Το ένοχο, και όχι τόσο κρυφό, μυστικό των δισεκατομμυριούχων
- 14/02/2015, 17:00
- SHARE
Τι χρειάζεται για να πετύχει κανείς στον χώρο των εταιρειών τεχνολογίας; Το πιο προφανές προσόν, σίγουρα δεν είναι και το πιο απαραίτητο.
Ο δρόμος προς την επαγγελματική επιτυχία είναι σαφής και μας τον έχουν εξηγήσει από την εποχή που ήμασταν ακόμα μικροί μαθητές. «Θα περάσεις στο πανεπιστήμιο, θα πάρεις πτυχίο, θα βρεις μια καλή δουλειά, θα δουλέψεις σκληρά, θα βγάλεις χρήματα, θα ζεις καλά». Σωστά; Όχι ακριβώς.
Σε μια εποχή που τα πανεπιστημιακά πτυχία στην Ελλάδα δεν οδηγούν απαραίτητα στην επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ οι σπουδές στο εξωτερικό είναι πανάκριβες, πολλοί κάνουν τη σκέψη να ριχτούν στον επαγγελματικό στίβο χωρίς «κανονικές» σπουδές. «Θα αποτύχεις!», είναι η πρώτη κουβέντα που ακούν.
Ναι, το ίδιο είπαν και σε ετούτους εδώ τους δισεκατομμυριούχους όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, και μάλιστα από σπουδαία και ονομαστά πανεπιστήμια. Το μόνο που δεν τους έλειψε ποτέ ήταν το πτυχίο
Larry Ellison, ιδρυτής της Oracle
Περιουσία: $46 δισ.
Εγκατέλειψε το University of Illinois στο δεύτερο έτος, πέρασε για λίγο από το University of Chicago, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και έκανε διάφορες επιχειρηματικές απόπειρες μέχρι που το 1982 ίδρυσε την Oracle, την εταιρεία που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής επιχειρηματικού software και hardware.
Michael Dell, ιδρυτής της Dell
Περιουσία: $21,9 δισ.
Παιδί-θαύμα ήδη από τη σχολική ηλικία, στα 8 του χρόνια περνούσε ήδη εξετάσεις και μαθήματα που προορίζονταν για μαθητές γυμνασίου. Στα 14 άρχισε να ασχολείται με την επιδιόρθωση και τη συναρμολόγηση υπολογιστών. Οι γονείς του τον έστειλαν στο πανεπιστήμιο για να γίνει γιατρός, αλλά εκείνος έστησε την επιχείρησή του και από τον κοιτώνα του κέρδιζε 25.000 δολάρια το μήνα.
Mark Zuckerberg, ιδρυτής της Facebook
Περιουσία: $33,3 δισ.
Ο μόνος λόγος που πέρασε από το Χάρβαρντ ήταν για να συναντήσει τους συμφοιτητές και φίλους του (Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz και Chris Hughes) οι οποίοι τον βοήθησαν να δημιουργήσουν την πρώτη έκδοση του κοινωνικού δικτύου που έχει κατακτήσει τον κόσμο.
Steve Jobs, ιδρυτής της Apple
Περιουσία: $11 δισ.
Από τους διασημότερους αυτοδημιούργητους μη πτυχιούχους επιχειρηματίες, πέρασε από το Reed College από όπου άντλησε την έμπνευση για το design του computer interface του Macintosh παρακολουθώντας μαθήματα καλλιγραφίας.
Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft
Περιουσία: $81 δισ.
Ξεκίνησε στο Χάρβαρντ το 1973 και το εγκατέλειψε δύο χρόνια αργότερα αφού πρώτα ενημέρωσε τους καθηγητές του ότι θα γίνει εκατομμυριούχος μέχρι τα 30 του. Δεν τα κατάφερε. Έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο στα 31.
Jack Dorsey, συνιδρυτής της Twitter
Περιουσία: $2,3 δισ.
Για ένα φεγγάρι μόνο πέρασε από το πανεπιστήμιο του Missouri, πήρε μεταγραφή για το New York University, αλλά έφυγε και από εκεί για να πάει στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και να δημιουργήσει μια online υπηρεσία microblogging, με μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες και το όνομα Obvious. Σύντομα το όνομα άλλαξε σε αυτό που όλοι ξέρουμε.
Evan Williams, συνιδρυτής της Twitter
Περιουσία: $2,4 δισ.
Κάπου ανάμεσα στα εξάμηνα του University of Nebraska-Lincoln ο Williams άκουσε το κάλεσμα της startup. Μαζί με τον Jack Dorsey ίδρυσαν την Odeo προτού δημιουργήσουν αυτό που στη συνέχεια έγινε το Twitter.
Jan Koum, ιδρυτής της WhatsApp
Περιουσία: $6,8 δισ.
Γεννήθηκε στην Ουκρανία την εποχή της ΕΣΣΔ, μετακόμισε στις ΗΠΑ στα 16 του και ξεκίνησε να σπουδάζει επιστήμη των υπολογιστών στο San Jose State University. Τα παράτησε οριστικά όταν βρήκε δουλειά στη Yahoo, όπου έμεινε για εννέα χρόνια προτού ιδρύσει το γνωστό σε όλους μας WhatsApp, την εφαρμογή mobile μηνυμάτων που εξαγόρασε η Facebook το 2014 για 19 δισ. δολάρια.
Elizabeth Holmes, ιδρύτρια της Theranos
Περιουσία: $4,5 δισ.
Μπήκε στο Stanford για να σπουδάσει χημικός μηχανικός και σύντομα βρέθηκε στην Ασία δοκιμάζοντας μια δική της πατέντα για την έρευνα και την αντιμετώπιση του ιού SARS. Στο δεύτερο έτος είχε ήδη εγκαταλείψει τις σπουδές της για να αφιερωθεί στο όνειρό της που ήταν η παρασκευή προσωποποιημένων φαρμάκων και θεραπειών. Σήμερα είναι από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης διαγνωστικής έχοντας αναπτύξει μια τεχνολογία για εξετάσεις αίματος η οποία χρειάζεται μόλις μία σταγόνα.