Αυτοί είναι οι σπουδαιότεροι ηγέτες του κόσμου
- 27/03/2015, 17:19
- SHARE
Το περιοδικό Fortune παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τη λίστα με ηγέτες που διακρίνονται από τις επιχειρήσεις μέχρι τις κυβερνήσεις.
Το αμερικανικό περιοδικό Fortune κατάρτισε και φέτος τη λίστα με τους 50 ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου. Τα πρόσωπα αυτά είναι άνδρες και γυναίκες που μετασχηματίζουν και εξελίσσουν επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, οργανισμούς και πολλά ακόμα.
Σας παρουσιάζουμε την πρώτη δεκάδα της νέας λίστας του περιοδικού.
1. Τιμ Κουκ
CEO, Apple
Δεν μπορείς ποτέ να προετοιμαστείς πραγματικά όταν πρόκειται να αντικαταστήσεις έναν θρύλο, αλλά αυτό ακριβώς κλήθηκε να κάνει ο Τιμ Κουκ πριν από τριάμισι χρόνια, μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς. Και κατάφερε να ηγηθεί της Apple με τέτοιο δυναμισμό, ώστε να κερδίσει με το σπαθί του την πρώτη θέση στη λίστα Fortune των Μεγαλύτερων Ηγετών του Κόσμου φέτος. Η μετοχή της Apple έχει αγγίξει δυσθεώρητα ύψη, ενώ το Apple Pay και το Apple Watch δείχνουν τη συνεχιζόμενη όρεξη της Apple για καινοτομία. Επίσης, λέγοντας ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος, ο Κουκ έκανε κάτι που ελάχιστοι είχαν προβλέψει: έγινε ένα παγκόσμιο πρότυπο.
2. Μάριο Ντράγκι
Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι έχει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο. Η ανάπτυξη και η σταθερότητα της Ευρωζώνης και της Ευρ. Ένωσης γενικότερα θα έπρεπε να είναι πόλος ασφάλειας για όλη την παγκόσμια οικονομία. Όμως, οι πιο αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες συναντούν δυσκολίες εδώ και χρόνια, και η Ευρώπη δεν διαθέτει την πολιτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Με τη μακρά εμπειρία του τόσο σε κυβερνητικές όσο και σε επιχειρηματικές θέσεις, ο Ντράγκι έχει καλύψει αυτό το κενό. Εκμεταλλευόμενος τα διαθέσιμα εργαλεία αλλά και τις προσωπικές του διαπραγματευτικές ικανότητες, έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή του να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να προφυλάξει την ενότητα της Ευρωζώνης.
3. Ξι Τζινπίνγκ
Πρόεδρος, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Δεν έχει υπάρξει ισχυρότερος ηγέτης στην Κίνα από την περίοδο του μεταρρυθμιστή Ντενγκ Σιαοπίνγκ – ή ίσως κι από την περίοδο του επαναστάτη Μάο Τσετούνγκ. Ο Ξι μοιράζεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά και με τους δύο. Έχει ισχυροποιήσει την εξουσία του· έχει απολύσει, τιμωρήσει με πρόστιμο, ή φυλακίσει 250.000 κομματικά στελέχη στα πλαίσια διώξεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς· και έχει καταστείλει τους διαφωνούντες. Επίσης, βρίσκεται πίσω από το σαφές και πολύ δυνατό εθνικιστικό μήνυμα της Κίνας που εκπέμπεται προς τις παγκόσμιες δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, έχει δεσμευτεί στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων – συμπεριλαμβανομένης και της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου. Πολλά εξαρτώνται πλέον από την ικανότητά του να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις διαχειριζόμενος παράλληλα την επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και τη μετάβαση από ένα επενδυτικό σε ένα καταναλωτικό μοντέλο. Φυσικά, όλο αυτά τα καθήκοντα είναι τιτάνια, αλλά μέχρι τώρα ο Ξι τα καταφέρνει καλά.
4. Πάπας Φραγκίσκος
Ποντίφικας, Καθολική Εκκλησία
Από τότε που έγινε Πάπας το 2013, ο Φραγκίσκος (πρώην Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο) έχει αναδιοργανώσει τη διοίκηση μιας από τις μεγαλύτερες γραφειοκρατίες του κόσμου: της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτό του εξασφάλισε την πρώτη θέση στη λίστα Fortune των Μεγαλύτερων Ηγετών του Κόσμου πέρυσι, αλλά το όραμα και η δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις ήταν τόσο ισχυρές και το 2014 που τον συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα και πάλι. Δεν είναι μόνο το ότι έχει ηγηθεί δια του παραδείγματος – εγκαταλείποντας την παραδοσιακή σουίτα στο Αποστολικό Παλάτι και προτιμώντας μια γκαρσονιέρα στον χώρο φιλοξενίας επισκεπτών του Βατικανού. Είναι και οι επιλογές του ως προς το προσωπικό, αντικαθιστώντας τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας του Βατικανού και της βασικής ρυθμιστικής αρχής της με διακεκριμένες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου.
5. Ναρέντρα Μόντι
Πρωθυπουργός, Ινδία
Ο Μόντι κέρδισε πέρυσι τις εκλογές εν μέσω ενός κύματος δυσαρέσκειας για την πορεία της ινδικής οικονομίας. Ενώ όμως κι άλλοι πριν απ’ αυτόν είχαν κάνει λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ο Μόντι κατάφερε να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του – σημειώνοντας πραγματική πρόοδο στη μετατροπή της Ινδίας σε μια χώρα με λιγότερη ρύθμιση, πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ο Μόντι αντιμετώπισε ζητήματα όπως η βία κατά των γυναικών, βελτίωσε τις συνθήκες υγιεινής του πληθυσμού, και σταθεροποίησε τις σχέσεις της Ινδίας με άλλες ασιατικές χώρες και τις ΗΠΑ. Ο δρόμος, βέβαια, είναι ακόμα μακρύς. Η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει τη μεταρρύθμιση της πανίσχυρης και διεφθαρμένης ινδικής γραφειοκρατίας. Όμως, κι εκεί υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, όπως π.χ. δείχνει η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ξένων επενδύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο.
6. Τέιλορ Σουίφτ
Αστέρι της ποπ, Big Machine Records
Η Τέιλορ Σουίφτ δεν αναδείχθηκε τυχαία στην πιο καλοπληρωμένη γυναίκα της μουσικής βιομηχανίας. Το μεγάλο αστέρι της ποπ τα έχει βάλει με το Spotify, έχει υιοθετήσει εταιρικές χορηγίες, και έχει κατοχυρώσει δεκάδες σήματα κατατεθέντα. Την ίδια στιγμή, έχει καταφέρει καλύτερα από κάθε άλλον να φτιάξει ένα brand στην εποχή των κοινωνικών μέσων, χωρίς να καταφύγει σε πρόστυχα τεχνάσματα. Με τον δίσκο ‘1989’ στην κορυφή των πωλήσεων για το 2014, οι προσπάθειες της Σουίφτ να εξασφαλίσει ικανοποιητικές αμοιβές για τη μουσική της θα μπορούσαν να έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο αμοιβής των καλλιτεχνών σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το free streaming.
Διαβάστε ακόμη: Πώς λειτουργούν οι καλύτεροι ηγέτες του κόσμου;
7. Τζοάν Λιου
Διεθνής Πρόεδρος, Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Η Λιου, ιατρός γεννημένη στον Καναδά, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τους ΓΧΣ το 1996, όταν ανέλαβε και την πρώτη της αποστολή: τη φροντίδα των προσφύγων από το Μαλί στη Μαυριτανία. Από τότε, έχει συμμετάσχει σε πάνω από 20 αποστολές σε τέσσερις ηπείρους, βοηθώντας τα θύματα του τσουνάμι στην Ινδονησία και του σεισμού στην Αϊτή, καθώς και πρόσφυγες και θύματα σεξουαλικής βίας στη Σομαλία, το Κογκό, και το Νταρφούρ του Σουδάν. Αλλά η δουλειά της Λιου έγινε ακόμα πιο απαιτητική όταν ανέλαβε τη διεθνή προεδρία της μη κυβερνητικής οργάνωσης, μόλις δύο μήνες πριν διαγνωσθούν με Έμπολα οι πρώτοι ασθενείς στη Δυτική Αφρική. Η ίδια συνέβαλλε στην ταχύτατη αντίδραση της οργάνωσης, οργανώνοντας εγκαταστάσεις περίθαλψης στην καρδιά της ζώνης όπου είχε προσβάλλει ο ιός Έμπολα, και πιέζοντας τους Aφρικανούς ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πλέον, η επέκταση της μετάδοσης του ιού έχει αναχαιτιστεί.
8. Τζον Ρόμπερτς Τζούνιορ
Πρόεδρος, Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι πλέον ένα δικαστήριο του Ρόμπερτς. Σε ηλικία 60 ετών, και έχοντας ήδη κλείσει δέκα χρόνια στη θέση του, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έχει κερδίσει τον καθολικό σεβασμό, ακόμα κι από τα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας μέλη του δικαστηρίου. Διοικητικά, ηγείται πολυάριθμων δικαστών και οργάνων, ενώ σε πολιτικό επίπεδο ο Ρόμπερτς ορίζει αυτός την ταχύτητα και τα όρια της μετατόπισης του Ανώτατου Δικαστηρίου προς τα δεξιά. Στην παρούσα φάση, οι ψήφοι του (και η παρασκηνιακή επιρροή του) θα κρίνουν αν θα επιβιώσει το πρόγραμμα Obamacare και αν θα κατοχυρωθούν συνταγματικά οι γάμοι του ιδίου φύλου.
9. Μέρι Μπάρα
CEO, General Motors
Όντας στο επίκεντρο της τεράστιας κρίσης της GM – με το πρόβλημα στη μίζα των οχημάτων – από την πρώτη της μέρα στο τιμόνι της εταιρείας, η Μπάρα έχει διαχειριστεί έντεχνα τις απαιτήσεις επενδυτών, ρυθμιστικών αρχών, πελατών, εναγόντων και εργαζομένων. Η επιμονή της υπέρ της προώθησης περισσότερης διαφάνειας έσπασε την παράδοση της GM να υποβαθμίζει τις περιπτώσεις προβληματικών προϊόντων, και η ίδια καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια να μετασχηματίσει την παγιωμένη κουλτούρα της εταιρείας.
Γιατί ο Ομπάμα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του Fortune με τους καλύτερους ηγέτες στον κόσμο
10. Τζοσούα Γουονγκ
Ακτιβιστής, Κίνημα Υπέρ της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ
Μικροκαμωμένος, με ίσια μαλλιά και μαύρα γυαλιά, ο 18χρονος Γουνγκ δεν είναι ακριβώς ό,τι θα είχε στο μυαλό του το Χόλυγουντ για έναν χαρισματικό ηγέτη των επαναστατημένων. Κι όμως, ο συνιδρυτής της φοιτητικής ακτιβιστικής ομάδας Scholarism ήταν μια από τις επιβλητικές φιγούρες στην «Επανάσταση της Ομπρέλας» υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, πέρυσι. Το μη βίαιο μήνυμα διαμαρτυρίας του και ο ενεργητικός ιδεαλισμός του συνεπήρε τα πλήθη, τα οποία κατέληξαν να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Δείτε τη συνέχεια της λίστας εδώ