Έλληνες επιχειρηματίες που διακρίθηκαν το 2015
- 30/12/2015, 19:03
- SHARE
Προσωπικότητες που επέδειξαν αποφασιστικότητα, θάρρος και πήραν το ρίσκο σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
Το 2015 ήταν μια επιχειρηματική χρονιά που τα είχε όλα. Εξελίξεις σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο, εκλογικές αναμετρήσεις, δημοψήφισμα, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, capital controls και φυσικά πολλούς φόρους. Πολύ συχνά ακούσαμε ξένα δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς να μιλούν για έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, για ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον που αποτρέπει τις επενδύσεις και για έλλειψη αξιοπιστίας.
Παρόλα αυτά υπήρξαν επιχειρηματίες που μπροστά στο δίλλημα να φύγουν από μια χώρα που μόνο φόρους και οικονομικά προβλήματα μπορεί να τους προσφέρει ή να σηκώσουν τα μανίκια και να «τραβήξουν κουπί», εκείνοι επέλεξαν το δύσκολο δρόμο, έβαλαν «πλάτη» και δικαιώθηκαν. Προχώρησαν σε μια σειρά από επενδύσεις και deals εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και περνώντας διεθνώς το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αναγεννηθεί από της στάχτες της όπως ο φοίνικας.
Το Fortune Greece επέλεξε και παρουσιάζει περιπτώσεις επιχειρηματιών που ξεχώρισαν μέσα στο 2015 για τη δράση τους.
Αριστοτέλης Παντελιάδης, METRO – My Market
Είναι αναμφίβολα μια από τις επιχειρηματικές προσωπικότητες της χρονιάς και αυτό επειδή επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά τη στιγμή που «ναυαγούσε» ένα κρίσιμο deal – αυτό μεταξύ Βερόπουλου και Σκλαβενίτη– σώζοντας την τελευταία στιγμή την παρτίδα. Η εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βερόπουλος από τα Metro, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων, αφού μια ιστορική εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Παρά την άσχημη εικόνα που επικρατεί στον κλάδο η διοίκηση της Metro έχει κάθε λόγο να χαίρεται αφού το 2015 θα κλείσει με μια αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξης του 6%, περίπου στα 740 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα:
Ο CEO των Metro μιλάει στο Fortune για την εξαγορά της Βερόπουλος
Δημήτρης Κουτσολιούτσος, Folli Follie
Οραματιστής, αρκετά μπροστά από την εποχή του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο επιχειρηματίας που «έχτισε» τη δική του αυτοκρατορία στον χώρο του κοσμήματος επενδύοντας προ κρίσης στην ασιατική αγορά, κερδίζοντας όχι μόνο το στοίχημα της εξωστρέφειας αλλά και μια θέση στο βάθρο των ισχυρότερων Ελλήνων επιχειρηματιών. Η χρονιά κλείνει με τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου Concept Store της Folli Follie στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ερμού 19, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κατάστημα στην Ελλάδα για την αλυσίδα και το πρώτο δείγμα της νέας φιλοσοφίας που θα ακολουθήσει εφεξής ο όμιλος Κουτσολιούτσου: μεγαλύτερα καταστήματα σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται με αντικατάσταση των παλιότερων και μικρότερων, επέκταση της γκάμας των προϊόντων και επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία για τη νέα εμπειρία του πελάτη που ακούει στο όνομα «phygital».
Διαβάστε ακόμη:
Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Το μέλλον είναι λαμπερό για όσους τολμούν
Ευτύχιος Βασιλάκης, Aegean
Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τους αιθέρες και ο στόχος που έχει θέσει ως επιχειρηματίας είναι να «πετάει» όλο και πιο ψηλά, πράγμα που το καταφέρνει. Η Aegean, βραβευόμενη για πέμπτη συνεχή χρονιά ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική στην Ευρώπη» στα World Airline Awards, ανακοίνωσε την ένταξη δεκατεσσάρων νέων προορισμών προς έξι νέες χώρες το 2016, με τον αντιπρόεδρο του εισηγμένου αεροπορικού ομίλου, Ευτύχη Βασιλάκη να έχει επενδύσει φέτος σε πάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις. Για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να μεταφέρει συνολικά 11,6 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ για το 2016 το επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει την προσφορά 16,2 εκατ. διαθέσιμων θέσεων και 111 προορισμών εξωτερικού σε 45 χώρες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Πάνος Γερμανός, Systems Sunlight
Μπορεί στην ελληνική αγορά το πιο δυνατό brand που διοικεί να είναι τα Public και η ομώνυμη αλυσίδα Γερμανός, ωστόσο, η Systems Sunlight ήταν αυτή που «φόρτισε» τελικά τα οικονομικά του μεγέθη, αποσπώντας το Gold βραβείο Top Greek Export Company στην κατηγορία Special Awards των φετινών Greek Exports Awards 2015. Ήταν δε ανάμεσα στους τέσσερις προμηθευτές που βραβεύθηκαν από τον αμερικάνικο κολοσσό NACCO Material Handling Group, στο πλαίσιο των φετινών «Europe Supplier Awards». Η SUNLIGHT ξεχώρισε ανάμεσα σε περισσότερους από 800 προμηθευτές της NACCO από όλο τον κόσμο λαμβάνοντας το βραβείο «Above and Beyond».
Δημήτρης Δέμος, DEMO
Το 2015 κλείνει για τον επιχειρηματία Δημήτρη Δέμο με αρκετές διακρίσεις που οφείλονται στα θετικά οικονομικά μεγέθη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα νέων αγορών από τη DEMO. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της DEMO, βραβεύτηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το βραβείο «ΚΟΥΡΟΣ» για την επίδοσή του στον Διεθνή Οικονομικό Στίβο. Ο ίδιος κρατά τα ηνία της φαρμακοβιομηχανίας που κατέχει την πρώτη θέση σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί και το μεγαλύτερο εργοστάσιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξωστρέφεια αποτελεί άλλωστε και το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που εξάγει το 80% της παραγωγής της σε 52 χώρες. Κόντρα στην κρίση η DEMO την τελευταία οκταετία εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 22% και κύκλο εργασιών σήμερα στα 125 εκατ. ευρώ από 112 εκατ. ευρώ το 2014.
Βασίλης Κάτσος, Pharmathen
Ένας ακόμη επιχειρηματίας που ξεχώρισε από τον κλάδο του φαρμάκου ήταν ο Πρόεδρος της Pharmathen, Βασίλης Κάτσος. Ο ίδιος επέλεξε μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον να προβεί στην υπογραφή ενός από τα σημαντικότερα deals της χρονιάς με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Pharmathen μέσα στην κρίση όχι μόνο αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 500, αλλά ανεβάζει διαρκώς ταχύτητα αυξάνοντας κάθε χρόνο τα οικονομικά της μεγέθη. Στη συμφωνία με τον επενδυτικό κολοσσό της BC Partners αναφέρεται πως η οικογένεια Κάτσου θα διατηρήσει ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ θα έχει λόγο και στη διοίκησή της.
Πάνος Παλαιολόγος, Hotel Brain
Πριν από το 2000 η ιδέα του management και κυρίως του non branded management στον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν άγνωστη, ωστόσο, ο Πάνος Παλαιολόγος, Ιδρυτής της Hotel Brain, φρόντισε ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα και η ξενοδοχειακή «τράπουλα» να μοιραστεί εκ νέου σε περισσότερους παίχτες. Ξεκίνησε από τη Σαντορίνη και με το καινοτόμο μοντέλο διαχείρισης στο ξενοδοχείο Katikies στην Οία διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό περιβάλλον στην τοπική αγορά. Έπειτα από 15 χρόνια δραστηριοποίησης έχει υπό τη σκέπη του περισσότερα από 120 διαχειριζόμενα ξενοδοχεία σε περισσότερους από 35 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει δώσει καλά δείγματα γραφής σε Κύπρο, Τουρκία, Λίβανο και πρόσφατα σε Σερβία και Μαυροβούνιο. Το πιο σημαντικό είναι πως η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain προχώρησε σε μια «χρυσή» συμφωνία ύψους 3 εκατ. ευρώ, με το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe μέσα στο 2015.
Διαβάστε ακόμη:
Ο «εγκέφαλος» πίσω από την ξενοδοχειακή επιτυχία
Νικόλας Πίπας, Yoleni’s
«Γλυκιά γεύση» είχε για τον επιχειρηματία, Νικόλαο Πίπα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Yoleni’s, η φετινή χρονιά αφού η εταιρεία του απέσπασε το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας», το οποίο χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Ηellenic Initiative), ο Όμιλος Libra Group. Το μεγαλύτερο ελληνικό ηλεκτρονικό delicatessen απέσπασε την πρωτιά μεταξύ 730 επιχειρηματικών σχεδίων, αποδεικνύοντας στην πράξη πως αν τα συστατικά της επιχειρηματικής «συνταγής» είναι σωστά τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι άριστο. Στα «ράφια» του www.yolenis.com φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 προϊόντα από 180 Έλληνες καταξιωμένους παραγωγούς, ενώ οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα και ποτά, καθώς και πλούσιες πληροφορίες για την κάθε περιοχή, τοπικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος.
* Στη φωτογραφία από αριστερά: Γιάννης Γεωργιάδης, Νικόλας Πίπας
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κυριάκος Σαράντης, Sarantis Group
O όμιλος Σαράντη ολοκληρώσε τον Δεκέμβριο την εξαγορά της πολωνικής εταιρείας προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak, έναντι τιμήματος 4,5 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια του ομίλου. Είχαν προηγηθεί οι εξαγορές των προϊόντων Noxzema και του σήματος AVA στην Ελλάδα . Το Νοέµβριο του 2015 –εν µέσω ακόµη ενός έτους δοκιµασιών για την ελληνική οικονοµία– ο Όµιλος Σαράντη ανακοίνωσε αύξηση αποτελεσµάτων, συµπληρώνοντας µια αδιάσπαστη αλυσίδα από θετικές τριµηνιαίες επιδόσεις. Το 62% των πωλήσεων του οµίλου, που σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ, πραγµατοποιούνται πλέον στο εξωτερικό µέσω των εννέα θυγατρικών εταιρειών που ελέγχει σε Πολωνία, Ρουµανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Βοσνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Πορτογαλία. Απευθύνεται σε πάνω από 200 εκατοµµύρια καταναλωτές µέσω 80 επώνυµων brands, που κατά κύριο λόγο ανήκουν στον όµιλο.
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Κυριάκου Σαράντη στο Fortune
Νίκος Μωραΐτάκης, Workable
Παίζει «μπάλα» στην κατηγορία των start uppers αλλά αυτό δεν τον πτοεί καθόλου, ειδικά όταν η Workable Technology κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 34,5 εκατ. δολαρίων. Ο Νίκος Μωραΐτάκης, ο οποίος ίδρυσε, από κοινού με τον Σπύρο Μαγιάτη, ένα cloud εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις στην επιλογή στελεχών στις αρχές του 2015 ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολ. από το Openfund II και το ισραηλινό ταμείο 83North (πρώην Greylock IL). Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως άντλησε το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της οποίας ηγήθηκε η Balderton Capital, με τη συμμετοχή των 83North και Notion Capital. Ο ανάπτυξή της είναι αξιοζήλευτη αφού ο τζίρος της ενισχύεται κατά 20% ανά μήνα. Διαθέτει γραφεία σε Ελλάδα, Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ το πελατολόγιό της ξεπερνά τους 1.500 πελάτες.