Xωρίς τελική συμφωνία επιστρέφει η ελληνική αποστολή
- 24/03/2017, 09:08
- SHARE
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στις Βρυξέλλες. Παραμένουν ανοιχτά εργασιακά και ασφαλιστικό.
Ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα το Brussels Group χωρίς τελική συμφωνία, με την ελληνική πλευρά να επιστρέφει έχοντας ανοιχτά εργασιακά και ασφαλιστικό και χωρίς να έχει ορίσει επόμενο ραντεβού, ωστόσο πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφέρουν ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.
Ούτε η ελληνική αποστολή, αλλά ούτε και οι δανειστές προχώρησαν σε δηλώσεις, παρ’ όλα αυτά η επιστολή του Πρωθυπουργού σχετικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο κοινωνικό κράτος, την ώρα που συνεχίζονταν οι μαραθώνιες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ήταν αρκετά «εύγλωττη», μεταφέροντας τα βασικά προβλήματα της αξιολόγησης σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ.
Επί της ουσίας, στη μαραθώνια αυτή συνάντηση ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών αναμενόταν να ξεκαθαριστεί:
-Εάν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θέτουν και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.
-Εάν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση.
Στην Αθήνα αναμένεται τώρα να καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσέγγισης προκειμένου να επιστρέψουν από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά οι θεσμοί.
Παρέμβαση Χέντελ για την επιμονή ΔΝΤ
«Oι διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης αφενός, και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αφετέρου, διαμορφώνονται δυσχερέστερες του αναμενομένου», σύμφωνα με πληροφορίες του προέδρου της επιτροπής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Χέντελ (Die Linke).
«Ιδίως στο θέμα των “μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας”, το ΔΝΤ μπλοκάρει τις λύσεις, οι οποίες βρέθηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, για να εξετάσει τα θέματα των μαζικών απολύσεων, των απεργιών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (στην Ελλάδα ), ώστε να προσαρμοστούν στα ισχύοντα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το ΔΝΤ αντιτίθεται στην επανεισαγωγή “κανονικών” συμβάσεων εργασίας, οι οποίες να ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε φιλικές προς τους εργοδότες κανόνες για μαζικές απολύσεις, παρά τις αντίθετες προτάσεις της επιτροπής των ειδικών. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αρνούνται κάθε συζήτηση επ΄αυτού», γράφει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ.
Ο Τόμας Χένκελ τον καλεί «επειγόντως να υποστηρίξει η Ε.Ε. στο θέμα αυτό τους δικούς της κανόνες και προδιαγραφές, διότι εάν επικρατήσει το ΔΝΤ στο θέμα αυτό θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για το εργατικό δίκαιο, το οποίο να ανταποκρίνεται σε κανόνες και πρακτικές δεκαετιών. Η κοινωνική Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήνει να υπαγορεύονται οι προϋποθέσεις εκ των έξω, ούτε στην Ελλάδα», τονίζει ο αριστερός πολιτικός.
ΥΠΟΙΚ: «Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης διαπραγμάτευση»
«Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης διαπραγμάτευση. Απομένουν δύο έως τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα, που τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί». Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τις επαφές που είχαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς, ενώ το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» από τον ESM: Ήδη η καθυστέρηση βλάπτει την Ελλάδα