Fortune Global 500: Αυτές είναι οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για το 2018
- 13/08/2018, 10:01
- SHARE
Κυριαρχούν στο διεθνές επιχειρείν, και απασχολούν δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είχαν έσοδα 30 τρισ. δολάρια και κέρδη ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Όλες μαζί, οι εταιρείες της λίστας Global 500 του Fortune απασχολούν 67,7 εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως και έχουν έδρα σε 33 χώρες.
Αυτές είναι οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο για το 2018:
1. Walmart
Έσοδα: 500.343.000.000 δολάρια
Η Walmart βρίσκεται σε φάση «ξεφορτώματος» των λιγότερο παραγωγικών επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, πούλησε την αλυσίδα Asda στη Βρετανία, ενώ παράλληλα κλείνει 63 καταστήματα Sam’s Club στις ΗΠΑ, για να εστιάσει καλύτερα στους βασικούς τομείς ανάπτυξής της. Η ιστοσελίδα της Walmart στις ΗΠΑ εξελίσσεται σε διαδικτυακό mall, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα εμπορικών σημάτων και επεκτείνοντας την υπηρεσία παράδοσης ειδών σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, τα καταστήματα Sam’s Club μετασχηματίζονται σε κέντρα διανομής ηλεκτρονικού εμπορίου για την επιτάχυνση της παράδοσης προϊόντων. Τέλος, η εταιρεία εξετάζει τρόπους επέκτασης στις αγορές της Κίνας και της Ινδίας για να διευρύνει τη διεθνή της παρουσία.
2. State Grid
Έσοδα: 348.903.000.000 δολάρια
Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας παρέχει ηλεκτρισμό σε 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, καλύπτοντας το 88% της κινεζικής επικράτειας. Το δυσθεώρητο ύψος των ετήσιων εσόδων της – 349 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2017 – αντανακλά πλήρως το κολοσσιαίο μέγεθος της εταιρείας και των δραστηριοτήτων της. Η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο ελέγχει ένα διευρυνόμενο χαρτοφυλάκιο στοιχείων ενεργητικού σε πολλές χώρες, από την Αυστραλία μέχρι την Ιταλία και τη Βραζιλία. Αυτή η διεθνής επέκταση της εταιρείας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων εποπτικών αρχών – για παράδειγμα, η Αυστραλία μπλόκαρε μια απόπειρα εξαγοράς μιας αυστραλιανής εταιρείας από τη State Grid στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
3. Sinopec Group
Έσοδα: 326.953.000.000 δολάρια
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, παλαιότερα γνωστή ως China Petroleum and Chemical, είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο βάσει πωλήσεων. Η βάση αυτής της πορείας της Sinopec είναι η εκρηκτική ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς και η με συνετό τρόπο ικανοποίηση των διεθνών φιλοδοξιών της. Πέρυσι, εξαγόρασε ένα μέρος των δραστηριοτήτων της Chevron στην Αφρική έναντι 900 εκατομμυρίων δολαρίων, κίνηση που τη βοήθησε να διαφοροποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της. Την ίδια στιγμή, όμως, η Sinopec είναι πλέον αναγκασμένη να στρέψει την προσοχή της στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.
4. China National Petroleum
Έσοδα: 326.008.000.000 δολάρια
Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Κίνας, China National Petroleum, παράγει, διυλίζει και πουλά αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα κατασκευάζει μηχανολογικό εξοπλισμό και προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Αυτές οι δραστηριότητες μαζί με τη διαφοροποίηση των διεθνών της δραστηριοτήτων τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει την εταιρεία στην 4η θέση παγκοσμίως. Παράλληλα, όμως, η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από την αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών προτύπων σε πολλές διεθνείς αγορές, καθώς κι από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.
5. Royal Dutch Shell
Έσοδα: 311.870.000.000 δολάρια
Η ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου μαζί με την αύξηση της παραγωγής οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων της Shell κατά 30% το 2017. Την ίδια χρονιά, τα κέρδη της εταιρείας υπερ-τριπλασιάστηκαν. Ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός βρίσκεται σε διαδικασία απλοποίησης του χαρτοφυλακίου του, μέσω ενός προγράμματος αποεπένδυσης ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μέσα στην ευρύτερη παγκόσμια τάση μετάβασης προς ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό τοπίο. Αν και η εταιρεία έχει εντείνει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο CEO της, Ben van Beurden, αποκάλεσε τη Shell μια «εταιρεία ενεργειακής μετάβασης», το 90% των κεφαλαιακών δαπανών της κατευθύνεται ακόμα προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και οι επενδυτές πιέζουν για ταχύτερη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.
6. Toyota Motor
Έσοδα: 265.172.000.000 δολάρια
Η Toyota είναι ο βασιλιάς της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Γνωστή για τα δημοφιλή μοντέλα της, όπως το Prius, η εταιρεία προετοιμάζεται και για το μέλλον επενδύοντας έντονα σε αναδυόμενες τεχνολογίες. Ο ιαπωνικός κολοσσός «έριξε» πρόσφατα 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών Grab, ενώ παράλληλα δαπάνησε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να στήσει μια νέα εταιρεία που επικεντρώνεται στα αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό. Όπως και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, η Toyota ελπίζει ότι τα νέα της προϊόντα θα αντισταθμίσουν εν τέλει την πτωτική τάση των πωλήσεων σε μεγάλες αγορές όπως αυτή της Βόρειας Αμερικής.
7. Volkswagen
Έσοδα: 260.028.000.000 δολάρια
Παρά τον απόηχο του σκανδάλου “Dieselgate” με την παραποίηση των εκπομπών αερίων σε κινητήρες ντίζελ, η Volkswagen παραμένει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο. Και όπως και πολλοί ανταγωνιστές της, η εταιρεία κινείται δυναμικά σε νέους τομείς, όπως τα αυτόνομα οχήματα δίχως οδηγό και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με παραδοσιακούς αντιπάλους της, όπως η Ford και η Hino Motors, θυγατρική της Toyota, για την ανάπτυξη επαγγελματικών οχημάτων όπως φορτηγά και οχήματα παράδοσης.
8. BP
Έσοδα: 244.582.000.000 δολάρια
Ο κολοσσός της ενέργειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε τέσσερις θέσεις στη φετινή λίστα και ξεπέρασε και τον μεγάλο του αντίπαλο, την Exxon Mobil, χάρη στην άνοδο των επιπέδων παραγωγής του και την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 30% και τα κέρδη εκτοξεύθηκαν από τα 115 εκατομμύρια στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καταδεικνύοντας πόσο επιτυχής υπήρξε αυτή η χρονιά για μια εταιρεία που πριν από μόλις οχτώ χρόνια πάλευε να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πετρελαιοκηλίδας στην πλατφόρμα Deepwater Horizon. Η χρονιά πήγε καλά και στον τομέα της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων, ενώ η BP συνεχίζει να διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό της μέσω επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
9. Exxon Mobil
Έσοδα: 244.363.000.000 δολάρια
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil κινείται σε τροχιά παράλληλη με εκείνη του συνόλου του κλάδου της ενέργειας, καταγράφοντας ετήσια αύξηση εσόδων 151% και έσοδα 244 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2017. Η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά λαμβάνοντας περαιτέρω ώθηση από τη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που οδήγησε σε κέρδη τριμήνου ύψους 8,38 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και οι αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνουν προς την κατεύθυνση άλλης μιας «δυνατής» χρονιάς, η Exxon δεν φαίνεται να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο άλλες εταιρείες του κλάδου, γεγονός που κάποιοι αποδίδουν στην έλλειψη κεφαλαιακών επενδύσεων της εταιρείας κατά την προηγούμενη περίοδο.
10. Berkshire Hathaway
Έσοδα: 242.138.000.000 δολάρια
Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett – στις θυγατρικές της οποίας συμπεριλαμβάνονται η Geico και η Burlington Northern – δυσκολεύτηκε να αναπτυχθεί μέσω εξαγορών το 2017, καθώς δεν κατάφερε να εξαγοράσει την Oncor. Και πάλι, όμως, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του «Σοφού της Όμαχα» ξεπέρασε σε απόδοση τον δείκτη S&P 500, με τον Buffett να επιλέγει μετοχές υψηλής απόδοσης όπως αυτή της Apple, πουλώντας παράλληλα μετοχές χαμηλής απόδοσης όπως αυτή της IBM.