Ικτίνος: Στόχος τρία ακόμη λατομεία την επόμενη πενταετία
- 08/11/2017, 16:03
- SHARE
Η Ιουλία Χαϊδά, αντιπρόεδρος της εταιρείας, αποκαλύπτει στο Fortune Greece τα επενδυτικά σχέδια της Ικτίνος.
«Επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι πλέον αυτές που πατούν και με τα δυο πόδια στο εξωτερικό», ήταν η πρώτη φράση που μου είπε η Αντιπρόεδρος της εταιρείας Ικτίνος, κα Ιουλία Χαϊδά όταν με υποδέχτηκε στο γραφείο της. Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2017, όπου οι πωλήσεις ανήλθαν σε 32,5 εκατ. (+49,77%), και τα κέρδη μετά φόρων σε 7,8 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 η κα Χαϊδά μίλησε στο Fortunegreece.com για την ανοδική πορεία της εταιρείας, την επόμενη μέρα μετά την απόκτηση του εργοστασίου από την Λαζαρίδης, αλλά και για το business plan του 2018 που θέλει ένα ακόμα λατομείο να προστίθεται στη συλλογή της.
Η εξαγορά του εργοστασίου της εταιρείας Λαζαρίδη, αποτελεί στην ουσία τη δεύτερη βιομηχανική μονάδα που αναζητούσε η Ικτίνος. Ήταν μια κίνηση που, όπως λέει η κα Χαϊδά, τους έδωσε την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγή, περιορίζοντας παράλληλα τα μεταφορικά κόστη. Η ίδια αναφέρει πως προς το παρόν δεν διεξάγονται συζητήσεις για εξαγορά ή συγχώνευση με άλλη εταιρεία, αλλά εάν κριθεί σκόπιμο, ενδεχομένως και να προβούν σε κάτι τέτοιο.
Αν όλα πάνε βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, την Άνοιξη του 2018 θα τεθεί σε λειτουργία το παλιό εργοστάσιο που ανήκε στην οικογένεια Λαζαρίδη και θα υλοποιηθεί επένδυση ύψους 5-10 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικού εξοπλισμού. «Εκτιμούμε ότι η λειτουργία του εργοστασίου που προστίθεται στην οικογένεια της Ικτίνος θα δημιουργήσει περαιτέρω αύξηση τζίρου 10 εκατομμύρια ευρώ, πέρα από την αύξηση που περιμένουμε ότι θα προκύψει από την κανονική πορεία της εταιρείας» τονίζει η κα. Χαϊδά.
Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να προστεθούν άλλα τρία λατομεία. Ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση σχετικής άδειας στην περιοχή της Πελοποννήσου.
Για την ιστορία, η Ικτίνος ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά. Ξεκίνησε ως ατομική επιχείρηση και το 2000 μπήκε στο χρηματιστήριο Αθηνών. Από την αρχή της σύστασής της είχε εξαγωγικό προσανατολισμό με αποτέλεσμα σήμερα οι εξαγωγές της να διαμορφώνονται σε ποσοστό 98%. Διαθέτει έξι λατομεία στη Βόρειο Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας και της Δράμας, μέσα στην κρίση αύξησε το εργατικό της δυναμικό στα 350 άτομα, ενώ δεν προέβη σε καμία μείωση μισθού.
«Το golden spider είναι μονοπωλιακό δικό μας προϊόν. Όσο για τη ζήτηση για τον λευκό βώλακα είναι τόσο μεγάλη που αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να καλυφθεί. Έχει φθηνότερη τιμή, γεγονός που του επιτρέπει να ανταγωνίζεται το ιταλικό carara που πωλείται τέσσερις φορές πάνω. Οι όγκοι βώλακα αντιπροσωπεύουν το 56% του τζίρου μας».
Μπορεί τα λευκά μάρμαρα να είναι μοναδικά στον κόσμο και να διαθέτουν άριστη ποιότητα, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αναπτυχθεί μια εταιρεία. Αυτό που έσωσε την Ικτίνος ήταν η προνοητικότητα της. Η κα. Χαϊδά τονίζει ότι από το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση στην Αμερική, είχαν συνειδητοποιήσει τι θα συνέβαινε και έκαναν στροφή στις αγορές του εξωτερικού. «Σήμερα η Κίνα απορροφά το 50% των εξαγωγών μας. Προσπαθούμε να μην έχουμε μεγάλο ποσοστό εξάρτησης και σταδιακά θα μειώσουμε την έκθεση μας. Είναι μια αγορά που ο κίνδυνος “φούσκας”, αλλά και η πολιτική αστάθεια καθιστούν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση ρίσκο».
Εκτός, όμως, από τον κινεζικό «γίγαντα», εξίσου δυνατές αγορές είναι αυτές των χωρών του Αραβικού Κόλπου, της Νοτίου Αμερικής- κυρίως Μεξικό- και της Βορείου Αμερικής. Πέντε κατηγορίες μαρμάρων της Ικτίνος και εμπορία δέκα επιπλέον ελληνικών μαρμάρων εξάγονται σε 90 χώρες. «Σίγουρα εξετάζουμε νέες αγορές στη Νότια Αμερική, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ενδυνάμωσης της παρουσίας μας στη Βόρειο Αφρική που είχαμε χάσει έδαφος».
Στη δε Ευρώπη η δραστηριότητα είναι περιορισμένη, αφού σύμφωνα με την κα. Χαϊδά, το μάρμαρο είναι στην κουλτούρα μόνο των χωρών του Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα). Στον αντίποδα βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία απορροφά μόλις το 2% της παραγωγής. Κυρίως ξενοδοχεία που προβαίνουν σε ανακαίνιση, αλλά και πάλι ο αριθμός είναι μικρός, αφού οι περισσότεροι στρέφονται σε πιο φθηνές κατασκευές.
«Υποτιμημένη η τιμή της μετοχής στο ΧΑ»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Αντιπρόεδρος της Ικτίνος χαρακτηρίζει ως υποτιμημένη την τιμή της μετοχής σε σχέση με την πραγματική της αξία. Διευκρινίζει ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια της διοίκησης η έξοδος από το ΧΑ, κίνηση στην οποία ενδεχομένως προβούν στο μέλλον εάν αποδειχθεί ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας. «Τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν θετικά για την εταιρεία μας, η οποία έδωσε μέσα στη χρονιά δυο φορές μέρισμα, 0,025 και 0,04 αντίστοιχα από επιστροφή κεφαλαίου. Εάν τα οικονομικά μεγέθη ακολουθήσουν αντίστοιχη πορεία και το 2018, σίγουρα θα δώσουμε μέρισμα», διαβεβαιώνει.
Εκτός από τη σκληρή δουλειά, που τη θεωρεί αυτονόητη, ένας επιχειρηματίας για να πετύχει πρέπει να αγαπάει πάνω από όλα αυτό που κάνει, διότι αν δεν του προσφέρει ικανοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Επίσης, θα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα, αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση να αναλάβει το ρίσκο όποτε αυτό χρειαστεί. «Δεν αντιμετώπισα πότε πρόβλημα στον κλάδο λόγω του φύλου μου, όμως έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι απλά η κόρη του πατέρα μου, αλλά ότι αξίζω για να αποκτήσω τη θέση. Ήταν ένας αγώνας που έπρεπε να δοθεί και κερδήθηκε».
Άνοδος 25% για τον κλάδο μέσα στην κρίση
Ο κλάδος μέσα στην κρίση κατάφερε να σημειώσει άνοδο 25%, αφού κατά βάση στηρίζεται στις εξαγωγές και δεν επηρεάστηκε από τους κλυδωνισμούς που υπέστη η ελληνική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχει μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας μόλις δέκα μεγάλους «παίχτες». «Όσο δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα, τόσο θα παραμένει ίδια η κατάσταση. Η Ικτίνος έχει αυτή τη στιγμή μικρό τραπεζικό δανεισμό που προέρχεται από επενδύσεις που έγιναν σε εταιρείες του ομίλου που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αιολικής ενέργειας και του real estate. Η αλήθεια είναι πως το αιολικό πάρκο στην περιοχή της Δράμας δεν απέδωσε όσο περιμέναμε και εκεί οφείλεται ο δανεισμός μας».
Πέραν των απαιτούμενων επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, η κα. Χαϊδά επισημαίνει πως τα capital controls παραμένουν αγκάθι για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και η υπέρμετρη γραφειοκρατία. «Χρειάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες για να βρούμε και πάλι τα πατήματά μας μετά τα capital controls. Ευτυχώς που υπήρχε εισροή ξένων κεφαλαίων και δεν χρειαζόμασταν πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα».
Ειδικότερα για τη γραφειοκρατία, η γνωστή επιχειρηματίας υπογραμμίζει ότι για την έκδοση άδειας αξιοποίησης ενός λατομείου χρειάζονται σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να εγκριθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων, η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, δασαρχεία, ο στρατός κ.α., το οποίο μεταθέτει χρονικά τα όποια επενδυτικά σχέδια.