Βρετανία και ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη σχέση τους μετά το Brexit
- 22/11/2018, 13:56
- SHARE
Η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν επί σχεδίου συμφωνίας για τις μετά το Brexit σχέσεις τους, υπό την μορφή «πολιτικής διακήρυξης», η οποία θα επικυρωθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Το κείμενο αυτό, το οποίο θα συνοδεύσει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.
Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.
«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.
Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.
Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.
Η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Η συντηρητική πρωθυπουργός έκανε χθες μία επίσκεψη – αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε χθες το βράδυ λεπτομέρειες για τα σημεία τριβής που δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας, αν και είναι υψηλή η ένταση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη του Γιβραλτάρ και το θέμα της πρόσβασης των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά χωρικά ύδατα.
Μέι: Μια καλή συμφωνία για τη χώρα
Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit είναι μία «καλή συμφωνία» για την χώρα, δήλωσε η Τερέζα Μέι μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της και πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο, όπου θα κάνει επίσης δήλωση για το σχέδιο συμφωνίας.
«Οι Βρετανοί θέλουν την διευθέτηση του ζητήματος. Θέλουν μία συμφωνία που να μας ετοιμάζει για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία αυτή είναι στο χέρι μας και είμαι αποφασισμένη να την εφαρμόσω», δήλωσε η Τερέζα Μέι που ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον καγκελάριο της Αυστρίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ενωσης.
Σε σχέση με το θέμα του Γιβραλτάρ, επί του οποίου η Μαδρίτη απειλεί να καταψηφίσει την συμφωνία του διαζυγίου κατά την έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών την Κυριακή, η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είχε επικοινωνία χθες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Είμαι πεπεισμένη για το γεγονός ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε την Κυριακή σε ένα κείμενο που αφορά το σύνολο της βρετανικής οικογένιας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ», είπε.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο AFP ότι το θέμα του Γιβραλτάρ «δεν έχει επιλυθεί σε καμία περίπτωση» και ότι «οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».
Η Ισπανία απειλεί να καταψηφίσει
Η Ισπανία προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit ελλείψει σαφήνειας για το Γιβραλτάρ, προειδοποίησε ισπανική διπλωματική πηγή.
Η Ισπανία θέλει να γίνει σαφές στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit ότι οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συμφωνηθούν σε διμερή βάση ανάμεσα στην Μαδρίτη και στο Λονδίνο, εξήγησε η ισπανική διπλωματική πηγή.
«Μένει να επιλυθούν τα θέματα του Γιβραλτάρ και της αλιείας», είχε δηλώσει νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς μετά την επίτευξη συμφωνίας για το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης σχετικά με την μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
«Εναπόκειται στα κράτη μέλη (της ΕΕ) να εργασθούν και να φθάσουν στην επικύρωση» της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.