Μαριάννα Πολιτοπούλου
- Position: Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΝΝ Hellas
Η εταιρεία που κρατά τα ηνία του κλάδου της πτηνοτροφίας στη χώρα μας, φέρει πλέον άρωμα γυναίκας με τη Μαριλένα Νιτσιάκου να χαράζει την επόμενη μέρα, θέτοντας ακόμα πιο υψηλά τον πήχη. Τα λανσαρίσματα για τη Νιτσιάκος δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή κατά την περίοδο της κρίσης, όπως και οι επενδύσεις της. Οι πωλήσεις το 2016 άγγιξαν τα 300 εκατ.ευρώ, αυξημένες κατά 26% σε σχέση με το 2015, και σχεδόν διπλάσιες με αυτές που είχε το 2013. Τη φετινή χρονιά αποκτά καθετοποιημένη παραγωγική παρουσία και στη Βοιωτία.
Η Πέγκυ Αντωνάκου συνδυάζει τρία «σπάνια» χαρακτηριστικά για τον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι νέα, επιτυχημένη και διοικεί έναν τεχνολογικό κολοσσό. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς τον Φεβρουάριο του 2012 αναλαμβάνοντας αρχικά τη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, την ίδια χρονιά, όμως, οι οργανωτικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο την έφεραν στη θέση της CEO. Μια τετραετία μετά, έχει θέσει ως στόχο να δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα στις γυναίκες, για να κατακτήσουν τομείς όπως η τεχνολογία.
Είναι αδιαμφισβήτητα η «σιδηρά κυρία των μπισκότων», αφού μεθοδικά και αθόρυβα η εταιρεία της παραμένει leader του κλάδου. Η Ιωάννα Παπαδοπούλου βρίσκεται στο τιμόνι» της οικογενειακής επιχείρησης από το 1993. Ήταν εκείνη που εμπνεύστηκε τα Caprice, το πιο εξαγωγικό προϊόν της εταιρείας, ενώ δική της πρωτοβουλία ήταν η επέκταση στις μπάρες δημητριακών και στο συσκευασμένο ψωμί. Διοικεί τέσσερα εργοστάσια, ενώ μέσα στην κρίση αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της σε 1.200.
Έχει ταυτίσει την επαγγελματική της πορεία με την αγορά ένδυσης και τον κλάδο των πολυκαταστημάτων, ηγούμενη εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Notos Galleries στην Ελλάδα. Το 2015 οδήγησε τη φίρμα στη Βουλγαρία, ιδρύοντας ομώνυμο πολυκατάστημα στη Σόφια, ενώ το 2016 ανέλαβε την ανάπτυξη της φίρμας American Eagle στην Ελλάδα. Γόνος της οικογένειας Στράτου, έχει εργαστεί στην ιστορική Πειραϊκή-Πατραϊκή, καθώς και στο ΜΙΝΙΟΝ ως εμπορική διευθύντρια.
Ανέλαβε την εμπορική διεύθυνση και τη στρατηγική εκτέλεση για τις 28 χώρες του Ομίλου Coca-Cola Hellenic το καλοκαίρι του 2016, έχοντας συμπληρώσει μια επιτυχημένη 20ετία στους κόλπους της. Προηγήθηκαν η Διεύθυνση Marketing, Πωλήσεων, η Εμπορική Διεύθυνση, καθώς και η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου Coca-Cola HBC AG. Κατά τη θητεία της στη Γενική Διεύθυνση της Coca-Cola Τρία Έψιλον εφήρμοσε το νέο μοντέλο οργάνωσής της, καθώς και τη στρατηγική ανάκαμψης και επενδύσεων.
Είναι το πρόσωπο που εισήγαγε την έννοια της αισθητικής στον ιατρικό κλάδο. Ξεκίνησε τη διαδρομή της ως αναισθησιολόγος και σήμερα κατέχει τη θέση της γενικής διευθύντριας στο Mediterraneo Hospital, μία από τις δέκα πρώτες ιδιωτικές κλινικές βάσει κύκλου εργασιών. Η εταιρεία είναι από τις πλέον ανερχόμενες στον χώρο της υγείας και με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Επί των ημερών της υιοθετήθηκε η φιλοσοφία του «boutique» νοσοκομείου, ενώ μεγάλη έμφαση δόθηκε και στον ιατρικό τουρισμό.
Ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη στο χώρο της Επικοινωνίας στη χώρα. Έπειτα από 15 συνεχή χρόνια, αφού εντάχθηκε στο δυναμικό του ΟΤΕ το 2001, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας του Ομίλου από έναν κρατικό οργανισμό σε μία σύγχρονη, πρωτοπόρα εταιρεία τεχνολογίας. Στη διάρκεια της καριέρας της δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δείξει το δρόμο στην αγορά, όπως για παράδειγμα η ένταξη της Εταιρικής Υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον στενό πυρήνα της στρατηγικής της εταιρείας. Κινητήριος δύναμή της σε ότι κάνει είναι η πίστη, η δέσμευση και το πάθος, δηλώνοντας πάντως ότι η καριέρα δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός για εκείνη.
Η BSB πήρε το όνομα της από τα αρχικά των ιδρυτών της εταιρείας, Βασίλη και Σοφίας Μπιθαρά, και έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της ελληνικής μόδας. Η εταιρεία, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με συλλογές ρούχων που σχεδίαζε και έραβε προσωπικά η Σοφία Μπιθαρά, έχει σήμερα ένα εκτεταμένο δίκτυο λιανικής, με περισσότερα από 120 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, και δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Με τζίρους άνω των 50 εκατ. ευρώ, αντλεί περίπου το 20% του κύκλου εργασιών της από το εξωτερικό.
Για πάνω από δεκατέσσερα χρόνια η Σοφία Στάϊκου μάχεται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή και βιομηχανική τεχνολογία της χώρας. Σήμερα η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς έχει «σηκώσει» στις πλάτες της ένα πρότυπο δίκτυο εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, η συνεισφορά των οποίων στην εθνική οικονομία και το ΑΕΠ υπολογίζεται σε δέκα εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ένα εκατομμύριο άνθρωποι τα επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Επιχειρηματικό μυαλό, δεινή μάνατζερ, μα πάνω από όλα γυναίκα που δεν διστάζει να παίρνει ρίσκα ακόμη και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Η Ελένη Θεοχάρη διοικεί με επιτυχία από το 1992 μέχρι και σήμερα την εταιρεία εμφιαλώσεως Βίκος, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφιαλωμένου νερού στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμικό άνοιγμα στην αγορά των αναψυκτικών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις εξαγωγές. Διοικεί τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια, με καθετοποιημένη παραγωγή και πωλήσεις που αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ.
Τι γίνεται όταν μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα στον χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού τοποθετεί στην ηγεσία της μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στο κομμάτι της πληροφορικής; Η ιστορία θα δείξει. Η Μαρίκα Λάμπρου, έπειτα από τρεις δεκαετίες στο τιμόνι μεγάλων ομίλων της χώρας όπως οι Intersys, SingularLogic, Microsoft, Hewlett Packard και BSH, ανέλαβε πριν λίγο καιρό τα καθήκοντα της managing director στη Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε., με τον Νίκο Καυκά να αναγνωρίζει το πάθος και την ιδιαίτερη ηγετική της προσέγγιση.
Αποτελεί σύμβολο της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας διαχειριζόμενη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιτηρών και ελαίων. Εργαζόμενη στον αγροδιατροφικό τομέα πολύ πριν γίνει της μόδας, η Μαρίνα Οφλούδη - Γιαβρόγλου διοικεί μία από τις εντονότερα εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, με τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Αθήνα και βόρειο Ελλάδα. Παρά την αρχική της απειρία και την αμφισβήτηση από το ανδροκρατούμενο κατεστημένο, κατάφερε να επιβληθεί «με διπλωματία, πείσμα, προσπάθεια και αφοσίωση», όπως δηλώνει.
Eνέταξε τη Λ. Συγγρού στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας πολύ πριν ανοίξουν τις πύλες τους το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για άνθρωπο εξειδικευμένο στην πολιτιστική διαχείριση, με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη προϋπηρεσία στο πολιτιστικό management. Επιπλέον, εξάγει πολιτισμό, καθώς μεγάλο μέρος των παραγωγών της Στέγης εντάσσονται στα προγράμματα μεγάλων διεθνών πολιτιστικών οργανισμών. Πιστώνεται επίσης τις sold-out παραστάσεις στο εξωτερικό.
Πρόσφατα η Ιουλία Τσέτη βραβεύτηκε ως γυναικά-επιχειρηματίας της χρονιάς για την πολυετή δράση της και τη δυναμική της παρουσία στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδροςτης ΠΕΦ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, ενώ είναι το πρόσωπο πίσω από τη Uni-Pharma, όμιλο που αναπτύσσει, παράγει και διανέμει μερικά από τα πιο σπουδαία φάρμακα της ελληνικής αγοράς, αλλά και της Ιntermed, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων δερμοκαλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Χάριν της πλούσιας πείρας της, θα έχει ανάμειξη στην αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ενεργειακές εταιρείες, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του νέου Υπερταμείου. Άρχισε την καριέρα της στο Λονδίνο, στην Texaco (σήμερα Chevron), στην ανάπτυξη επενδύσεων στην Κασπία, και, στη συνέχεια, εργάστηκε στην Deutsche Bank, τη Eurobank και την BNP Paribas, ως χρηματοοικονομική σύμβουλος με ειδίκευση στην ενέργεια. Τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ.
Άρωμα γυναίκας και αέρας Κρήτης χαρακτηρίζουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης. Στο τιμόνι της ομώνυμης επιχείρησης βρίσκεται η Χριστίνα Χαλκιαδάκη, που επεκτάθηκε εκτός των φυσικών συνόρων του νησιού κάνοντας γνωστά τα κρητικά προϊόντα σε όλη τη χώρα. Κάτω από την «ομπρέλα» του Σκλαβενίτη, συμμετέχει σε ένα ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα, απαριθμώντας 40 καταστήματα σε όλη την Κρήτη και τέσσερα Κρητικά Παντοπωλεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακρογωνιαίος λίθος της επιχείρησης είναι οι 1.200 εργαζόμενοί της.
Παρότι πτυχιούχος Νομικής, αποφάσισε, μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), να ασχοληθεί με τον φαρμακευτικό κλάδο. Πρόσφατα ανέλαβε το τιμόνι της AstraZeneca Ελλάδος και Κύπρου, ούσα μία από τις ελάχιστες γυναίκες που ηγούνται φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας. Παράλληλα, έχει ενεργό ρόλο και στο PhRMA Innovation Forum Ελλάδος, επιδιώκοντας την ανάδειξη της αξίας της καινοτομίας στο σύστημα υγείας, στην εθνική οικονομία, αλλά κυρίως στους Έλληνες ασθενείς.
Είναι η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της εταιρείας από την ίδρυσή της. Με πείρα 30 χρόνων στους κόλπους του ομίλου, η Ηρώ Αθανασίου αντιμετώπισε εναργώς αλλά και ψύχραιμα μια από τις πιο δύσκολες χρονιές, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο η πτώση της ζήτησης (-12% στο λιανεμπόριο το 2016) όσο και η υπόθεση Μαρινόπουλου δημιούργησαν ένα περιβάλλον πίεσης για τους προμηθευτές. Η ίδια έχει δηλώσει ότι αναζητά ισορροπίες και δεν φοβάται τις αλλαγές, στοιχεία που αναμένεται να αξιοποιήσει στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του ομίλου Unilever. Παραμένει ένα ενεργό μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας, με συνεπή δράση σε συλλογικά όργανα όπως ο ΣΕΒ και η ΕΕΔΕ. Yπό την ηγεσία της η Unilever δίνει μεγάλη έμφαση σε προγράμματα που στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη, ενώ η εταιρεία είναι στις πρώτες επιλογές για εργασία στους νέους ηλικίας 18 - 35 ετών.
Η συμφωνία Dell και EMC που «άγγιξε» τα 67 δισ. δολάρια αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο του Information Technology παγκοσμίως. Έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία ως country manager, η Μαρία Οικονομίδου ανέλαβε, λίγο μετά τη συγχώνευση, τα καθήκοντα της επικεφαλής της Dell EMC για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Στόχος της είναι να αυξήσει τα μερίδια της Dell EMC και στις τρεις γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησής της, κυρίως στο enterprise κομμάτι, αξιοποιώντας τις συνέργειες των δύο εταιρειών.
Σε έναν ανδροκρατούµενο χώρο, η Ευαγγελία Ράµµου έχει κατορθώσει να αφήσει το δικό της στίγµα στον κλάδο των σούπερ µάρκετ. Με µεγάλη πείρα στον χώρο του λιανεµπορίου, πέρα από το σήµα Market In, που αποτελεί την αιχµή του δόρατος της οικογενειακής επιχείρησης, αναπτύσσει και τις αλυσίδες Daily's και Economy, µε τον συνολικό αριθµό καταστηµάτων να αγγίζουν τα 155 και τους εργαζοµένους να ανέρχονται σε 2.000. Πρόσφατα η εταιρεία απασχόλησε τα ΜΜΕ µε το «ναυάγιο» της συµφωνίας µε τα σούπερ µάρκετ Καρυπίδης.