Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Bitcoin
- 30/11/2017, 10:30
- SHARE
Από την πρώτη συναλλαγή χιλιάδων νομισμάτων για μια πίτσα, ως τις φωνές γνωστών δισεκατομμυριούχων για την πραγματική του αξία.
Με τόσο ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Bitcoin, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που σερφάρουν στο ίντερνετ και δεν έχουν ακούσει έστω για μια φορά κάποια είδηση για το διασημότερο ψηφιακό νόμισμα.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, το Bitcoin είναι ένα από τα τουλάχιστον 800 ψηφιακά νομίσματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ελέγχονται από κάποια τράπεζα ή κυβέρνηση, αλλά δημιουργούνται από τους λεγόμενους “miners” οι οποίοι «εξορύσσουν» μέσω της χρήσης ειδικού λογισμικού και υπολογιστικών εξαρτημάτων τα ψηφιακά νομίσματα. Η «εξόρυξη» γίνεται διαμέσου της λύσης μέρους ενός αλγορίθμου ο οποίος «ξεκλειδώνει» τον κώδικα που απελευθερώνει κάποια ποσότητα ψηφιακών νομισμάτων.
Το Bitcoin έχει κλείσει τα 8 του χρόνια και η τιμή του έχει αυξηθεί τόσο πολύ τους τελευταίους μήνες, που πλέον θεωρείται σχεδόν αδύνατο να συναλλάσσεται μεταξύ κοινών «θνητών». Γι’ αυτό κι έχει μπει για τα καλά στο μάτι μεγάλων επενδυτών οι οποίοι βλέπουν τα άλματα της αξίας του και άρχισαν να ποντάρουν τεράστια ποσά για να αποκομίσουν άμεσο και πολύ μεγάλο κέρδος.
Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Ιδού 12 πράγματα γύρω από το Bitcoin που μπορεί να μην τα είχατε ακούσει ποτέ:
1. Η γέννηση του Bitcoin
To Bitcoin εμφανίστηκε το 2008, όταν ο φερόμενος ως δημιουργός του με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, δημοσίευσε το σκεπτικό του Bitcoin. Το κείμενο αυτό αναρτήθηκε σε λίστα μηνυμάτων για κρυπτονομίσματα το 2009. Ο Nakamoto αποχώρησε ένα χρόνο μετά από το εγχείρημα κι έπειτα εξαφανίστηκε, αλλά οι προγραμματιστές συνέχισαν να στηρίζουν το κρυπτονόμισμα. Τα «γενέθλια» του είναι στις 3 Ιανουαρίου, όταν και λέγεται ότι βγήκαν τα πρώτα 50 νομίσματα.
2. Ένας αόριστος δημιουργός
Η πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ. Το Newsweek είχε υποστηρίξει ότι βρήκε τον Dorian Satoshi Nakamoto στην πόλη Temple της Καλιφόρνια, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση. Όποιος κι αν είναι όμως ο Nakamoto, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μιλάμε για έναν πάρα πολύ πλούσιο άνθρωπο ο οποίος υπολογίζεται ότι έβγαλε εκατομμύρια Bitcoins κατά τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας του.
3. Η πιο ακριβή πίτσα στον κόσμο
Η πρώτη συναλλαγή που περιείχε Bitcoins έγινε στις 22-5-2010. Τότε ένας προγραμματιστής με το όνομα Laszlo Hanyecz είπε ότι κατάφερε να ανταλλάξει με επιτυχία 10.000 Bitcoins για μια πίτσα. Στις 28-11-2017 η αξία των 10.000 Bitcoins ήταν 99 εκατ. δολάρια!
4. Μπορείς ακόμη να ξοδέψεις Bitcoins
Μπορεί να φαίνεται περίεργο σήμερα, όμως υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δέχονται Bitcoins. Μερικές από αυτές είναι οι Overstock.com, Expedia, Newegg και Dish.
5. Ομοσπονδιακό Γραφείο Bitcoin
Υπολογίζεται ότι κάποια στιγμή το αμερικανικό δημόσιο ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους Bitcoins. Το 2013 το FBI έκλεισε την ιστοσελίδα Dark Silk από το λεγόμενο Σκοτεινό Διαδίκτυο, στην οποία κόσμος αγόραζε και πούλαγε όπλα, ναρκωτικά, και άλλα παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες, και κατάσχεσε από τα ψηφιακά πορτοφόλια χρηστών περισσότερα από 144.000 Bitcoins.
6. Ένα τεράστιο πισωγύρισμα
Στις αρχές του 2014 το Bitcoin κόντεψε να εξαφανιστεί μετά από ένα χτύπημα χάκερ στο ιαπωνικό ανταλλακτήριο Mt. Gox. Περίπου 460 εκατ. δολάρια (σε τιμές 2014) εξαφανίστηκαν. Ήταν η μεγαλύτερη κλοπή Bitcoin που έγινε ποτέ και προκάλεσε τεράστια προβλήματα σχετικά με τις δικλείδες ασφαλείας του ψηφιακού νομίσματος.
7. Το μερίδιο των δισεκατομμυριούχων
«Μείνετε μακριά του», είχε δηλώσει ο Γουόρεν Μπάφετ για το Bitcoin. «Και μόνο η ιδέα ότι έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη αξία μου φαίνεται αστείο». Τα ίδια και χειρότερα είχε πει για το ψηφιακό νόμισμα ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon. «Δεν μπορείς να τρέχεις μια επιχείρηση στην οποία ο κόσμος επενδύει σε ένα νόμισμα από αέρα. Τα πράγματα δεν θα καταλήξουν με καλό τρόπο. Κάποιος θα σκοτωθεί και μετά θα πέσει πάνω του η κυβέρνηση». Όμως δεν έχουν όλοι οι δισεκατομμυριούχοι την ίδια άποψη. Ο Mark Cuban, για παράδειγμα, είπε μεν ότι η αξία του είναι πληθωριστική αλλά επένδυσε ένα τεράστιο ποσό στο Bitcoin. Ο Richard Branson από την πλευρά του έχει μιλήσει για το ψηφιακό νόμισμα με τα καλύτερα λόγια.
8. Η στήριξη από μεγάλα οικονομικά ιδρύματα
Τον Αύγουστο του 2017 η Fidelity Investments έγινε ένα από τα ελάχιστα επενδυτικά funds το οποίο υποστήριξε ανοιχτά το Bitcoin και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα. Η εταιρεία επιτρέπει, μάλιστα, στους πελάτες της να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της για να ελέγχουν το χαρτοφυλάκιό τους σε Bitcoins.
9. Ο μεγάλος διχασμός
Την 1η Αυγούστου του 2017 το Bitcoin πέρασε αυτό που στην αργκό του χώρου ονομάζεται “hard fork” και περιέχει –μεταξύ άλλων- τον μικρό αριθμό συναλλαγών οι οποίες διεκπεραιώνονται ανά δευτερόλεπτο. Τελικά το ψηφιακό νόμισμα χωρίστηκε στα δύο και εμφανίστηκε το Bitcoin Cash. Ο Rob Marvin από την ιστοσελίδα PCMag το εξηγεί ως εξής: «Το Bitcoin fork αναφέρεται σε ένα βασικό ιδεολογικό δίλημμα για το τι είναι πιο σημαντικό: η διατήρηση του αποκεντρωμένου χαρακτήρα και της ανεξάρτητης διαχείρισης του δικτύου, ή η επιτάχυνση των συναλλαγών ούτως ώστε να γίνει το ψηφιακό νόμισμα πιο βιώσιμο στα παραδοσιακά οικονομικά οικοσυστήματα;». Το Bitcoin Cash ήρθε γιατί έδωσε τη δυνατότητα στην εκτέλεση μεγαλύτερων ποσοτήτων σε μικρότερο χρόνο.
10. Αξία που μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό
Στα τέλη Νοεμβρίου το Bitcoin άγγιξε τα 10.000 δολάρια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο δίκτυο 16,7 εκατ. Bitcoins και η κεφαλαιοποίησή του έφτανε συνολικά στις 28-11-2017 τα 167.156.585.840 δολάρια. Ποσό που το φέρνει ψηλότερα από την αξία της Disney, της McDonald’s, της ΙΒΜ και της GE.