Ξενοδοχειακοί κολοσσοί κάνουν ξανά «check in» στην Ελλάδα
- 10/12/2015, 16:53
- SHARE
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας στρέφουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις µεγάλες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων.
Τα τελευταία επτά χρόνια η Ελλάδα έχει καταστεί συνώνυµο της κρίσης και της πολιτικής αστάθειας, ενώ για πολλούς αποτελεί την «πέτρα του σκανδάλου» στους κόλπους της ευρωζώνης. Παρά την αρνητική προβολή που έχει λάβει η χώρα µας από πολλά διεθνή ΜΜΕ, η εικόνα που επικρατεί στον κλάδο του τουρισµού φαίνεται να είναι διαµετρικά αντίθετη. Ενδεικτικά, από το 2012 µέχρι σήµερα σπάει το ένα ρεκόρ µετά το άλλο σε ό,τι αφορά τον αριθµό των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα, µε τις αφίξεις να ξεπερνούν όλα τα προγνωστικά.
Και αν οι επενδύσεις σε άλλους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας δεν λένε να «ξεπαγώσουν», στον τουρισµό οι µεγάλοι «παίκτες» της διεθνούς τουριστικής βιοµηχανίας βλέπουν σηµαντικές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά. Πολυεθνικοί κολοσσοί της παγκόσµιας ξενοδοχειακής αγοράς, µεταξύ των οποίων οι Carlson Rezidor Group, Ιntercontinental, Marriott και Four Seasons, δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης ερχόµενοι είτε για πρώτη φορά είτε µε διάθεση να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την παρουσία τους επί ελληνικού εδάφους.
Πόλος έλξης για διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες η Κρήτη
Η τράπουλα ξαναµοιράζεται και οι επενδυτές έχουν ήδη προνοήσει για το πού θα κάνουν την επόµενη τοποθέτησή τους. Η Κρήτη αποτελεί παραδοσιακά πόλο έλξης για τους ξενοδόχους, οι οποίοι δίνουν πολύ σκληρή µάχη για ένα κοµµάτι γης. Η ερχόµενη τουριστική σεζόν θα βρει την Carlson Rezidor Group να υποδέχεται τους πελάτες της στο νησί του Καζαντζάκη, προσθέτοντας ακόµη ένα ξενοδοχείο στο σύνολο των 1.370 που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, σε 110 χώρες ανά τον κόσµο. Η διεθνής αλυσίδα προέβη στην υπογραφή σύµβασης franchise για το ξενοδοχείο Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, ιδιοκτησίας της οικογένειας Γενιατάκη. Το εν λόγω τουριστικό κατάλυµα, που βρίσκεται στο Λασίθι της Κρήτης και το οποίο υπέστη ένα «ρεκτιφιέ» της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ, θα µετονοµαστεί σε Radisson Blu Beach Resort, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς φιλοσοφία µ’ αυτή του Radisson Blu Park Hotel Athens, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα.
Την Κρήτη επέλεξε και ο όµιλος Marriott, ο οποίος, έπειτα από απουσία δύο ετών, επιστρέφει στην Ελλάδα και την Ελούντα µέσω του brand Autograph Collection Hotel, ενός δικτύου ανεξάρτητων πολυτελών ξενοδοχειακών µονάδων που ανήκουν στο δίκτυο πωλήσεων της Marriott International. Σ’ αυτό το δίκτυο θα ενταχθεί και το πολυτελές ξενοδοχείο Domes of Elounda, που ανήκει στον όµιλο Ledra Hotels and Villas. Ο αντιπρόεδρος του οµίλου, Γιώργος Σπανός, αναφέρει στο Fortune πως η franchise εµπορική συνεργασία βρίσκεται ήδη σε ισχύ, µε την οµάδα πωλήσεων του Domes να είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλη την database της Marriott. «Το Domes πλέον είναι υπό την “οµπρέλα” του luxury brand της Mariott Aurtograph Collection και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κρατήσεις για το 2016. Παράλληλα, έχει ήδη παρουσιαστεί ως προορισµός σε ειδικά κοινά και επαγγελµατίες του κλάδου. Η εταιρεία Mariott επιθυµούσε να στηρίξει την ανάπτυξή της µε την παρουσία της σε δυναµικούς προορισµούς και σε ιδιαίτερα ξενοδοχειακά καταλύµατα που διακρίνονται για την αισθητική και την παροχή υψηλής στάθµης υπηρεσιών. Έτσι, επέλεξε εµάς για την επιστροφή της στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε ότι, κόντρα στα κοινωνικά προβλήµατα και την ύφεση, η Ελλάδα και ειδικά η Κρήτη παραµένουν µεταξύ των κορυφαίων προορισµών διεθνώς».
Ο Γιώργος Σπανός τονίζει πως το θολό πολιτικοοικονοµικό τοπίο δεν στάθηκε ικανό να αναχαιτίσει τις τουριστικές επενδύσεις του οµίλου Marriott, και αυτό γιατί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σταθερά στις προτιµήσεις των επισκεπτών. «Παρά τα έντονα πολιτικά προβλήµατα, η χώρα µας παραµένει µια χώρα-νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή. Ως µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει όλα τα εχέγγυα για µια οµαλή πορεία, σε αντίθεση µε άλλες ανταγωνιστικές αγορές. Άρα, µε δεδοµένο ότι µπροστά µας υπάρχει µια προοπτική σταθερής πορείας, φυσικό είναι πλέον να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Αυτό νοµίζω ότι καταδεικνύει την ευκαιρία που έχουµε να διαµορφώσουµε όρους αναπτυξιακής πορείας το επόµενο διάστηµα» συµπληρώνει.
Οι επενδύσεις της τάξης των 13 εκατ. ευρώ που πραγµατοποίησε η διοίκηση των Ledra Hotels and Villas φαίνεται πως δεν πήγαν χαµένες, αφού ισχυροποίησαν τη θέση της µετατρέποντάς τη σε υπολογίσιµη δύναµη στην τουριστική αγορά. Με την εν λόγω συµφωνία το Domes of Elounda εντάσσεται σε ένα από τα µεγαλύτερα δίκτυα ξενοδοχειακών πωλήσεων και καταφέρνει να διεισδύσει ακόµα περισσότερο σε ώριµες τουριστικά αγορές, όπως των ΗΠΑ, και µεσοπρόθεσµα σε αναδυόµενες αγορές, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας.
Άσβεστο το επενδυτικό ενδιαφέρον για Σαντορίνη και Μύκονο
Το µαγευτικό ηλιοβασίλεµα της Σαντορίνης δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον όµιλο Intercontinental, καθώς το δηµοφιλές νησί συνιστά προορισµό που εγγυάται την επιτυχία οποιασδήποτε επένδυσης. Η διεθνής αλυσίδα έχει υπογράψει προσύµφωνο για την ανάληψη της διαχείρισης ξενοδοχείου που πρόκειται να κατασκευάσει η Αθήναιον Α.Ε., ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου της Αθήνας, µε τον προϋπολογισµό της επένδυσης να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Προσύµφωνο για τη διαχείριση ξενοδοχείου, το οποίο σχεδιάζει να κατασκευάσει οµάδα Ελλήνων και ξένων επενδυτών σε υπό εξαγορά έκταση στη Μύκονο, έχει υπογράψει και η Four Seasons Hotels Resorts, η οποία προσδοκά να πατήσει γερά το «πόδι» της στο Νησί των Ανέµων.
Η Κέα «hot» τουριστικός προορισµός
Η Dolphin Capital Ιnvestors σχεδιάζει την υλοποίηση τουριστικών εγκαταστάσεων στην Κέα. Το γνωστό επενδυτικό fund έχει στο «στόχαστρό» του µια περιοχή µοναδικής οµορφιάς στο νησί, που ονοµάζεται Βρόσκοπος. Μάλιστα, το αναπτυξιακό πλάνο προβλέπει τη δηµιουργία τουριστικών υποδοµών υψηλού επιπέδου. Συγκεκριµένα, η επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, αφορά την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύµατος το οποίο θα διαθέτει υπερπολυτελές ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες, µε την υπογραφή του διάσηµου αρχιτέκτονα John Heah. Το έργο αναµένεται να πραγµατοποιηθεί σε συνεργασία µε τη δηµοφιλή ξενοδοχειακή αλυσίδα Aman, εξασφαλίζοντας ένα υψηλότατο επίπεδο παρεχόµενων υπηρεσιών, µε σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήµατος. Άλλωστε, ο τουρισµός πολυτελείας αυξάνεται µε ταχείς ρυθµούς, ενώ, σύµφωνα µε την πρόσφατη έρευνα των ITBBerlin και IPKInternational, παρουσίασε ρυθµό ανάπτυξης 48% – διπλάσιο από οποιονδήποτε άλλο τύπο ταξιδιών του εξωτερικού.
Γιατί, όµως, επελέγη η Κέα, ένα από τα λιγότερο γνωστά κυκλαδίτικα νησιά; Όπως αναφέρει στο Fortune o διευθύνων σύµβουλος της Dolphin Capital Investors, Μίλτος Καµπουρίδης, πρόκειται για µια περιοχή η οποία µπορεί να υποστηρίξει µια ήπια, πλην πολυτελή, τουριστική ανάπτυξη, ενώ δεν έχει κορεστεί. «Η εγγύτητα του νησιού µε την Αττική αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα το οποίο, σε συνδυασµό µε τους αξιόλογους φυσικούς και πολιτισµικούς πόρους που διαθέτει, µπορούν να το καταστήσουν νέο προορισµό που θα προσελκύσει επισκέπτες υψηλού εισοδήµατος. Μια τέτοια επένδυση θα προσφέρει πολλά οφέλη στο νησί, δηµιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας, επιµηκύνοντας την τουριστική περίοδο και ενισχύοντας την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά, φυσικά, οδηγούν στη µείωση των ποσοστών ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του νησιού». Η απόφαση της Dolphin Capital Investors και της Aman να αναπτύξουν µαζί την εν λόγω επένδυση έρχεται µετά την επιτυχία του Amanzoe, το οποίο τιµά την Ελλάδα στο εξωτερικό και ανεβάζει το προφίλ της χώρας, αφού καταλαµβάνει συνεχώς κορυφαίες θέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις προτιµήσεις των τουριστών πολυτελείας και τυγχάνει ευρείας κάλυψης από τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης. Με την Κέα «φλερτάρει» και η Grace Hotels του οµίλου Libra, συµφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη. Οι διαδικασίες για την κατασκευή δύο πολυτελών ξενοδοχείων –ένα στην Κέα και ένα στη Μεσσηνία– έχουν ξεκινήσει, µε τον όµιλο Libra να αδηµονεί για τα νέα µέλη που θα προσθέσει στην οικογένειά του.
«Να µην µπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στο περιθώριο»
Σχολιάζοντας τις επενδυτικές κινήσεις γνωστών ξενοδοχειακών αλυσίδων του εξωτερικού στη χώρα µας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, δηλώνει στο Fortune πως είναι µια καλή εξέλιξη που θα δώσει ώθηση στην τουριστική αγορά, υπογραµµίζοντας , ωστόσο, πως δεν θα πρέπει σε καµία περίπτωση να τίθενται στο περιθώριο οι Έλληνες ξενοδόχοι, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν καθηµερινά µάχη για την επιβίωση.
«Ως ΠΟΞ, ήδη από την αρχή της κρίσης και πολύ πιο έντονα από το 2012 και µετά είχαµε επισηµάνει τον κίνδυνο αφελληνισµού της ελληνικής ξενοδοχείας. Σαφώς, ως επαγγελµατίες και ως κλάδος, θεωρούµε ότι οι ξένες επενδύσεις δηµιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα. Καλούσαµε πάντα το κράτος να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής ξένων επενδυτών, να διαµορφώσει ένα σταθερό και διατηρήσιµο φορολογικό σύστηµα, να µειώσει τη γραφειοκρατία, ώστε να έρθουν ξένες επενδύσεις, στηρίζοντας όµως παράλληλα τους εγχώριους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν».
Προσθέτει δε πως τα τελευταία χρόνια γίνονται διαρκώς συζητήσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αγνοείται τελείως ο Έλληνας που έχει βιώσει όλα τα προβλήµατα της κρίσης, έχει αντεπεξέλθει και έχει δηµιουργήσει σ’ αυτό το προβληµατικό περιβάλλον νέες θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ χαρακτηρίζει πάντως θετικό το ενδιαφέρον που υπάρχει, τονίζοντας πως θα το θεωρήσει ακόµη θετικότερο αν υλοποιηθεί, «γιατί µέχρι σήµερα ακούµε πολλά και βλέπουµε λίγα».
Η τάση για το 2016 είναι θετική, µε την Ελλάδα να παραµένει ένας τουριστικός προορισµός αγαπητός στους ξένους, που, εάν καταφέρει να διατηρηθεί ανταγωνιστικός στο κοµµάτι της τιµής, θα απολαύσει µια καλή τουριστική χρονιά. «Σκεφτείτε ότι η µελέτη της McKinsey το 2010 προέβλεπε αύξηση τουριστών το 2021 στα 24 εκατοµµύρια και εµείς καταγράψαµε φέτος 26 εκατοµµύρια. Αν συνεχίσουµε µ’ αυτούς τους ρυθµούς, το 2021 θα πιάσουµε τα 50 εκατοµµύρια Όµως, ως χώρα, δεν έχουµε υποδοµές για να σηκώσουµε αυτόν τον αριθµό τουριστών».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού Fortune