Το λογισμικό που κάνει τους ξενοδόχους ιδιοφυίες

Το λογισμικό που κάνει τους ξενοδόχους ιδιοφυίες

Ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος μιλά για τη Hotelgenius, την πρόσφατη χρηματοδότηση και την επέκταση στο εξωτερικό.

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η τεχνολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο καθορίζοντας την ανάπτυξη ενός εγχειρήματος, είναι αδιανόητο ένας επιχειρηματίας να αγνοεί τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του και να αφήνει τα πράγματα στην τύχη. Το τελευταίο διάστημα μια νέα εταιρεία, ονόματι Hotelgenius, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, φιλοδοξώντας να καταστεί το «δεξί χέρι» των ξενοδόχων υποσχόμενη πως μπορεί να καλύψει στο 100% τις διαδικτυακές ανάγκες οποιασδήποτε ξενοδοχειακής μονάδας. Το λογισμικό της βρίσκεται σε μορφή cloud και αποτελείται από τρία βασικά συστήματα: κατασκευή ιστοσελίδας, μηχανή κρατήσεων και εφαρμογή για κινητά. Τα τρία αυτά συστήματα επιτρέπουν στους ξενοδόχους να δημιουργήσουν μέσα σε λίγες ώρες μια δυνατή διαδικτυακή ταυτότητα και να διαχειριστούν όλα τα κανάλια πωλήσεων και επικοινωνίας από ένα σημείο.

Το «έξυπνο» λογισμικό της Hotelgenius δεν συνιστά όμως πόλο έλξης μόνο για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, αλλά και για επενδυτές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 570.000 ευρώ που εξασφάλισε η εταιρεία από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie SCA – Sicar. Όπως αναφέρει αποκλειστικά στο fortunegreece.com, ο Πρόεδρος και CEO της Hotelgenius, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αφενός για τη βελτίωση του προϊόντος, ώστε αυτό να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και να παρέχει τις πλέον κατάλληλες λύσεις στον ξενοδόχο, αφετέρου για το business development, ώστε να καθιερωθεί η εταιρεία στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια να επεκταθεί σωστά και μεθοδικά στις αγορές του εξωτερικού. Μέχρι στιγμής η πορεία της Hotelgenius είναι ανοδική, αφού ξεκίνησε με μια μικρή ομάδα των έξι ατόμων και σήμερα απασχολεί πάνω από 20 στελέχη, έχει λάβει δύο κύκλους χρηματοδότησης, έχει ήδη κλείσει περισσότερα από 140 συμβόλαια στην Ελλάδα​ μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας του συστήματος​, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε στα Παπαστράτος Startup Greece Awards 2016 στην κατηγορία Τουρισμός & Πολιτισμός.

Απαντώντας στο ερώτημα του αν θα επεδίωκε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη Hotelgenius, ο κ. Θεοδωρόπουλος τονίζει πως είναι ένα σενάριο που κάθε εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας, θα το αντιμετώπιζε θετικά και ευπρόσδεκτα υπό τον όρο ότι υλοποιείται στο σωστό χρόνο και με τη σωστή χημεία. «Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει μια κατάλληλη συμφωνία, πάνω σε σωστές βάσεις, γιατί έχουμε δει κατά καιρούς αντίστοιχα μοντέλα να αποτυγχάνουν είτε λόγω timing, είτε λόγω μη συμβατότητας των στόχων ή κακής αλληλοκατανόησης των δύο μερών».

Πέρα από την τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται, ο «άσσος στο μανίκι» της Hotelgenius φαίνεται να είναι η καινοτόμος ιδέα της αφού όπως μας εξηγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος η αγορά τώρα δημιουργείται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρος ανταγωνισμός. Προσθέτει πως στα επιμέρους προϊόντα και υποσυστήματα της Hotelgenius πλατφόρμας, διαθέτουν ξεκάθαρα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πως το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι παρέχεται μια συνολική λύση στον ξενοδόχο, είτε αυτός είναι ένας μικρός επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει μια σωστή online παρουσία και προσπαθεί μόνος του στο λιγοστό του χρόνο και με τις περιορισμένες γνώσεις του, είτε αφορά σε ένα οργανωμένο τμήμα marketing και πωλήσεων ενός ξενοδοχείου. «Από εκεί και πέρα υπάρχει σαφώς ένας διεθνής ανταγωνισμός κι ένα γενικότερο trend για ολιστικές λύσεις και τεχνολογικά οικοσυστήματα. Εκεί, η ίδια η φύση της αρχιτεκτονικής του συστήματος μας δίνει το προβάδισμα μιας κι εμείς δεν μετατραπήκαμε σε ένα τέτοιο οικοσύστημα για ξενοδοχεία, αλλά γεννηθήκαμε έτσι. Βλέπετε, οι περισσότερες εταιρείες του εξωτερικού είχαν αναπτύξει παλαιότερα ένα προϊόν, π.χ. μια μηχανή κρατήσεων, και γύρω από αυτό προσπαθούν να χτίσουν κι άλλα προϊόντα έτσι ώστε να δώσουν μια συνολική λύση. Εμείς όμως σχεδιαστήκαμε κι αναπτυχθήκαμε έτσι!».

«Σημαντικό εργαλείο το διαδίκτυο για τους ξενοδόχους»

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Θεοδωρόπουλο, ο ξενοδόχος που δεν κοιτά απλά την επιβίωση, αλλά επιδιώκει να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία επιβάλλεται να στραφεί στην αγορά του διαδικτύου.

«Είτε πρόκειται για μεγάλες αλυσίδες είτε για μικρότερα ξενοδοχεία, το διαδίκτυο έχει πολλά οφέλη. Μπορεί να προσφέρει στον ξενοδόχο πολύ μεγαλύτερο έσοδο από έναν πράκτορα, υψηλότερη μέση τιμή, αισθητή βελτίωση της φήμης της επιχείρησής του, να προσφέρει άμεση επαφή με τον πελάτη, να ενισχύσει τις δραστηριότητες cross­selling υπηρεσιών και γενικότερα να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας εταιρικής ταυτότητας που θα τον βοηθήσει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό».

Θετικό στοιχείο είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν ένα καλό επίπεδο κατάρτισης και είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Ειδικότερα, οι νέοι σε ηλικία είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν «έξυπνα» εργαλεία που ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης ενός ξενοδοχείου και να πειραματιστούν με αυτά. Βέβαια, εάν συγκρίνουμε την πορεία τους με την αντίστοιχη των συναδέλφων τους στο εξωτερικό θα διαπιστώσουμε, όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, πως στην περίπτωση του διαδικτύου οι Έλληνες ξενοδόχοι ακολουθούν και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, διότι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν και να κατανοήσουν πλήρως τη δύναμη του και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του.

Προκειμένου να προσφέρει την κατάλληλη γνώση και κατανόηση των εργαλείων και των δυνατοτήτων που υπάρχουν και να μπορεί να συνεργαστεί πιο αποδοτικά με τους πελάτες της , η διοίκηση της Hotelgenius έχει επιφορτιστεί, σε ένα βαθμό, με την εκπαίδευση των ξενοδόχων, η οποία παίρνει και σεμιναριακό χαρακτήρα, όχι μόνο για την αξία που έχει το διαδίκτυο, αλλά και για τον τρόπο που θα μπορέσει να επωφεληθεί κάποιος κάνοντας χρήση του.

Θετικά μηνύματα από Αγγλία και Λατινική Αμερική

Όσο για το εξωτερικό, η διείσδυση στις διεθνείς αγορές βρίσκεται ψηλά στην «ατζέντα» της ομάδας της Hotelgenius. Παρόλο που η ελληνική αγορά είναι τεράστια και με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, λόγω του ισχυρού τουριστικού μηχανισμού που διαθέτει, εντούτοις είναι αρκετά ασταθής επιχειρηματικά, γεγονός που επιτάσσει τη δραστηριοποίηση και εκτός συνόρων. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει ήδη ένα γραφείο στο Λονδίνο από όπου «τρέχει» το business development της διεθνούς παρουσίας και επέκτασης. «Έχουμε ήδη τις πρώτες μας επιτυχίες στην αγορά της Αγγλίας αλλά και στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και με στρατηγικές συνεργασίες προσπαθούμε να επεκταθούμε κυρίως στην Ευρωπαϊκή αγορά, η αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας, ξεκινώντας με τις πιο ανεπτυγμένες ­ στον τουριστικό κλάδο αγορές­ όπως η Ιταλική, η Ισπανική και η Γαλλική».

Η μεγαλύτερη πάντως πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα, είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, οι υφιστάμενες δομές και η επικρατούσα κουλτούρα. Ειδικά σε μια περίοδο που το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και η αποδόμηση του κράτους είναι σε τέτοια επίπεδα που δεν παρέχεται καμία απολύτως υποστήριξη. «Αυτά τα δεδομένα συνθέτουν ένα αρκετά εχθρικό περιβάλλον για το νέο επιχειρηματία. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά ακόμα και αυτές δεν είναι πάντα αρκετές και σωστά οργανωμένες, ενώ πάντοτε καραδοκούν και διάφοροι επιτήδειοι. Εμείς είμαστε τυχεροί διότι καταφέραμε να έχουμε δίπλα μας κάποιους επενδυτές οι οποίοι πιστεύουν σε εμάς και στα σχέδια μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις υπαρκτές δυσκολίες και να έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε αγορές του εξωτερικού όπου το οικονομικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο και, σίγουρα, πολύ πιο ελκυστικό».