Έξι κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας που πρέπει να ξέρετε
- 24/08/2014, 09:30
- SHARE
Απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, κάνουν πωλήσεις δισεκατομυρίων δολαρίων και συναγωνίζονται τους αμερικανικούς «γίγαντες».
Η κινεζική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο από την τεχνολογία. Όμως, επειδή η Κίνα έχει ουσιαστικά δύο Ίντερνετ, οι τεχνολογικές της εταιρείες είχαν μέχρι τώρα μια σχετικά απρόσκοπτη πρόσβαση σε 632 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.
Οι ακόλουθες έξι εταιρείες ίσως βρεθούν σύντομα στην (ψηφιακή) σας αυλή.
Qihoo 360
Ειδίκευση: Μηχανές αναζήτησης, Λογισμικό antivirus
Διευθύνων Σύμβουλος: Χονγκύι Ζου
Μέγεθος: 11,42 δισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση / 3.000 – 5.000 εργαζόμενοι
Πρόσφατες κινήσεις: Το να ανταγωνιστείς το «Κινέζικο Google», δηλαδή το Baidu, δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά η Qihoo έχει αρχίσει να αποσαθρώνει το μερίδιο αγοράς της Baidu που από 70% έχει πέσει στο 58%. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία, που είναι γνωστή για το λογισμικό ασφαλείας της, κατάφερε να εξασφαλίσει για τον εαυτό της ένα 25% μερίδιο της αγοράς, σε μερικά μόνο χρόνια. Όμως, οι μελλοντικές μάχες θα διεξαχθούν στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, καθώς υπολογίζεται ότι 1 δισεκατομμύριο τηλέφωνα θα πουληθούν το 2014 (440 εκατομμύρια εκ των οποίων θα είναι smartphone). Εκτός από τη διάθεση μιας έκδοσης για κινητά τηλέφωνα, η Qihoo πρόσφατα συμφώνησε με την Alibaba να συνδέσει τη δική της μηχανή αναζήτησης προϊόντων, eTao, με το Qihoo 360. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν προβλήματα για την Baidu.
Alibaba Group
Ειδίκευση: Ηλεκτρονικό εμπόριο
Εκτελεστικός Πρόεδρος: Τζακ Μα
Μέγεθος: 150-200 δισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση / 24.000 εργαζόμενοι
Πρόσφατες κινήσεις: Ο κινεζικός γίγαντας της διαδικτυακής λιανικής είναι κάτι παραπάνω από μια αγορά για τους πωλητές. Η Alibaba έχει ένα μεγάλο τμήμα χονδρικής, δραστηριοποιείται στο cloud computing, ενώ έχει εμπλοκή και στο Alipay, ένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Φανταστείτε δηλαδή μια συνάντηση Amazon με eBay, με μια δόση PayPal από πάνω. Η Alibaba πρόκειται να εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ -μάλλον γύρω στην 1η Σεπτεμβρίου- και σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να ξεπεράσει την αρχική δημόσια εγγραφή της Facebook ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, αναμένεται να υπερβεί και τη δημόσια εγγραφή – ρεκόρ της Visa ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Xiaomi
Ειδίκευση: Κινητά τηλέφωνα
Διευθύνων σύμβουλος: Λέι Τζουν
Μέγεθος: 10 δισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση / 3.000 εργαζόμενοι
Πρόσφατες κινήσεις: Είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στη μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας του κόσμου. Ήδη, έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στην κινεζική αγορά, μέσα σε μόνο τέσσερα χρόνια. Όλα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού των smartphone της, θυμίζουν την Apple, και της έχουν προσδώσει το προσωνύμιο «Η Apple της Ανατολής». Και παρόλο που τα μοντέλα της εταιρείας διατίθενται σε τιμή σαφώς μικρότερη αυτής των iPhone, o Τζουν πιστεύει ότι τα προϊόντα του είναι καλύτερα από αυτά της Apple. «Ακόμα και το λευκό μας χρώμα είναι πιο λευκό». Έχοντας πρόσφατα προσλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο της Android, Ούγκο Μπάρρα, η Xiaomi πρόκειται να διαθέσει τα προϊόντα της σε 10 χώρες μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη.
Jiayuan
Ειδίκευση: Γνωριμίες μέσω διαδικτύου
Ιδρυτής: Γκονγκ Χαϊγιάν
Μέγεθος: 21,6 εκατομμύρια δολάρια καθαρά έσοδα 1ου τριμήνου 2014 / 110 εκατομμύρια χρήστες
Πρόσφατες κινήσεις: Το συγκεκριμένο site διαδικτυακών γνωριμιών κατέχει μερίδιο 50% της αγοράς, κάνοντας τον ιδρυτή του τον πιο επιτυχημένο προξενητή της Κίνας. Κάποιος γίνεται μέλος στην ιστοσελίδα δωρεάν· οι χρήστες μπορούν να στείλουν απεριόριστα email δωρεάν, και στη συνέχεια πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό για να λάβουν τις απαντήσεις. Μιλάμε για μια ιστοσελίδα όπου τα φλερτ της μιας βραδιάς δεν έχουν ζήτηση, και όπου το κύριο βάρος πέφτει στη σύναψη σοβαρών σχέσεων με σκοπό το γάμο. Ο ίδιος ο Γκονγκ παντρεύτηκε λίγο μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Tencent
Ειδίκευση: Κοινωνικά μέσα
Διευθύνων Σύμβουλος: Μα Χουατένγκ
Μέγεθος: 150 δισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση / 27.000 εργαζόμενοι
Πρόσφατες κινήσεις: Η πέμπτη μεγαλύτερη αποκλειστικά διαδικτυακή εταιρεία του κόσμου (μετά την Amazon, τη Google, τη Facebook και την eBay) είναι σχετικά άγνωστη εκτός της Ασίας. Όμως, στη συγκεκριμένη ήπειρο κατέχει το QQ και το WeChat, δύο υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων με μια βάση χρηστών που προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο. Όμως, ο δρόμος προς την παγκόσμια παρουσία της εταιρείας περνάει μέσα από τα βίντεο-παιχνίδια. Αφότου απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη Riot Games το 2011 για 400 εκατομμύρια δολάρια, η Tencent αγόρασε και το 40% της Epic Games για 330 εκατομμύρια δολάρια και πλέον εισάγει στη διογκούμενη κινεζική αγορά τα προϊόντα των Activision και Blizzard (Call of Duty και World of Warcraft) και της EA (FIFA).
Sina Corporation
Ειδίκευση: Κοινωνικά μέσα, Cloud computing
Διευθύνων σύμβουλος: Τσαρλς Τσάο
Μέγεθος: 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια αποτίμηση / 6.400 εργαζόμενοι
Πρόσφατες κινήσεις: Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Sina, Weibo, είναι το κινεζικό αντίστοιχο του Facebook και του Twitter, και ο ανερχόμενος αστέρας στην εξαιρετικά δημοφιλή αγορά του micro-blogging. Το Weibo γεννήθηκε αμέσως μετά την απαγόρευση του Twitter το 2009, και πέρυσι ξεπέρασε τους 500 εκατομμύρια χρήστες. Τον προηγούμενο Απρίλιο, το Weibo εισήχθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας δρόμο για την επερχόμενη δημόσια εγγραφή της Alibaba.