Οι δέκα χειρότεροι επιχειρηματίες για το 2015
- 15/01/2016, 15:00
- SHARE
Αυτοί οι επιχειρηματίες μάλλον δεν είχαν και ιδιαίτερα καλή χρονιά.
του Στιβ Τόμπακ
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας καθώς προσπαθεί να πετύχει στον κόσμο των business είναι να νομίσει ότι η διοίκηση μιας εταιρείας είναι κάτι το εύκολο. Δεν είναι. Αν και ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι η εμπειρία, ένας άλλος τρόπος είναι η κατανόηση του τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει στον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων.
Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τι δεν δούλεψε το 2015, και τους δέκα επιχειρηματίες που ευθύνονται γι’ αυτό.
Προσοχή. Υπάρχουν πολύ σημαντικά διδάγματα που μπορείτε να αντλήσετε.
10. Ράιαν Γκρέπερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Coolest
Ο εφευρέτης του Coolest Cooler συγκέντρωσε πάνω από 13 εκατομμύρια δολάρια σε μια εκστρατεία χρηματοδότησης που αναδείχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του Kickstarter. Τότε ήταν τα τέλη του 2014. Σήμερα, η Coolest πουλάει τα ψυγεία της στην Amazon προτού καν καλύψει τις ανάγκες των υποστηρικτών της. Τα καλά νέα είναι ότι το προϊόν υπάρχει. Τα κακά νέα είναι ότι οι κριτικές των χρηστών είναι πολύ αρνητικές, εξαιτίας κυρίως της κακής ποιότητας του προϊόντος και της κακής υποστήριξης. Όχι και πολύ …cool.
9. Σον Ραντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Tinder
Ακολουθώντας τα βήματα του Ντοβ Τσάρνεϊ της American Apparel, του Μάικλ Τζέφρις της Abercrombie, και του Τσιπ Ουίλσον της Lululemon, ο Ραντ αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα. Ας πούμε, είπε μια τεράστια γκάφα σε μια συνέντευξη, η οποία θα συνεχίσει να ρίχνει τη σκιά της στη μητρική Match Group, ιδιαίτερα τώρα που η εταιρεία είναι εισηγμένη.
8. 50 Cent, ράπερ και επιχειρηματίας
Ο Κέρτις Τζέιμς Τζάκσον ΙΙΙ, γνωστός ως 50 Cent, έφτιαξε μια περιουσία με μια δισκογραφική εταιρεία και μια σειρά ρούχων, καθώς και ως ηθοποιός. Στη συνέχεια, φημολογείται ότι έβγαλε 100 εκατομμύρια δολάρια από μια επένδυσή του σε μια εταιρεία παραγωγής βιταμινούχου νερού που εξαγοράστηκε από την Coca-Cola. Πέρυσι, χρεοκόπησε. Τι πήγε στραβά; Έλλειψη χρηματοοικονομικής ευθύνης – δηλαδή, ξόδεψε πάρα πολλά. Ο ίδιος δεν έχει χάσει την περιουσία του, φυσικά, αλλά το να χρησιμοποιείς τα δικαστήρια για να κρατήσεις μακριά τους πιστωτές σου για 28 εκατομμύρια δολάρια είναι μάλλον μίζερο, αν με ρωτάτε.
7. Ιβάν Ρίντμαν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Torquing Group
Λιγότερο από ένα χρόνο αφότου συγκέντρωσε πάνω από 3,4 εκατομμύρια δολάρια – ποσό-ρεκόρ για ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ του Kickstarter, ο κατασκευαστής του drone Zano υπέβαλλε αίτηση χρεοκοπίας. Και οι 15.000 χρηματοδότες του – με ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν έλαβαν ποτέ τα Zano που είχαν αγοράσει. Προσωπικά, θεωρώ ότι όποιος υποστηρίζει τέτοια πρότζεκτ υψηλού ρίσκου ψάχνεται για μπελά, αλλά μπορεί εσείς να έχετε άλλη άποψη.
6. Νταν Πράις, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Gravity Payments
Ο Πράις ξαφνικά αποφάσισε να αυξήσει τις κατώτατες ετήσιες απολαβές των 120 εργαζομένων στην εταιρεία του στα 70.000 δολάρια μέσα σε μια περίοδο τριών ετών. Η ιστορία διαδόθηκε ταχύτατα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχει κιόλας. Η τεράστια αύξηση στο μισθολογικό κόστος μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία την επιχείρηση, ενώ και η εξίσωση των μισθών αφαιρεί κίνητρα από τους μάνατζερ. Ακόμα χειρότερα, το Bloomberg αποκάλυψε πρόσφατα ότι το κίνητρο του Πράις ίσως να μην είναι τόσο αλτρουιστικό όσο αφήνει να εννοηθεί ο ίδιος.
5. Έλεν Πάο, πρώην μεταβατική CEO, Reddit
Η θητεία της Πάο ως μεταβατική επικεφαλής της δημοφιλούς κοινωνικής ιστοσελίδας ήταν σύντομη – ευτυχώς. Σε μόλις οχτώ μήνες, πέτυχε μοναχά ένα πράγμα: να δείξει μια απόλυτη έλλειψη κατανόησης της ιστοσελίδας και να αποξενώσει σχεδόν ολόκληρη την κοινότητα του Reddit. Η Πάο πρέπει να μάθει ότι η εμπλοκή με τις business δεν γίνεται για να υπηρετείς τον εαυτό σου, αλλά τους άλλους εμπλεκόμενους.
4. Τόνι Σίεχ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Zappos
Αφότου κατάφερε το διαδικτυακό κατάστημα λιανικής να φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και να το πουλήσει στην Amazon, ο Σίεχ πειραματίζεται με περίεργες δομές διοίκησης. Πέρυσι, έκανε τη μετάβαση σε ένα νέο, αμφιλεγόμενο οργανωτικό σύστημα δίχως μάνατζερ ή τίτλους, γνωστό και ως Ολοκρατία. Περίπου το 14% του προσωπικού παραιτήθηκε και οι υπόλοιποι προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι η δουλειά τους.
3. Γκουρμπάκς Τσαχάλ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Gravity4
Αφότου παραδέχτηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για δύο περιπτώσεις οικιακής βίας, αυτοκαταστράφηκε εντυπωσιακά, και απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας RadiumOne λίγο πριν μια σχεδιασμένη αρχική δημόσια εγγραφή, ο ναρκισσιστής επιχειρηματίας βρέθηκε και πάλι στις ειδήσεις με μια νέα σύλληψη για επίθεση, μια αγωγή για εκφοβισμό και διακρίσεις, και άλλες κατηγορίες. Χρειάζεται να πω κι άλλα;
2. Μάρεν Κέιτ Ντόνοβαν, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος, Zirtual
Αυτή η κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη startup εικονικής βοήθειας τα πήγαινε μια χαρά μέχρι που προσπάθησε να μετατρέψει το εργασιακό καθεστώς εκατοντάδων εργαζομένων με συμβάσεις έργου σε πλήρους απασχόλησης. Τότε, καταστράφηκε. Δυστυχώς, αυτή η μοίρα της θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Θα το πω ξανά: ο νούμερο 1 λόγος που οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν είναι ότι ξεμένουν από ρευστό. Κάθε διευθύνων σύμβουλος πρέπει να κατανοεί σε βάθος τον κόσμο των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών. Τελεία και παύλα.
1. Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος, Theranos
Η Χολμς παράτησε το Στάνφορντ στα 19 της χρόνια για να αποδιοργανώσει τον ύψους 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων κλάδο των εργαστηριακών – διαγνωστικών εξετάσεων. Κατάφερε να συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση αξίας της εταιρείας στο απίστευτο ποσό των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και προκάλεσε σεισμό σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Στη συνέχεια, ένα δημοσίευμα της The Wall Street Journal αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της τεχνολογίας. Από τότε, η Χολμς δέχεται συνεχώς πυρά. Όλο αυτό μου φαίνεται να είναι μια κλασική περίπτωση υπερβολικής προβολής και ελλιπούς αποτελεσματικότητας μιας εταιρείας.