«Βρείτε τα τώρα με την τρόικα»
- 09/03/2015, 09:58
- SHARE
Το μήνυμα των Ευρωπαίων παραγόντων στην Ελλάδα ενόψει του σημερινού Eurogroup.
Ούτε η νέα επιστολή των επτά μεταρρυθμίσεων στάθηκε ικανή να ξεκλειδώσει το ρευστό που αναμένει διακαώς η Αθήνα. Αυτό διαμηνύουν τουλάχιστον, όλοι οι Ευρωπαίοι παράγοντες, ενόψει του σημερινού Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι, αν και χαρακτηρίζουν χρήσιμες τις ελληνικές προτάσεις, δεν μπαίνουν καν στην ουσία τους, αλλά θέτουν μία βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τη συζήτηση. Την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, έστω και μετονομασμένων σε…θεσμούς.
Οι δανειστές θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της οικονομίας πριν συμφωνήσουν σε στόχους και μέτρα. Όπως αναφέρουν, ο τελευταίος έλεγχος έγινε το καλοκαίρι και από τότε, μεσολάβησαν πολλά. Θέλουν, λοιπόν, να δουν την κατάσταση στα έσοδα, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την πορεία των δαπανών στο Δημόσιο. Θεωρούν ότι η τρύπα στον Προϋπολογισμό του 2015 διευρύνεται και έχει ξεφύγει από τα 2,5 δις. ευρώ, που την υπολόγιζαν το Νοέμβριο.
Η στάση αυτή πυροδοτεί νέα κόντρα με την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει στην επιστολή της ότι επιθυμεί οι συζητήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες. Η επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα, είναι μια εικόνα που θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει.
Αυτό είναι το ένα αγκάθι. Το δεύτερο είναι η «ασφυξία» στην ελληνική οικονομία και το όχι της ΕΚΤ στο αίτημα για αύξηση των εντόκων γραμματίων. Παρά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στο Μάριο Ντράγκι, όπου του ζήτησε ίση μεταχείριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών όλο το Σαββατοκύριακο ήταν από αρνητικές έως εχθρικές προς την κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρή ρητορική από την κυβέρνηση εναντίον της ΕΚΤ, τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα. Αν δεν βρεθεί φόρμουλα για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα, δεν αναμένεται πράσινο φως και η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την αναζήτηση ρευστού μέρα με τη μέρα, καθώς η γραμμή από Φρανκφούρτη, Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι «πρώτα οι θεσμοί και μετά οι πολιτικές αποφάσεις».