Πέτρος Κόκκαλης στο Fortune: Έτσι θα ανθίσει η «γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά

Πέτρος Κόκκαλης στο Fortune: Έτσι θα ανθίσει η «γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης στη συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο απολογισμός του Blue Growth και οι αποκαλύψεις για τα επόμενα σχέδια στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο Αμβούργο βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρος Κόκκαλης, προκειμένου να εκπροσωπήσει το Δήμο Πειραιά στο διήμερο φόρουμ Επιχειρήσεων και Επιστημών για τη Γαλάζια Ανάπτυξη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελληνική συμμετοχή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τον Πέτρο Κόκκαλη να εστιάζει στο θεσμό του «Blue Growth» και στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας. Οι δηλώσεις για την υποβολή συμμετοχής στο Blue Growth III ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες και οι φιναλίστ μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης που θα αφορά στο στήσιμο της επιχείρησής τους και στην απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας από ειδικούς του κλάδου για την ανάπτυξή της.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από ανθρώπους της αγοράς ώστε το λιμάνι του Πειραιά να αναγνωριστεί ως παγκόσμιο οικονομικό κεφάλαιο και να αποτελέσει κόμβο της διεθνούς οικονομίας. «Έχουν γίνει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα περίμενα. Η πρωτοβουλία του Blue Growth ξεκίνησε ως προεκλογική υπόσχεση επί της προηγούμενης κυβέρνησης, με την πεποίθηση ότι η πραγματική οικονομία και η Πολιτεία θα βοηθήσουν τη νέα επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στο να αναπτύξει ο Πειραιάς τα δυνατά του σημεία για να “ανθίσει” η γαλάζια επιχειρηματικότητα. Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο οικοσύστημα γύρω από τη θαλάσσια οικονομία και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα».

Αυτή τη στιγμή πρότυπο επιτυχημένου λιμανιού, στους κόλπους του οποίου αναπτύσσεται υγιώς η θαλάσσια οικονομία, θεωρείται το Ρότερνταμ. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Πέτρος Κόκκαλης, παρότι το λιμάνι του Πειραιά ιστορικά προϋπήρχε του Ρότερνταμ και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου από την εποχή της αρχαιότητας, εντούτοις η έλλειψη ρευστότητας αναχαιτίζει την αναπτυξιακή του πορεία και τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να το τοποθετήσουν στη θέση που του αξίζει. Ειδικότερα αναφέρει πως το Ρότερνταμ επενδύει 80 εκατομμύρια ευρώ όταν στην Ελλάδα έχουν εξευρεθεί από ιδιώτες επενδυτές μόλις 150.000 ευρώ.

kokkalis-1

«Έχουμε ωριμάσει και είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια»

«Aephoria και Δήμος Πειραιά εργάζονται από κοινού για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Πειραιά, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω πως τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν υπήρχε η εθελοντική εργασία δεκάδων ανθρώπων που αγκάλιασαν από τα πρώτα της βήματα την προσπάθεια. Πήραμε το ρίσκο και η αγορά μας στήριξε. Πλέον έχουμε ωριμάσει, έχουμε αναπτύξει ένα ώριμο οικοσύστημα και είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Την Άνοιξη ολοκληρώνεται το Blue Growth III και, όπως επισημαίνει ο κ. Κόκκαλης, όλοι θα μιλούν πλέον για μια μακροπρόθεσμη θεσμικά κατοχυρωμένη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής από τη «θερμοκοιτίδα» του Blue Growth έχουν βγει δέκα εταιρείες και έχουν δημιουργηθεί 25 θέσεις εργασίας. Το διοικητικό Συμβούλιο, που κάνει και την τελική επιλογή των συμμετεχόντων, απαρτίζεται από 40 άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γαλάζιας οικονομίας και τα κριτήρια επιλογής είναι η ανάδειξη ανθρώπων που έχουν μια καινοτόμα ιδέα, αλλά και τη διάθεση να κάνουν μια δική τους επιχείρηση. «Εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να την υλοποιήσουν και να έρθουν σε επαφή με υποψήφιους επενδυτές. Για μένα προσωπικά το πιο σημαντικό για να ψηφίσω μια ιδέα είναι το κατά πόσο με πείθει η ομάδα της ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει ως το τέλος. Δυστυχώς η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία δυσχεραίνουν τους νέους από το να επιχειρήσουν».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως τα τελευταία έξι χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που έχει προκαλέσει πολύ πόνο σε πολλούς ανθρώπους και πως παρότι σε περιόδους κρίσης γεννιούνται ευκαιρίες, στην Ελλάδα αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

«Πολλά είναι προφανή σε αυτή τη χώρα και δεν τα κάνουμε ενώ έχουμε τόσα πλεονεκτήματα. Εάν γινόταν όσα έπρεπε να γίνουν στην ώρα τους δεν θα ήμασταν τρις πτωχευμένοι. Στο χώρο της ναυτιλίας ελληνόκτητες εταιρείες διατηρούν πολύ μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς και το project του Blue Growth “τρέχει” από οργανισμούς με ιδιωτικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι μακροχρόνια η ανικανότητά μας να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά που διαθέτουμε λόγω ιστορίας, αλλά και κλίματος» επισημαίνει ο κ. Κόκκαλης.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017 επικεντρώνονται στη θεσμική αναβάθμιση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και στη δημιουργία χώρου στο λιμάνι του Πειραιά που θα διαθέτει κατασκευαστικό εξοπλισμό του 21ου αιώνα με έμφαση στο κομμάτι του 3D Printing.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο Πέτρος Κόκκαλης είναι ένας από τους τέσσερις φιναλίστ που επελέγησαν να μας εκπροσωπήσουν στο Global Entrepreneurship Congress και όπως λέει και ο ίδιος η συμμετοχή του αποτελεί μεγάλη τιμή καθώς η διάκριση συνιστά μια διεθνή αναγνώριση για την επίδραση και το έργο του Blue Growth.