Η Wall Street προετοιμάζεται για το σενάριο αθέτησης πληρωμών
- 06/10/2013, 19:42
- SHARE
Οι χρηματιστές κουβεντιάζουν πλέον τις προοπτικές των «βρώμικων τιμών» και άλλων παραδοξοτήτων της αθέτησης πληρωμών.
του Στίβεν Γκάντελ
Την Πέμπτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μία έκθεση που αναλύει τι θα γινόταν σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών λόγω υπέρβασης της οροφής χρέους. Η πρόβλεψη; Μία χρηματοπιστωτική κρίση που θα «αντηχούσε τα γεγονότα του 2008, ή και ακόμα χειρότερα».
Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αν τα ομόλογα του Υπουργείου Οικονομικών έπεφταν ύστερα από μία αθέτηση πληρωμών, αυτό θα οδηγούσε στην απώλεια αξίας και άλλων ομολόγων, δημιουργώντας μεγάλες απώλειες για την τράπεζα. Όμως, οι τράπεζες περιμένουν εδώ και καιρό μία αύξηση των επιτοκίων. Πολλές τράπεζες έχουν ήδη εξηγήσει στους επενδυτές τι θα γινόταν αν ξαφνικά τα επιτόκια αυξάνονταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα ομόλογα του υπουργείου θα έχαναν την αξία τους ύστερα από μία αθέτηση πληρωμών. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε η τιμή τους να αυξηθεί. Αν όλοι υποθέσουν ότι ο «Θείος Σαμ» τελικά θα πληρώσει, τότε οι χρηματιστές λένε ότι η αγορά θα μπορούσε να στραφεί στις αποκαλούμενες «βρώμικες τιμές». Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα ομόλογα θα αυξάνονταν σε αξία ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοχοί τους για τον τόκο που δεν λαμβάνουν, αλλά τον οποίο όλοι υποθέτουν ότι θα λάβουν κάποτε.
Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Κανείς δεν κερδίζει» από την παράλυση του κράτους
Η έκθεση δεν περιείχε λεπτομέρειες ως προς το πώς η αθέτηση μερικών πληρωμών αμερικανικών ομολόγων θα οδηγήσει στην κατάρρευση της JPMorgan Chase, ή οποιασδήποτε άλλης τράπεζας. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την έκθεση.
Είναι εμφανές, όμως, ότι κάποιοι στη Wall Street ανησυχούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, μία συζήτηση ανάμεσα στους μεγαλύτερους χρηματιστές της Wall Street μετατράπηκε σε συνεδρία προετοιμασίας για την περίπτωση αθέτησης πληρωμών. «Το συμπέρασμα ήταν ότι χρειαζόμαστε σαν ομάδα να πούμε στους ρυθμιστές ότι μία αθέτηση πληρωμών θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην αγορά», λέει κάποιος που ήταν παρών στη συνάντηση.
Οι μεγάλες τράπεζες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να γεμίζουν τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών με περισσότερο ρευστό απ’ ότι συνήθως, σε περίπτωση που οι καταθέτες αγχωθούν για τους λογαριασμούς τους. Το ίδιο έκαναν και οι τράπεζες το 2011, την τελευταία φορά που η Ουάσινγκτον παραλίγο να χάσει την προθεσμία αύξησης της οροφής χρέους.
«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χειρότερα από το 2008», λέει ο Γιενς Νόρντβιγκ, σύμβουλος εισοδήματος στη Nomura.