Βρούτσης σε οφειλέτες ταμείων: Δώστε ό,τι μπορείτε
- 21/07/2014, 11:00
- SHARE
Τη ρύθμιση των χρεών που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ επιδιώκει ο υπουργός Εργασίας.
Να καταβάλλουν «ότι μπορούν» οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστούν πάνω από 5.000 από σήμερα, ζήτησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως «μόλις την Πέμπτη που πέρασε, μεταφέρθηκαν 92.992 σημειώματα ληξιπροθέσμων από 5.000 ευρώ και πάνω από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών). Το ΚΕΑΟ θα κάνει από εδώ και πέρα τη δουλειά του όπως για όλα τα ταμεία. Η έκκληση και η γνωστοποίηση που κάνω είναι ότι δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σ΄ αυτόν τον κόσμο να πάει να δώσει ότι μπορεί στο ΚΕΑΟ.
Το επαναλαμβάνω ότι αυτό το ποσό το οποίο θα καταβάλλει θα μπει σε μία λογική αξιολόγησης του ατομικού του προφίλ με αυτό σημαίνει, δεν θέλω πω τίποτα παραπάνω. Ο νοών νοείτω. Οι 92.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ μπορούν να πηγαίνουν στο ΚΕΑΟ να πληρώνουν αυτό που μπορούν και αυτό και όχι μόνο αλλά όλων των ταμείων και του ΟΓΑ και του ΙΚΑ. Εδώ λοιπόν, θα φανεί από τη Δευτέρα το πόσοι πραγματικά ενδιαφέρονται και θέλουν είναι συνεπείς και πόσοι πραγματικά το χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την κρίση».
Ο υπουργός διευκρίνισε πως η κίνηση αυτή ισχύει για όσους χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ. Για όσους χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ ισχύουν οι 100 δόσεις.
Εξάλλου ο υπ. Εργασίας επισήμανε πως «τα μεγέθη του ΚΕΑΟ μου έδειξαν πριν δύο μέρες ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων (σ.σ. αφορούν οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ) που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ από όλα τα ταμεία είναι 10, 362 δισ. ευρώ.
Η είδηση είναι αλλού. Έκανα μια ανάλυση από το 2009 και πριν και από το 2009 και μετά. Η ανάλυση τι έδειξε; Η ανάλυση έδειξε ότι μόνο το 17,3% των ληξιπροθέσμων γεννήθηκε στην κρίση, που σημαίνει ότι υπήρχε μία αντίληψη καλλιεργημένη στην κοινωνία, της ασυνέπειας, της μη – συμμόρφωσης. Πλήρωναν, δηλαδή, λίγοι για τους πολλούς».
Ο κ. Βρούτσης έκανε άλλη μία σημαντική παρατήρηση. «Επιπλέον όσο παράδοξο και αν ηχεί, από το 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε βάλει στόχο να εισπράξουμε από τα ληξιπρόθεσμα το 2014, το α΄ πεντάμηνο είμαστε πάνω από το στόχο κατά 30 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο ζήτημα για να πάω στην άλλη πλευρά, είναι πως από 332 χιλιάδες που χρωστούν έχουν μπει στη ρύθμιση μόνο 34 χιλιάδες, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό. Εάν κάνετε μία συγκριτική μελέτη των προηγούμενων ρυθμίσεων θα δείτε ότι είχαν την ίδια απήχηση. Άρα στη λογική εάν υπάρχει επιτυχημένη ρύθμιση στην Ελλάδα, η απάντηση είναι όχι. Και ακυρωνόταν κάθε φορά η επιθυμία από αυτούς που ήθελαν την καινούρια. Άρα την ακύρωναν. Πράγματι το 10% σαν υπουργείο Εργασίας δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε να διευρύνουμε τη βάση. Μένω εδώ. Δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Θα σας πω, όμως, για τους 92.000 που είναι ένα κρίσιμο μέγεθος και όχι μόνο γι΄ αυτούς».
Διαβάστε ακόμη:
Η έκθεση για το νέο ασφαλιστικό
Εντός στόχων η συνταξιοδοτική δαπάνη
Ξεκινά τον Αύγουστο η παρακράτηση φόρου στις διπλές συντάξεις