Από το ψηλό βάθρο στα αθλητικά… «Τάρταρα»
- 28/06/2014, 12:23
- SHARE
Με αφορμή τον Σουάρες σας παρουσιάζουμε αυτοκαταστροφικούς αστέρες του παγκόσμιου αθλητισμού.
«Στα… σαγόνια του Σουάρεζ». Ο Ηanibal Σουάρεζ. O Σουάρεζ δράκουλας. Ο Σουάρεζ ανοίγει με τα δόντια ένα μπουκάλι μπύρας Budweiser. Ο Σουάρεζ φορά φίμωτρο. Στα social media οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν ξεσαλώσει με την αντιαθλητική συμπεριφορά του 27χρονου άσσου της εθνικής Ουρουγουάης και κορυφαίου επιθετικού σήμερα στη Λίβερπουλ και ίσως εν γένει στην Ευρώπη.
Πολλοί υποστηρίζουν βέβαια ότι ήταν δυσανάλογα βαριά η τιμωρία του για τη διάσημη πια δαγκωνιά του στον ώμο του Ιταλού κεντρικού αμυντικού Τζόρτζιο Κελίνι -συνολικά τρίτη της καριέρας του- με τον αποκλεισμό από τη FIFA για εννέα αγωνιστικές στα ματς της Ουρουγουάης και τέσσερεις μήνες από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, συν το χρηματικό πρόστιμο των 82.000 ευρώ.
Πάντως αυτή δεν ήταν καν η πρώτη φορά που ο Λουίς τρώει «καμπάνα» για τις αντιαθλητικές του δαγκωνιές. Άσε που κατά τακτά χρονικά διαστήματα χώνει μπουνιές και κλωτσιές σε αντιπάλους τους, τους τραβά τα μαλλιά ή προσποιείται με περισσή άνεση πτώσεις (τύφλα να ‘χει ο Καραγκούνης!).
Δεν είναι όμως και η μοναδική περίπτωση στον χώρο του αθλητισμού με τάσεις… αυτοκαταστροφικές!
Μάριον Τζόουνς
Χρυσή Ολυμπιονίκης, γνωστή ως «θηλυκός Καρλ Λιούις» και «μαύρο άτι», η Αμερικανίδα πρώην αθλήτρια του στίβου έγινε ζωντανός θρύλος στους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίνδεϊ, κερδίζοντας πέντε μετάλλια: 3 χρυσά και 2 χάλκινα. Όμως επτά χρόνια αργότερα αποφάσισε οικειοθελώς να τα επιστρέψει όλα και ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει οριστικά τον στίβο, έχοντας εξαναγκαστεί ουσιαστικά σε μία βαριά ομολογία: ότι έκανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών -κάτι για το οποίο ήδη βοούσε ο τόπος και η ίδια είχε ήδη πρωθύστερα αρνηθεί ενόρκως σε αμερικανούς ανακριτές. Τελικά, καταδικάστηκε το 2008 σε 6μηνη φυλάκιση, επειδή είπε ψέματα για τις αναβολικές ουσίες. Επίσης, κατηγορήθηκε για οικονομικής φύσεως αδικήματα. Το 2010 επέστρεψε εκεί όπου ξεκίνησε: στο μπάσκετ. Όμως και αυτή η αθλητική καριέρα της είχε σύντομο και άδοξο τέλος…
Όσκαρ Πιστόριους
Ο «γρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια», γνωστός και ως «Blade Runner» -μίας και από τα εννέα του χρόνια έχει τεχνητά μέλη κάτω από τα γόνατα, απόρροια του αναγκαστικού ακρωτηριασμού του, καθώς γεννήθηκε χωρίς περόνη- ο Νοτιοαφρικανός «χρυσός» δρομέας κατάφερε να περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος Παραολυμπιονίκης που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (για την ακρίβεια το 2012 στο Λονδίνο). Μόλις την επόμενη χρονιά ωστόσο «σκότωσε» την λαμπρή καριέρα του στους στίβους με τον θανάσιμο πυροβολισμό της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, μέσα στο σπίτι του, στην Πρετόρια, ξημερώματα του Αγίου Βαλεντίνου! Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν το ήθελε και πως την πέρασε για κλέφτη. Πολύκροτη, η δική του έχει διακοπεί και αναμενόταν να ξαναρχίσει την προσεχή Δευτέρα, εν αναμονή της εξέτασης του κατηγορούμενου για φόνο χρυσού Παραολυμπιονίκη από ψυχίατρο. Σήμερα ωστόσο ανακοινώθηκε ότι ο εν λόγω ψυχίατρος υπέστη καρδιακή προσβολή!
Λανς Άρμστρονγκ
Έσπασε όλα τα ρεκόρ, κατακτώντας επτά διαδοχικές νίκες (1999-2005) στον γύρο της Γαλλίας -τον μεγαλύτερο διεθνώς αγώνα ποδηλασίας κι από τους πιο εξαντλητικούς εν γένει. Τώρα πια όμως θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες απάτες του παγκόσμιου αθλητισμού, μετά την δημόσια, αναγκαστική παραδοχή του ότι έκανε συστηματικά χρήση αναβολικών ουσιών. Το αποτέλεσμα ήταν να του αφαιρεθούν και οι επτά τίτλοι, ενώ του επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός από την ποδηλασία.
Μπεν Τζόνσον
Για τον Καναδά, ήταν εθνικό καμάρι, ως ο πρώτος σπρίντερ της που κατάφερε να κερδίσει μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Στην Ολυμπιάδα του 1988 στη Σεούλ όχι μόνον κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, αλλά έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 9,79”. Αποδείχθηκε ωστόσο «πέτσινο» μετά από λίγες ημέρες, όταν ο Τζόνσον βρέθηκε θετικός σε χρήση αναβολικών, με αποτέλεσμα να του ακυρωθούν ρεκόρ, μετάλλια και τίτλοι.
Λαμάρ Όντομ
Δύο φορές πρωταθλητής NBA, κατέληξε περίγελος των ΜΜΕ στις ΗΠΑ λόγω του ερωτικού του «ντουβρουτζά» με την τηλεπερσόνα Κλόε Καρντάσιαν, μια εκ των διάσημων κοσμικο-σούργελων Καρντάσιαν, με διασημότερη εξ αυτών την αδελφή της, Κιμ. Έπειτα από γνωριμία μόλις δέκα ημερών, ο Λαμάρ παντρεύτηκε την Κλόε τον Σεπτέμβριο του 2009. Και ξαφνικά η ζωή του τότε άσσου των Λέικερς μετετράπη σε… ριάλιτι σόου, κυριολεκτικά! Τελικά ο πολυτάραχος γάμος τους έληξε με ένα επίσης πολυτάραχο διαζύγιο, το οποίο επισημοποιήθηκε στα τέλη του 2013. Στο μεσοδιάστημα, ο Όντομ κοσμούσε ανελλιπώς τα πρωτοσέλιδα του σκανδαλοθηρικού Τύπου, με διάφορες αφορμές. Συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Καταδικάστηκε σε τριετή επιτήρηση και τρίμηνη θεραπεία απεξάρτησης. Αποκαλύφθηκε ότι έκανε χρήση κρακ και κοκαΐνης. Το αποτέλεσμα ήταν να του κλείσουν την πόρτα στα μούτρα όλες οι ομάδες του ΝΒΑ. Προσφάτως, στα 34 του, επιχείρησε μία επανεκκίνηση της καριέρας του, κάνοντας μεταγραφή στην βασκική Λαμποράλ Κούτσα. Όμως και αυτή η απόπειρα του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ είχε άδοξο τέλος, καθώς οι Βάσκοι έλυσαν σχεδόν στο πι και φι τη συνεργασία τους, πατώντας στους όρους του συμβολαίου.
Μπόμπαν Γιάνκοβιτς
Η τραγική ιστορία του Σέρβου μπασκετμπολίστα δεν έχει τίποτε το μεμπτό ή κάποιο αντιαθλητικό στοιχείο, παρά μόνον μία ατυχή στιγμή έκρηξης οργής στο γήπεδο, που απέβη τελικά μοιραία. Ήταν στις 28 Απριλίου του 1993, στον αγώνα της ομάδας του, του Πανιώνιου, με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα Ελλάδας, όταν σε μία επίθεση ο διαιτητής χρέωσε στον Γιάνκοβιτς επιθετικό φάουλ σε βάρος του Αλβέρτη. Αντιδρώντας ακραία στην απόφαση του διαιτητή, ο Γιάνκοβιτς χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του στην μπασκέτα. Ακαριαία το νεύρο του παρέλυσε κι έκτοτε έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω. Έμεινε 13 χρόνια καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του, μέχρι που τον Ιούνιο του 2006 πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ταξίδευε με πλοίο.
Κατερίνα Θάνου – Κώστας Κεντέρης
Πολυβραβευμένοι πρώην αθλητές του στίβου στους δρόμους ταχύτητας, σε εγχώριες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, ήταν οι μεγαλύτερες ελπίδες της χώρας μας για υψηλές διακρίσεις στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 2004. Μόλις μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης, ωστόσο, δεν εμφανίστηκαν στην αιφνιδιαστική κλήση για έλεγχο αντιντόπιγκ. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο με μοτοσικλέτα. Μεθύστερη έρευνα των ελληνικών αρχών έδειξε ότι ήταν στημένο. Υπό το βάρος του σκανδάλου, οι δύο τους ανήγγειλαν την απόσυρσή τους από την ελληνική Ολυμπιάδα, μετά την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ. Η IAAF τους επέβαλε προσωρινή ποινή αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2004. Τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, αθωώθηκαν και οι δυο, λόγω αμφιβολιών, από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ (σε αντίθεση με τον προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο). Τελικά, το 2006, έπειτα από μακροχρόνιο νομικό αγώνα και λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης του αθλητικού διαιτητικού δικαστηρίου της Λωζάνης, οι δύο αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF, αποδεχόμενοι τις κατηγορίες για παραβίαση του κανονισμού αντιντόπιγκ. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Η ποινή τους έληξε τον Δεκέμβριο του 2006. Η Θάνου επέστρεψε στον στίβο, αλλά τον Αύγουστο του 2008 η ΔΟΕ την απέκλεισε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κρίνοντας ότι με τις ενέργειές της «δυσφήμισε το Ολυμπιακό Κίνημα». Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Κατερίνα Θάνου και ο Κώστας Κεντέρη αθωώθηκαν ομόφωνα, σε δεύτερο βαθμό, από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Ντιέγκο Μαραντόνα
Μέχρι και σήμερα παραμένουν αναπάντητα δύο ερωτήματα. Αφενός εάν είναι αυτός ή ο Πελέ ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Αφετέρου εάν το δίλημμα αυτό θα ήταν ήδη λυμένο, σε περίπτωση που ο Μαραντόνα δεν είχε πέσει σχεδόν από την αρχή της καριέρας του, με τα μούτρα, στα σκληρά ναρκωτικά! Η μακρά εξάρτησή του από την κοκαΐνη είχε αρχίσει να επηρεάζει το -αριστοτεχνικό κατά τα λοιπά- παίξιμό του από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το 1991 του επιβλήθηκε μάλιστα 15μηνος αποκλεισμός, όταν βρέθηκε θετικός στη χρήση κοκαΐνης. Ο εθισμός του τον οδήγησε σε πολλές μεταγραφές από ομάδα σε ομάδα. Μέχρι που στο Μουντιάλ του 1994 -οπότε έπαιξε απέναντι στην εθνική Ελλάδας- οι υπεύθυνοι τον έστειλαν «στο σπίτι του», επειδή βρέθηκε θετικός στη χρήση εφεδρίνης. Αποχώρησε οριστικά από τα γήπεδα το 1997, σε ηλικία 37 ετών, έπειτα από ακόμη ένα θετικό έλεγχο στη χρήση ναρκωτικών. Τελικά χρειάστηκαν δύο καρδιακές προσβολές από υπερβολική δόση κοκαΐνης -μία το 2000 και μία το 2004- μέχρι ο Μαραντόνα να πάρει τη μεγάλη απόφαση να απεξαρτηθεί…