Ο μικρόκοσμος της ζωής μέσα από εκπληκτικές εικόνες
- 10/11/2013, 12:57
- SHARE
Όταν το μικροσκόπιο γίνεται η καλύτερη φωτογραφική μηχανή – Δείτε τις βραβευμένες φωτογραφίες.
Κάθε χρόνο από το 1974, η Nikon διοργανώνει τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μικρο-φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες πρέπει να χρησιμοποιήσουν οπτικά μέσα -φακούς, καθρέπτες, φίλτρα, πρίσματα κ.λπ.- και ορατά μήκη κύματος για να απεικονίσουν σε μεγάλο μέγεθος τα μικρότερα τμήματα της ζωντανής ύλης.
Η νικήτρια φωτογραφία, του Wim van Egmond από το Ρότερνταμ, δείχνει ένα θαλάσιο διάτομο (φυτοπλανγκτόν) σε μεγέθυνση 250x. Στις υπόλοιπες εικόνες που διακρίθηκαν βλέπει κανείς έναν εγκεφαλικό νευρώνα σε διέγερση, το έμβρυο ενός χαμαιλέοντα, το οστό ενός δεινοσαύρου και ένα έντομο παγιδευμένο σε ιστό αράχνης, όλα μεγεθυμένα δεκάδες ή εκαντοντάδες φορές.
1. Chaetoceros debilis (φυτοπλανγκτόν)
Για να κερδίσει το πρώτο βραβείο, ο Wim van Egmond από το Micropolitan Museum του Ρότερνταμ χρησιμοποίησε μια πολύπλοκη μέθοδο με φακούς και κατευθυνόμενο φως και πραγματοποίησε 90 λήψεις που, συνδυαζόμενες στην επεξεργασία, απέδωσαν αυτή την εκπληκτική εικόνα σε μεγέθυνση 250x.
2. Aμφιβληστροειδής χιτώνας (400x)
Έτσι μοιάζει το εσωτερικό του ματιού μιας χρωματιστής νεροχελώνας (Dr. Joseph Corbo, Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri, ΗΠΑ)
3. Θαλάσσιο σκουλήκι (20x)
Φωτογραφία του δρ Alvaro Migotto από το κέντρο θαλάσσιας βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
4. Paramecium (40x)
Ένα υδρόβιο πρωτόζωο εξαιρετικά διαδεδομένο στη φύση, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις σπουδές και τα εργαστήρια της βιολογίας. Διακρίνεται ο πυρήνας, τα κενοτόπια αποβολής νερού και οι χαρακτηριστικές του «βλεφαρίδες» (Rogelio Moreno Gill, Παναμάς).
5. Νευρώνας σε διέγερση (63x)
Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή του εγκεφάλου που συμβάλλει στη λειτουργία της μνήμης και της αίσθησης του χώρου. Κάπως έτσι μοιάζουν οι νευρώνες του όταν δέχονται κάποιο ερέθισμα (Dr. Kieran Boyle, Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης).
6. Έμβρυο χαμαιλέοντα
Οι χόνδροι εμφανίζονται με μπλε χρώμα και τα οστά με κόκκινο (Dorit Hockman, Πανεπιστήμιο Cambridge, Μεγάλη Βρετανία)
7. Πόδι πασχαλίτσας (20x)
Εκατοντάδες νηματίδια στο άκρο του ποδιού της πασχαλίτσας (Coccinella septempunctata) της δίνουν τη δυνατότητα να περπατά κάθετα σε φυτά και τοίχους (Dr. Jan Michels
Christian-Albrechts-Universität, Κίελο, Γερμανία)
8. Βρυόφυτο (50x)
Στο φυτό αυτό, ο γαλάζιος χρωματισμός οφείλεται σε κυανοβακτήριο (Magdalena Turzańska, Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, Πολωνία)
9. Έντομο σε ιστό αράχνης (85x)
Mε κόκκινο το έντομο, με μπλε ο ιστός (Mark A. Sanders, Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ΗΠΑ).
10. Οστό δεινοσαύρου (10x)
Λεπτό τμήμα οστού δεινοσαύρου διατηρημένο σε καθαρό αχάτη (Ted Kinsman, Rochester Institute of Technology, Νέα Υόρκη).