Οι ακριβότερες δημοπρασίες: Αστρονομικά ποσά για έργα τέχνης
- 17/03/2014, 12:38
- SHARE
Τα έργα των Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πικάσο, Άντι Γουόρχολ είναι πόθος αρκετών, λίγοι όμως μπόρεσαν να τα αγοράσουν.
Το χρηματιστήριο της τέχνης αλλά και η παγκόσμια αγορά παρουσιάζουν ένα μοναδικό ενδιαφέρον. Ποια είναι πλέον η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη; Ποιος κινεί τα νήματα; Καμία απάντηση δεν είναι σωστή και καμία απάντηση δεν είναι λάθος. Όπου υπάρχουν οι πιο επίμονοι αγοραστές εκεί μετακινείται το κέντρο βάρους της δύναμης της αγοράς.
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 1.800 bidders σε όλο τον κόσμο, με το 66% από αυτούς να είναι «μόνιμοι» συλλέκτες και οι υπόλοιποι, συλλέκτες και για πρώτη φορά.
Με τα δυνατά χαρτιά σήμερα να είναι το Κατάρ, η Κορέα και η Ινδονησία, η οικονομία της τέχνης φαίνεται να έχει ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε επιφέρει η κατάρρευση της αμερικανικής εταιρείας Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου το 2008.
Ας δούμε τις πιο ακριβές δημοπρασίες στην ιστορία.
1961
Ο πίνακας του Rembrandt Aristotle Contemplating the Bust of Homer έσπασε το ρεκόρ των δημοπρασιών εκείνης της εποχής με τον πίνακα να αγγίζει τα 2.3 εκατομμύρια δολάρια ύστερα από προσφορά του Metropolitan Museum of Art.
1971
Το 1971 το πορτραίτο του Juan de Pareja από τον Ισπανό ζωγράφο Diego Velázquez πουλήθηκε για 5.5 εκατομμύρια δολάρια στον συλλέκτη Alec Wildenstein, ενώ ένα χρόνο αργότερα πέρασε στα χέρια του Metropolitan Museum of Art.
1985
Ο μεγάλος ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ που έγινε γνωστός μετά θάνατον αγαπούσε ιδιαίτερα τα έντονα χρώματα , με ιδιαίτερη αναφορά στον θερισμό. Ειδικά, τα τελευταία δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, 1888-1890, όταν ο ίδιος ζούσε στην ύπαιθρο αφιέρωσε το έργο του στο να απεικονίσει τα σιταροχώραφα και τις γεωργικές εργασίες. Ο πίνακας του με τίτλο Landscape With Rising Sun πουλήθηκε για 9.9 εκατομμύρια δολάρια.
1987
Οι Ίριδες ( Irises) πρόκειται για λάδι σε καμβά και είναι από τα πρώτα έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ όταν ήταν έγκλειστος στο άσυλο Saint Paul-de-Mausole στην Saint Remy de Provence της Γαλλίας, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του το 1890. Ο πίνακας πουλήθηκε για 53.9 εκατομμύρια δολάρια σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του ζωγράφου δύο χρόνια πριν. Ο πίνακας πέρασε στα χέρια του Alan Bond ο οποίος όμως δε μπόρεσε να πληρώσει και το 1990 ξαναπουλήθηκε αυτή τη φορά στο J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες.
1989
Ως προσωπογράφος , Jacopo Pontormo ήταν γνωστός για τις λεπτές , πολύπλοκες ψυχολογικές μελέτες του. Ο πίνακας με τίτλο Halberdier απεικονίζει έναν έφηβο στρατιώτη να κρατάει ένα όπλο (κάτι μεταξύ δόρατος και τσεκουριού). Οι αντιφατικές εικόνες του γλυκού προσώπου της εφηβείας με την αλαζονική στάση του στρατιώτη καθιστούν το έργο τέχνης μοναδικής ομορφιάς, το οποίο πουλήθηκε για 35.2 εκατομμύρια δολάρια στο J. Paul Getty Museum.
1990
Ο πίνακας Au Moulin de la Galette έχει χαρακτηρισθεί ως ο πιο ωραίος πίνακας του 19ου αιώνα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ και είναι ο πέμπτος κατά σειρά μεταξύ των 15 πιο ακριβοπληρωμένων πινάκων ζωγραφικής στον κόσμο. Ο πίνακας που πρόκειται για λάδι σε καμβά απεικονίζει τη γιορτινή ατμόσφαιρα ενός κυριακάτικου απογεύματος στον περίφημο κήπο του πλέον πολυσύχναστου εστιατορίου Moulin de la Galette στην Μονμάρτη της Γαλλίας πουλήθηκε για 78.1 εκατ. δολάρια από τον Ιάπωνα Ryoei Saito, ενώ σήμερα η αξία του εκτιμάται στα 129 εκατ.
1990
Το Μάιο του 1990 ο πίνακας του Βίνσεντ βαν Γκογκ, Portrait of Dr. Gachet, πωλήθηκε στον RoyoeiSaito για 147εκατ. δολάρια. Ο πίνακας που πρόκειται για λάδι σε καμβά αποτυπώνει τον γιατρό που φρόντιζε τον καλλιτέχνη τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
2004
Ο πίνακας του Πικάσο Garçon à la pipe σχεδιάστηκε το 1905 από τον 24χρονο τότε καλλιτέχνη και ενώ τα αρχικά σχέδια δείχνουν τον νεαρό άλλοτε να κάθεται και άλλοτε να είναι όρθιος ή ακόμα και στο τοίχο, ο Πάμπλο Πικάσο αποφάσισε να ολοκληρώσει το έργο με τον αγόρι να κάθεται κρατώντας μια πίπα στο χέρι. Ο πίνακας πουλήθηκε για 104 εκατομμύρια δολάρια το 2004 από τον οίκο Sotheby’s από άγνωστο αγοραστή, αν και φημολογείται πως πρόκειται για τον Guido Barilla, ιδιοκτήτη του Ομίλου Barilla.
2004
«Δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στην Ιατρική και όχι στην τέχνη» είπε ο Damien Hirst και προχώρησε στη δημιουργία του installation Pharmacy, ένα έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη γκάλερι Cohen της Νέας Υόρκης και επρόκειτο για ένα ολόκληρο δωμάτιο καλυμμένο με ράφια που έχουν αδειανά κουτιά από χάπια σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις διαφορές ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή και την εξουσία που παρέχεται στα φαρμακευτικά προϊόντα εξαιτίας της ακλόνητη πίστης των ανθρώπων σε αυτά.
Αντίθετα με τις εκτιμήσεις πριν από την πώλησή του έργου στα £3.5-4.9 εκατομμύρια, ο οίκος Sotheby’s του Λονδίνου ανέβασε τη τιμή στα £11 εκατομμύρια, «σπάζοντας» το ρεκόρ που κατείχε ο καλλιτέχνης για το έργο του The Golden Calf.
2012
Η Κραυγή (The Scream) πρόκειται για μια τετραλογία του εξπρεσιονιστήEdvard Minch. Οι πίνακες απεικονίζουν μια φιγούρα με αγωνιώδη έκφραση και αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και έχουν γίνει πολλές φορές στόχος ληστών έργων τέχνης. Ο συγκεκριμένος πίνακας πρόκειται για τον πιο πολύχρωμο από του τέσσερις, και τον Μάιο του 2012 στην συλλογή του Leon Black , με αντάλλαγμα το ποσό των 120εκατ. δολαρίων.
2013
Το Crash Car Silver (Διπλή καταστροφή), το έργο του Άντι Γουόρχολ πρόκειται για ζωγραφική μεταξοτυπία του εμπνευστή της Pop-art και αποτελεί μέρος μιας σειράς με τίτλο «Θάνατος και Καταστροφές». Το έργο με μέγεθος 2,43 μέτρα ύψος επί 4 μέτρα πλάτος αποτελείται από δύο καμβάδες και άγγιξε την τιμή των 105 εκατομμυρίων δολαρίων στη πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, σπάζοντας το ρεκόρ του Γουόρχολ .
2013
Σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ έφτασε η αγορά των έργων τέχνης το 2013 με τα έργα που αγοράστηκαν να αποφέρουν 752,2 εκατ. δολάρια καταγράφοντας 27% αύξηση από το 2012 και άλμα 82% από το 2011.
Την τέταρτη θέση ανάμεσα στη δεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων έργων της περσινής χρονιάς κατέχει το πορτοκαλί Balloon Dog, το έργο που έκανε διάσημο τον δημιουργό του, Jeff Koons, και τον πιο ακριβοπληρωμένο εν ζωή καλλιτέχνη. Ο θεόρατος σκύλος έχει φτιαχτεί από ατσάλι και πωλήθηκε από τον οίκο Cristie’s έναντι 58,4 εκατομμύρια δολάρια.
2013
Το πιο ακριβοπληρωμένο έργο τέχνης όλων των εποχών είναι ο πίνακας Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ (Three Studies of Lucian Freud), που ζωγράφισε ο Φράνσις Μπέικον το 1969, ο οποίος πωλήθηκε έναντι 142,4 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας σε αξία την Κραυγή του Έντβαρντ Μουνκ που κατείχε μέχρι πρότινος το ρεκόρ με 119,9 εκατομμύρια δολάρια. Οι πίνακες αυτοί είχαν στην αρχή πουληθεί ξεχωριστά, ενώ η τριλογία έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του καλλιτέχνη που ήταν στα 86 εκατομ. δολάρια