ελληνικής αγοράς. Έτσι μόνο μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να εδραιώσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις διεκδικήσεις μας απέναντι στους εταίρους, για τους επενδυτές αλλά και την κοινωνία. Αυτό το σχέδιο οφείλει να διαμορφωθεί υπό πλήρη σύμπνοια και συνεργασία πολιτικών φορέων, παραγωγικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων, αποτελώντας έναν εθνικό στόχο πέρα από άγονες αντιπαραθέσεις και προσκόμματα.

Σε αυτό το σχέδιο, είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε μια θέση και ένα συγκεκριμένο ρόλο στη νέα γενιά. Με διάφορα μέτρα και παρεμβάσεις οι δημοσιονομικοί δείκτες, η επιχειρηματικότητα και η ποιότητα ζωής μπορούν ως ένα βαθμό να ισορροπήσουν. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πιο βαθιά πληγή που αφήνει πίσω της η κρίση είναι ο αντίκτυπός της στους νέους. Η Ελλάδα κρατάει τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ και την ίδια στιγμή συντελείται μαζική φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων και πτυχιούχων στο εξωτερικό. Οφείλουμε να αναχαιτίσουμε άμεσα αυτή τη φυγή και την απαξίωση των νέων ανθρώπων, δίνοντάς τους κίνητρα και προοπτική. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά, δυναμιτίζοντας το μέλλον της χώρας σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας».