Επενδύοντας στη μουσική
- 10/04/2015, 13:03
- SHARE
Η ιδιοκτήτρια των ραδιοσταθμών En Lefko 87.7, Hit 88.9 και Red 96.3 μιλάει για την τριετή εμπειρία της στον χώρο των media.
Η ιδιοκτήτρια των ραδιοσταθμών En Lefko 87.7, Hit 88.9 και Red 96.3, μιλάει στο FortuneGreece.com για την τριετή πια εμπειρία της ως επικεφαλής της πιο φιλόδοξης προσπάθειας σήμερα στο χώρο των ΜΜΕ και αποκαλύπτει το όραμά της που είναι να συνεισφέρει μέσα από τη μουσική στον χώρο της κουλτούρας, της διασκέδασης, της έκφρασης και του πολιτισμού.
Γιατί επιλέξατε τον χώρο των ΜΜΕ; Έναν χώρο που έχει χάσει πολλή από τη δυναμική του, έχει μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και, ειδικά στα μουσικά ραδιόφωνα, έχει και μειωμένη επιρροή;
Όπως πολλές επιχειρήσεις έχουν χτυπηθεί από την κρίση τα τελευταία χρόνια, έτσι και ο κλάδος των ΜΜΕ έχει χάσει πάνω από το 50% των εσόδων του και άρα την ικανότητά τους να επενδύουν σε καινούρια εγχειρήματα, τεχνολογικές εξελίξεις, καλύτερη προσφορά υπηρεσιών στον ακροατή και τον πολίτη. Διάλεξα όμως να γυρίσω στην Ελλάδα, που αγαπώ πολύ παρά τις παθογένειές της, γιατί αν κάπου έχω να προσφέρω ιδέες, νεανική επιχειρηματικότητα και δουλειά, είναι εδώ, στον τόπο μου. Δεν επιδιώκω να ασκώ επιρροή και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.
Είναι σίγουρο πως τα ΜΜΕ δεν είναι και η πιο προσοδοφόρα επιλογή για business. Απ’ την άλλη, αν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε μπορείς να μετατρέψεις το κεφάλαιο αυτό σε σκληρή δουλειά και δημιουργικότητα και κατά συνέπεια σε έσοδα και ανάπτυξη, και να περάσεις και καλά βλέποντας έστω και την κάθε μικρή αλλαγή που μπορείς να προσφέρεις στους συνεργάτες σου, στον χώρο της δουλειάς σου και ίσως και ευρύτερα στη χώρα σου. Αυτά είναι τα δικά μου κίνητρα. Και πάντως, στη δική μας εταιρεία, βλέπω ήδη πρόοδο παρά τις δυσκολίες των περιστάσεων και προσβλέπω οπωσδήποτε σε καλύτερες μέρες τόσο για το ραδιόφωνο όσο και για την Ελλάδα.
Από τη στόχευσή σας και τις κινήσεις σας συμπεραίνει κανείς πως είστε κυρίως στο culture business και όχι τόσο στο entertainment business. Ισχύει αυτό;
Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που, τα τελευταία χρόνια με το σοκ της κρίσης, έχει στραφεί προς τον πολιτισμό, ψάχνοντας αναφορές για να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί, να βρει το «διαφορετικό» και να σταθεί με νέο τρόπο μπροστά στις προκλήσεις, ατομικές και συλλογικές. Αυτός ο προβληματισμός είναι κάτι που, κι εμάς σαν εταιρεία κι εμένα προσωπικά, μας χαρακτηρίζει και στον οποίο θέλουμε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε από τη δική μας θέση. Έτσι, σκοπός της Frontstage είναι μέσα από τα ραδιόφωνα και τη διοργάνωση events, να προσφέρει καινούρια ακούσματα στον ακροατή, να εκπαιδεύσει αυτόν που θέλει να ακούσει και να μάθει, και να προσφέρει εμπειρίες δεμένες με την πόλη στην οποία ζούμε και τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια είναι και η ανάγκη να ξαναζωντανέψει το ραδιόφωνο (που είχε κρατήσει μια παθητική στάση τα τελευταία χρόνια) και να έρθει κοντά στον πολίτη εφόσον σκοπός του μέσου είναι να διασκεδάζει με τη μουσική του, να αναδεικνύει καινούριους καλλιτέχνες που βρίσκονται εντός και εκτός συνόρων, και να ενημερώνει για το τι γίνεται στην πόλη συμμετέχοντας ενεργά μέσα σε αυτήν.
Τα ΜΜΕ δεν είναι και η πιο προσοδοφόρα επιλογή για business. Aν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις τότε μπορείς να μετατρέψεις το κεφάλαιο αυτό σε σκληρή δουλειά κατά συνέπεια σε έσοδα και ανάπτυξη
Είστε καλλιτεχνική φύση. Πώς μπορεί κανείς να επιβάλλει επιχειρηματικούς κανόνες στην καλλιτεχνική δημιουργία και πώς δίνει καλλιτεχνική χροιά στην επιχειρηματικότητα;
Αν και είναι έντονη η καλλιτεχνική μου ευαισθησία, σπούδασα πολιτικές επιστήμες και business management σε Yale και LSE και μεγάλωσα σε ένα επιχειρηματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η μεγαλύτερη όμως εκπαίδευση είναι πάνω στη δουλειά και εκεί καλούμαι να συμφιλιώσω το καλλιτεχνικό -που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ποιότητα ενός ραδιοφωνικού προγράμματος, στην αισθητική μιας marketing καμπάνιας ή στη διαίσθηση του παλμού της εποχής για μια εκδήλωση- με το επιχειρηματικό, που είναι απαραίτητο για την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των παραπάνω. Θεωρώ πως την ισορροπία την έχω βρει, αλλά η δυσκολία είναι στο να την καταλάβει και η ομάδα σου που αποτελείται από πολλές φωνές, κάποιες αμιγώς καλλιτεχνικές και κάποιες αμιγώς επιχειρηματικές. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εμπλέκω, να εκπαιδεύω και να εξηγώ σε όλη την ομάδα και τις δύο «φύσεις» της εταιρείας, ώστε να έχουν μια στοιχειώδη κατανόηση των οικονομικών απαιτήσεων μιας επιχείρησης καθώς και της καλλιτεχνικής ελευθερίας που είναι και η βάση των υπηρεσιών μας.
Πώς άλλαξαν τα οικονομικά μεγέθη των σταθμών από τότε που αναλάβατε και πόσο επιτυχημένη είναι η εταιρεία διοργάνωσης events;
Το 2012 η πρώτη μου αγορά ήταν ο En Lefko 87.7, με σχετικά χαμηλές ακροαματικότητες και έσοδα λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ. Αρχίσαμε με 17 εργαζομένους, με ένα ραδιόφωνο και τo τμήμα για τη διοργάνωση events και σήμερα, 3 χρόνια μετά, έχουμε 37 εργαζόμενους, 3 σταθμούς και στοχεύουμε για το 2015 στον 5πλάσιο τζίρο από εκεί που αρχίσαμε (υπό την προϋπόθεση πως δε θα υπάρξει καμία μεγάλη ανατροπή στην πορεία της χώρας). Η διοργάνωση event που το 2012 αποτελούσε 5% των εσόδων, ένα χρόνο αργότερα ήταν το 21% του τζίρου με όλο και αυξανόμενη τάση. Επιπλέον η δημιουργία του Hit 88.9 πριν ένα χρόνο και η πρόσφατη προσθήκη του Red 96.3, μας επιτρέπει να επεκτείνουμε το όραμά μας μέσα από ένα διαφοροποιημένο portfolio σταθμών, να πετύχουμε οικονομίες κλίμακος και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να απευθυνθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στα κοινά τους. Σήμερα 15% του συνολικού πληθυσμού Αττικής και 20% του πληθυσμού στις ηλικίες 18-44 ετών, ακούνε έναν απ’ τους σταθμούς μας καθημερινά.
Έχοντας σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό, ποια είναι η μέχρι τώρα εντύπωσή σας από το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας, έτσι όπως το βιώνετε από τη θέση σας;
Απ’ την πρώτη κιόλας μέρα στα ΜΜΕ έχω αντιμετωπίσει ένα κλίμα αβεβαιότητας, νομικής ανεπάρκειας, γραφειοκρατίας και πολύ συχνών αλλαγών σε θέματα νομικά, συλλογικά, φορολογικά και θεσμικά. Είναι λυπηρό ότι, ενώ υπάρχουν στη χώρα μας τόσοι ικανοί άνθρωποι, με τόση ενέργεια και δημιουργικότητα, όταν μπαίνουν σε μια επιχείρηση στην Ελλάδα αναγκάζονται να ξοδεύουν δυσανάλογο μέρος αυτής της ενέργειας όχι στην υλοποίηση ονείρων, στρατηγικής και δημιουργίας, αλλά πολεμώντας μια δύσκολη και εχθρική καθημερινότητα.
Στα ΜΜΕ υπάρχει αβεβαιότητα ακόμα και για τη νομιμότητα των αδειών ραδιοφωνικών σταθμών, εφόσον οι άδειες δόθηκαν το 2001 με λήξη το 2005 και από τότε έχουν δoθεί 10 παρατάσεις. Και βέβαια οι άδειες πρέπει τελικά να πάνε σε αυτούς που μπορούν όντως να αποδείξουν πως η επιχείρησή τους τηρεί τις προδιαγραφές, οικονομικές και άλλες, για τη νόμιμη απόκτησή τους και την εύνομη λειτουργία τους. Πολλές συχνότητες των οποίων οι άδειες έπρεπε να έχουν ανακληθεί διότι κατέρρευσαν οι εταιρείες πίσω απ’ αυτές, συνεχίζουν να εκπέμπουν.
Παρόλα αυτά παραμένω αισιόδοξη. Για αυτό και εξακολουθώ να επενδύω, να είμαι ενεργή στα θεσμικά θέματα που αφορούν τον κλάδο μέσα απ’ την ΕΙΙΡΑ και να επιμένω για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο στο μέλλον.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή ή ικανότητα που αναζητάτε σε έναν υποψήφιο συνεργάτη; Και ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμα για το οποίο θα δείχνατε σε κάποιον την πόρτα;
Το πρωταρχικό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι το πάθος για δημιουργία, το έμφυτο κίνητρο που τους σηκώνει κάθε μέρα απ’ το κρεβάτι και απ’ τις οικογένειές τους για να έρθουν στη δουλειά. Είμαι τυχερή που μπορώ να πω πως η ομάδα που έχουμε σήμερα είναι γεμάτη όρεξη και πάθος για αυτό που κάνει και έτσι το κλίμα μέσα στην εταιρεία φαίνεται να κινείται σε έναν δικό του ρυθμό, διαφορετικό απ’ τον αρνητισμό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αντιθέτως, η έλλειψη ακεραιότητας και ηθικών αξιών δεν χωράνε επ’ ουδενί στην ομάδα αυτή, ούτε μπορούν να την εκπροσωπούν.
Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον; Eπιχειρηματικό και προσωπικό.
Βραχυπρόσθεσμος στόχος είναι να εδραιωθεί η εταιρεία στον χώρο της και να πετύχει το business plan της με ακόμα καλύτερη προσφορά στη μουσική και τη διασκέδαση, υψηλότερες ακροαματικότητες και, ως επακόλουθο, να είναι μια υγιής εταιρεία που μπορεί να επανεπενδύει στις δραστηριότητές της. Επιχειρηματικό όραμα είναι να συνεισφέρω στον χώρο της κουλτούρας, της διασκέδασης, της έκφρασης και του πολιτισμού όσο πιο καλά και πολλά μπορώ με τρόπους που θα αναδείξουν τη χώρα μας και αυτά που έχει να προσφέρει και εκτός των συνόρων της. Όσο για το προσωπικό μου όραμα, να μπορέσω να επιτύχω τα παραπάνω, ανακαλύπτoντας και βιώνοντας συνεχώς καινούρια πράγματα, παραμένοντας ταυτόχρονα δίπλα στην οικογένειά μου.
*Η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου σπούδασε Μουσική και Πολιτικές Επιστήμες στο Yale και ακολούθησε Master in Business Management στο London School of Economics. Παρέμεινε στο Λονδίνο και εργάστηκε στη Warner Bros Records και στη συνέχεια στην Procter & Gamble ως Brand Manager. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2010 και ίδρυσε την εταιρία Frontstage S.A., μουσική εταιρεία η οποία ξεκίνησε με τη διοργάνωση event (συναυλίες, φεστιβάλ), και εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα στην οποία ανήκουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί En Lefko 87.7, Hit 88.9 και Red 96.3, αλλά και το ελληνικό franchise του iConcerts TV, ένα μουσικό κανάλι με 24ωρο καθημερινό πρόγραμμα από συναυλίες της διεθνούς μουσικής σκηνής σε HD ποιότητα.