Δέκα δισεκατομυριούχοι που μεγάλωσαν φτωχοί
- 17/03/2018, 12:02
- SHARE
Με «όπλο» την επιμονή και την εργατικότητα κατάφεραν να γίνουν διάσημοι και να δημιουργήσουν περιουσίες πολλών δισεκατομμυρίων.
Υπάρχουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι που δεν μεγάλωσαν με «χρυσά κουτάλια». Στην πραγματικότητα, πολλοί προήλθαν από τίποτα. Με επιμονή και εργατικότητα, όμως, κατάφεραν να φτάσουν ψηλά και να δημιουργήσουν τον δικό τους αμύθητο πλούτο.
Δείτε παρακάτω δέκα πρόσωπα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και σήμερα είναι δισεκατομμυριούχοι:
Όπρα Γουίνφρεϊ
Περιουσία: 2,7 δισ. δολάρια
Παρόλο που η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της ήταν πολύ άσχημη, η Όπρα κατάφερε να γίνει η πρώτη ανταποκρίτρια της αφρικανικής-αμερικανικής τηλεόρασης στο Νάσβιλ. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Μισισιπή, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κερδίσει υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Tennessee. Το 1983, η Γουίνφρεϊ μετακόμισε στο Σικάγο για να εργαστεί σε μια εκπομπή που αργότερα θα ονομαζόταν «The Oprah Winfrey Show».
Χάουαρντ Σουλτς
Περιουσία: 2,9 δισ. δολάρια
Σε μια συνέντευξη του, ο Σουλτς δήλωσε: «Μεγαλώνοντας αισθάνθηκα πάντα ότι ζούσαμε στο περιθώριο, ήξερα ότι οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά είχαν περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα και ζούσαν πιο ευτυχισμένα, Δεν ξέρω γιατί ή πώς, ήθελα να επιτύχω κάτι πέρα από αυτό που οι άνθρωποι έλεγαν ότι ήταν δυνατόν». Ο Σουλτς κέρδισε μια υποτροφία για το ποδόσφαιρο στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Μίσιγκαν και πήγε να εργαστεί για τη Xerox μετά την αποφοίτησή του. Λίγο αργότερα, άνοιξε μία εταιρεία καφέ με το όνομα Starbucks, η οποία τότε είχε μόνο 60 καταστήματα. Ο ίδιος έγινε CEO της εταιρείας το 1987 και επέκτεινε την αλυσίδα καφέ δημιουργώντας πάνω από 16.000 καταστήματα παγκοσμίως.
Ντο Γουόνγκ Τσανγκ
Περιουσία: 3,1 δισ. δολάρια
Ο Ντο Γουόνγκ Τσανγκ και η σύζυγός του Ζιν Σουκ, προτού ιδρύσουν την εταιρεία ενδυμάτων Forever 21 είχαν μία δύσκολη ζωή. Αφού μετακόμισε στην Αμερική από την Κορέα το 1981, ο Ντο Γουόνγκ έπρεπε να εργάζεται σε τρεις διαφορετικές δουλειές ταυτόχρονα για να τα βγάλει πέρα. Το ζευγάρι, ωστόσο, άνοιξε το πρώτο κατάστημα ειδών ένδυσης το 1984 και σήμερα είναι μια διεθνής αυτοκρατορία 480 καταστημάτων που κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το χρόνο.
Τζον Πολ Ντετζόρια
Περιουσία: 3,4 δισ. δολάρια
Λίγο πριν την ηλικία των δέκα ετών, ο Ντετζόρια χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά. Με ένα δάνειο ύψους 700 δολαρίων, ίδιος στη συνέχεια δημιούργησε το John Paul Mitchell Systems και πουλούσε σαμπουάν από πόρτα σε πόρτα ενώ ζούσε στο αυτοκίνητό του. Αργότερα ξεκίνησε την Patron Tequila και τώρα με περιούσια 3,4 δισ. δολάρια μπορεί και επενδύει σε άλλες βιομηχανίες.
Ραλφ Λόρεν
Περιουσία: 6,3 δισ. δολάρια
Ο Ραλφ Λόρεν αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη, αλλά αργότερα παράτησε το κολέγιο για να συμμετάσχει στο Στρατό. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Brooks Brothers αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, το 1967, πουλώντας γραβάτες αξίας 500.000 δολαρίων. Την επόμενη χρονιά ίδρυσε την Polo.
Τζορτζ Σόρος
Περιουσία: 8 δισ. δολάρια
Το 1947 ο Σόρος έφυγε από την Ουγγαρία, η οποία βρισκόταν υπό των Ναζί, για να ζήσει με συγγενείς του στο Λονδίνο. Εκεί σπούδασε οικονομικά στο LSE του Λονδίνου, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως σερβιτόρος, καθώς και σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Μετά την αποφοίτησή του, ο ίδιος εργάστηκε σε ένα κατάστημα αναμνηστικών και αμέσως μετά μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί ως τραπεζίτης. Το 1992, το διάσημο στοίχημά του ενάντια στη βρετανική λίρα τον έκανε δισεκατομμυριούχο.
Γιαν Κουμ
Περιουσία: 9,2 δισ. δολάρια
Ο Κουμγεννήθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας και σε ηλικία 16 ετών, συνόδευσε τη μητέρα του στην Καλιφόρνια, όπου εξασφάλισε ένα διαμέρισμα μέσω κρατικής βοήθειας. Για να επιβιώσει, άρχισε να εργάζεται σε ένα τοπικό κατάστημα. Σύμφωνα με την Independent, ο ίδιος έκανε στροφή στην πληροφορική και το 2009 συνίδρυσε την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας WhatsApp, η οποία εξαγοράστηκε από το Facebook για 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.
Ρομάν Αμπράμοβιτς
Περιουσία: 11,5 δισ. δολάρια
Ο Αμπράμοβιτς γεννήθηκε στη νότια Ρωσία και ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Έμεινε ορφανός σε ηλικία δύο ετών κι έτσι τον μεγάλωσε ο θείος του και η οικογένειά του στη βόρεια Ρωσία. Ενώ φοιτούσε στο Ινστιτούτο Αυτοκινητοβιομηχανίας της Μόσχας το 1987, ξεκίνησε μια μικρή εταιρεία παραγωγής πλαστικών παιχνιδιών, η οποία τον βοήθησε τελικά να βρει μια επιχείρηση πετρελαίου και να κάνει δημιουργήσει το δικό του brand στη βιομηχανία πετρελαίου. Αργότερα, ως μοναδικός ηγέτης της εταιρείας Sibneft, υπέγραψε μια συγχώνευση που την κατέστησε την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Η εταιρεία πωλήθηκε στην πορεία στην Gazprom το 2005 για 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, απέκτησε την Chelsea Football Club το 2003 και σήμερα κατέχει το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου, το οποίο του κόστισε σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια το 2010.
Λεονάρντο Ντελ Βέκιο
Περιουσία: 22,9 δισ. δολάρια
Ο Ντελ Βέκιο ήταν ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας που κατέληξαν σε ένα ορφανοτροφείο, επειδή η χηρεύουσα μητέρα του δεν μπορούσε να τον φροντίσει. Αργότερα εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει εξαρτήμαυα αυτοκινήτου και γυαλιά σε ηλικία 23 ετών άνοιξε το δικό του κατάστημα, το οποίο επεκτάθηκε για να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γυαλιών ηλίου που έφεραν την υπογραφή Ray-Ban και Oakley.
Φρανσουά-Ανρί Πινό
Περιουσία: 28,5 δισ. δολάρια
O Φρανσουά Πινό είναι ο ηγέτης του ομίλου Kering (πρώην PPR). Σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο επειδή όλοι τον κοροϊδευαν επειδή ήταν πολύ φτωχός.Ως επιχειρηματίας, είναι γνωστός για την τακτική του “θηρευτή”, η οποία περιλαμβάνει την αγορά μικρότερων επιχειρήσεων σε εξευτελιστική τιμή λίγο πριν την κατάρρευσή τους. Ακόμη, ο ίδιος κατέχει τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.