Γιατί δεν «απογειώνεται» η startup μου;
- 29/04/2014, 18:30
- SHARE
Επτά λόγοι για τους οποίους η ανάπτυξή σας «λιμνάζει» - Αναγνωρίστε τα σημάδια και αλλάξτε τακτική προς το καλύτερο.
Έχετε ένα εξαιρετικό προϊόν, χρήστες, πελάτες, πολύ καλό customer service, αλλά οι αριθμοί δεν λένε να μεγαλώσουν. Τα (όποια) έσοδα δεν αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο, η βάση πελατών/χρηστών είναι ίδια και είναι θέμα χρόνου αυτή η ευθεία γραμμή να μετατραπεί σε καθοδική.
O Chad Cox -ιδιοκτήτης της Buzz Rocket Media από το Κολοράντο- έχει εμπειρία 16 ετών στο entrepreneurship. Οι πελάτες του διαφημιστικού του γραφείου είναι εταιρείες με συνολικό τζίρο πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Σε πρόσφατο άρθρο του αναλύει τους επτά λόγους για τους οποίους μπορεί η εταιρεία σας να μένει στάσιμη και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε πορεία.
Δείτε τους
Υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι
Είναι πολύ ωραίο να σκέφτεστε ότι μπορεί να επιτύχετε συνεργασία και συμβόλαιο με έναν μεγάλο, πολύ μεγάλο πελάτη. Έχετε, όμως, την ενέργεια, τα resources και την εμπειρία να προσελκύσετε τον κολοσσό και να τον κάνετε να σας πιστέψει και να σας εμπιστευθεί; Επιπλέον, ακόμα και αν το επιτύχετε έχετε τους πόρους, το προσωπικό και το σχέδιο με το οποίο θα τον κρατήσετε ικανοποιημένο;
Αντί να εξαρτάστε από έναν-δύο μεγάλους πελάτες, γιατί δεν στρέφεστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και μπορείτε να κάνετε scale το προϊόν ή την υπηρεσία σας σε πολλούς περισσότερους;
Ασχολείστε υπερβολικά με τους κακοπληρωτές
Τα απλήρωτα τιμολόγια σημαίνουν πως η εταιρεία σας δεν έχει έσοδα, άρα ζημιές. Το να τα κυνηγάτε παραμελώντας να κάνετε τη δουλειά σας προκαλεί ακόμα περισσότερη ζημιά, αφού στο μεταξύ δεν δημιουργείτε και δεν παράγετε. Πιέστε, αλλά με μέτρο (δεν θέλετε να χάσετε τα χρήματα, αλλά ούτε και τον πελάτη). Αυτόματα υπενθυμιστικά email και πολλές επιλογές πληρωμών (π.χ. PayPal) μπορούν να βοηθήσουν.
Τεχνολογία που δεν χρειάζεστε
Επενδύσατε σε πανάκριβους υπολογιστές; Πληρώσατε επαγγελματικό software που ταιριάζει σε μεγάλες εταιρείες και όχι σε startup; Αγνοήσατε τα δωρεάν εργαλεία που κυκλοφορούν στο Internet και μπορούν θαυμάσια να κάνουν τη δουλειά σας μέχρι να «μεγαλώσετε»; Στραφείτε σε οικονομικές λύσεις που ταιριάζουν στο μέγεθός σας και αφιερώστε το χρήμα στην ανάπτυξή σας και όχι στον τετραπύρηνο υπολογιστή των χιλιάδων ευρώ όπου απλώς κρατάτε σημειώσεις.
Δεν ζητάτε συστάσεις
Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από τον ευχαριστημένο πελάτη. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες, όμως, διστάζουν να ζητήσουν από αυτόν να τους συστήσει σε πιθανούς νέους πελάτες. Αν διστάζετε και εσείς, ίσως νιώσετε πιο άνετα με το να δημοσιεύσετε στο blog ή την ιστοσελίδα της εταιρείας σας ένα άρθρο για τον πελάτη σας. Ή πείστε τον να σας αναφέρει στη δική του ιστοσελίδα ή στην page του στο Facebook.
Δεν συνεργάζεστε
Συνήθως οι startups ξεκινούν από ένα-δύο άτομα που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και έχουν συγκεκριμένες ικανότητες. Στην πορεία, όμως, η ομάδα χρειάζεται να μεγαλώσει. Κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα και κανείς δεν μπορεί να τα προλαβαίνει όλα. Ψάξτε για ταλέντα που ίσως μπορούν να γίνουν μέλη της ομάδας σας και, γιατί όχι, και συνέταιροι αν έχουν τα προσόντα και τη θέληση.
Δεν έχετε αυτοματοποιημένες διαδικασίες
Στην καθημερινότητα μιας επιχείρησης κανείς δεν χρειάζεται να ανακαλύψει τον τροχό. Οτιδήποτε αντιμετωπίζετε κάθε μέρα, το έχει λύσει κάποιος άλλος πριν από εσάς και μάλιστα σίγουρα υπάρχει ένα εργαλείο που το κάνει αυτόματα. Μέτρηση εργατoωρών για τα project, αναφορές εξόδων, τιμολογήσεις, μετατροπές νομισμάτων, φορολογικά βιβλία κ.λπ. είναι αδιανόητο να γίνονται κάθε φορά χειροκίνητα. Αναζητήστε τα σχετικά εργαλεία.
Δεν έχετε σωστό branding
Κάποτε ήταν το «location, location, location», σήμερα όπου όλα είναι ένα κλικ μακριά το μάντρα έχει αλλάξει σε «branding, branding, branding». Πρέπει το προϊόν σας να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό με πολύ σαφή τρόπο. Αναλύστε τα πλεονεκτήματα των άλλων. Ρωτήστε τους πελάτες σας τι είναι αυτό που τους έκανε να σας προτιμήσουν. Επικεντρώστε στα δυνατά σας σημεία και στηρίξτε σε αυτά την ανάπτυξή σας.