Οι ελληνικές startups που «σήκωσαν» τα περισσότερα χρήματα
- 26/12/2016, 12:00
- SHARE
Το ελληνικό οικοσύστημα των startups μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Ποιες εταιρείες μαγνήτισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
To ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων κλείνει έναν δυναμικό κύκλο περίπου πέντε χρόνων, παρουσιάζοντας πλέον σημάδια ωρίμανσης.
Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια και μόνο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE, υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 60 εταιρείες.
Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με επιτυχίες και αποτυχίες, κάποιες εταιρείες κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αναπτυχθούν με γρήγορους ρυθμούς, προσελκύοντας κεφάλαια δεκάδων εκατ. ευρώ και από διεθνή funds και επενδυτές.
Στη λίστα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε τις startups που ανακοίνωσαν τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης για το 2016.
Hotelgenius
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2016 για την Hotelgenius, η οποία τον Ιανουαρίου ανακοίνωσε τη λήψη χρηματοδότησης ποσού 570.000 ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie SCA – Sicar και άλλους επενδυτές με στόχο την εδραίωση της στην ελληνική αγορά αλλά και σε άλλες επιλεγμένες Ευρωπαϊκές αγορές. Να υπενθυμίσουμε πώς πρόκειται για ένα λογισμικό που μπορεί να καλύψει στο 100% τις διαδικτυακές ανάγκες οποιασδήποτε ξενοδοχειακής μονάδας. Βρίσκεται σε μορφή cloud και αποτελείται από τρία βασικά συστήματα: κατασκευή ιστοσελίδας, μηχανή κρατήσεων και εφαρμογή για κινητά.
Vertitech
Ένα μήνα αργότερα, τον Φεβρουάριου του 2016 η η Odyssey Jeremie Partners ανακοίνωσε πώς θα επενδύσει κεφάλαια ύψους 550.000 ευρώ στην Vertitech, την ελληνική εταιρεία ανάπτυξης εκπαιδευτικών λύσεων με έδρα την Καβάλα.Χρήματα που θα βοηθήσουν στην παγκόσμια επέκταση του Classter, του εκπαιδευτικού προϊόντος της εταιρίας, καθώς και για τη βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών του.
Pockee
Τον ίδιο μήνα, ο Απόστολος Αποστολάκης και η ομάδα του Venture Friends θα προβούν στη πρώτη χρηματοδότηση του έτους, επενδύοντας 700.000 ευρώ στο Pockee με στόχο τη περαιτέρω ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να τονίσουμε πώς στην επένδυση συμμετείχαν και ιδιώτες επενδυτές
Funkmartini
Λίγες εβδομάδες αργότερα το Venture Friends Fund προχώρησε σε μια ακόμα επένδυση σε ελληνική startup και συγκεκριμένα στη Funkmartini. Η πρώτη ελληνική startup στο χώρο των υπηρεσιών ομορφιάς στην Ελλάδα εξασφάλισε 510.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 350.000 ευρώ κάλυψε το fund και τα υπόλοιπα angel investors.
Customedialabs
Ο Μάνος Σηφάκης είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ την εταιρεία Customedialabs, μιας διαδραστικής startup που ασχολείται με τα media και που συνδυάζει το έξυπνο μάρκετινγκ με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πολυμέσων. Το όνομά του έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των Ελλήνων επιχειρηματιών της Αμερικής που έχουν διαπρέψει και έχουν ηλικία μικρότερη των 40 ετών και τον Μάρτιο έπεισε τους επενδυτές του Elikonos Fund να του «εμπιστευτούν» 1,3 εκατ. ευρώ.
InstaShop
Με κεφάλαια 750.000 δολαρίων χρηματοδοτήθηκε η ελληνική startup εταιρεία InstaShop, με έδρα το Ντουμπάι, με στόχο να επεκταθεί και στο Άμπου Ντάμπι. Το 50% της συνολικής χρηματοδότησης καλύφθηκε από την ομάδα του Venture Friends και το υπόλοιπο από το Jabbar Internet Group.
Viral Loops
Στην τέταρτη επένδυση μέσα στο ’16 προχώρησε τον Απρίλιο το Venture Friends επενδύοντας 250.000 στην Viral Loops, η οποία ασχολείται με την εύκολη και αυτοματοποιημένη δημιουργία προγραμμάτων ιογενούς μάρκετινγκ (Viral & Referral Marketing).
Persado
Τον ίδιο μήνα, η ελληνική Persado με έδρα στη Νέα Υόρκη «σήκωσε» το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης. Στη νέα χρηματοδότηση τρίτου γύρου των 30 εκατ. δολ. ηγήθηκε η Goldman Sachs και συμμετείχαν όλοι οι προηγούμενοι επενδυτές: Bain Capital Ventures, StarVest Partners, American Express Ventures και City Ventures, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό επενδύσεων που έχει λάβει η εταιρεία στα 66 εκατ. δολάρια.
Book’n’Bloom
Συνεχίζοντας της επενδύσεις των εκατομμυρίων, ο Claus Rosenberg Gotthard, CEO & Co-founder του Book’n’Bloom, ανακοίνωσε τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του Startup Grind Athens τη νέα χρηματοδότηση ύψους 11,5 εκατ. δολαρίων που έλαβε η εταιρεία από την Black Swan Venture Capital.
Το Book’n’Bloom είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε μια απέραντη αγορά από πιθανούς πελάτες. Στόχος του είναι να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να βρουν περισσότερους πελάτες με το να τους συστήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επεκτείνει την πρόσβαση της επιχείρησής τους στους χιλιάδες ενεργούς χρήστες του Facebook που βρίσκονται στην ακτίνα της επιχείρησής τους και μπορούν να γίνουν πιθανοί πελάτες.
“Το καινοτόμο εργαλείο μας εγκαθίστανται σε σελίδες στο Facebook, και επιτρέπει στους πελάτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους online 24/7, ενώ είναι προσβάσιμο από κινητό και υπολογιστή”, αναφέρει ο CEO και founder Claus Rosenberg Gotthard και συνεχίζει “Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί τόσο από τους πελάτες όσο και από τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Είμαστε το Shopify για τις μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.”
blueground
Επένδυση ύψους 1,2 εκατ. εξασφάλισε τον Μάιο η blueground από το Venture Friends Fund. Η blueground ιδρύθηκε το 2013 με αντικείμενο την προώθηση, διαχείριση και διαμόρφωση ακινήτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, στοχεύοντας στην επέκταση εκτός συνόρων.
e-table.gr
Το e-table έγινε ο «καλύτερος σύμμαχος» για όσους ήθελαν να κλείσουν τραπέζι στο αγαπημένο τους εστιατόριο εύκολα και γρήγορα, κερδίζοντας αρκετά προνόμια. Η χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. ευρώ απ’ το Venture Friends Fund θα αξιοποιηθεί για την επέκταση στο εξωτερικό, αλλά και για την ανάπτυξη νέων εργαλείων στη πλατφόρμα, ώστε να προσφέρει στους πελάτες ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πελατών.
Spotawheel
Μια ακόμα επένδυση για το Venture Friends, αυτή τη φορά στο Spotawheel, μία νέα online υπηρεσία στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων,ύψους 300.000 ευρώ. Το επενδυτικό fund Venture Friends έδωσε τις 195.000 ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τον Ιάσονα Μανωλόπουλο και άλλους άγγελους-επενδυτές.
Resin.io
Λίγο πριν φύγει ο Ιούνιος η Resin.io, η ελληνική εταιρεία παροχής μιας σύγχρονης διαχείρισης πλατφόρμας DevOps για συνδεδεμένες συσκευές, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προήλθε από τις DFJ, GE Ventures, Ericsson και Aspect Ventures.
Qrator
Η ελληνική Qrator, μια πλατφόρμα δημιουργών που λειτουργεί σαν «εργαλείο» για να πουν την ιστορία τους, να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους και να προωθήσουν τα αντικείμενα τους, έλαβε χρηματοδότηση ύψους 810.000 δολ. από Έλληνες και ξένους επενδυτές, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη νέα πλατφόρμα marketplace που διαθέτει πάνω από 4.000 αντικείμενα από περίπου 350 ανεξάρτητους διεθνείς δημιουργούς.
FieldScale
Τον Ιούλιο μια ακόμα εταιρεία ανκοίνωσε το νέο γύρο χρηματοδότησης της. Αυτή τη φορά, ο λόγος για την FieldScale, μια τεχνολογική startup η οποία αναπτύσσει εργαλεία προσομοίωσης ηλεκτρικών αναλύσεων, η οποία ανακοίνωσε χρηματοδότηση 550 χιλ. ευρώ (Seed) από τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές OpenFund, PJ Catalyst και Παναγιώτη Χατζάκο, με το OpenFund να ηγείται σε αυτό τον γύρο.
Project Agora
Μετά το τέλος του καλοκαιριού και με μόλις 18 μήνες λειτουργίας, το Project Agora ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ, από το επενδυτικό σχήμα Venture Friends. To Project Agora δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες να αυξήσουν δραστικά τα διαφημιστικά έσοδα από τα ψηφιακά τους μέσα με απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο και πλέον αποτελεί αυτόνομη εταιρεία (spin-off) του ομίλου εταιρειών TDG, ενός εκ των κορυφαίων οργανισμών Digital Marketing σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Centaur Analytics
Η Centaur Analytics με έδρα τον Βόλο και η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του IoT, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι ολοκλήρωσε χρηματοδοτικό γύρο seed 1,3 εκατ. δολ. με το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCroud First να ηγείται και το PJ Tech Catalyst Fund να συμμετέχει μαζί με τον angel investor Avi Reichental.
Welcome
Το Welcome ανήκει στη νέα γενιά των starups του τουρισμού και το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες. Η υπηρεσία παραλαμβάνει τους τουρίστες από το αεροδρόμιο και τους δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη πόλη που επισκέπτονται, ενώ παρέχει και χρήσιμα προϊόντα όπως κάρτες SIM, εισιτήρια κλπ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης και μέσα στο 2016 εξασφάλισε 500.000 ευρώ.
douleutaras.gr
Τον Φεβρουάριο του 2016 η πλατφόρμα του douleutaras.gr εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από το επενδυτικό κεφάλαιο PJ Catalyst της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και τους επενδυτές Απόστολο Αποστολάκη του Venture Friends και Ιάσωνα Μανολόπουλο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Ανδρέας Γραμμάτης ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ με την συμμετοχή των υπαρχόντων επενδυτών.
Weengs
H ελληνική startup Weengs, η οποία προσφέρει λύσεις μεταφοράς για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 2,2 εκατ. λιρών με την υποστήριξη των επενδυτών Robin και Saul Klein της Local Globe.
Nannuka
Η Nannuka η πρώτη online υπηρεσία εύρεσης και αξιολόγησης επαγγελματιών και χώρων για τη φύλαξη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών εξασφάλισε 500.000 ευρώ χρηματοδότηση, 300.000 εκ των οποίων απ’ το Venture Friends.
Convibo
To Convibo, το οποίο δραστηριοποιείται στο Λονδίνο με Έλληνα CEO στο “τιμόνι”, τον Τάκη Μαλαβέτα, υπόσχεται να κάνει τις αγορές των Λονδρέζων απ’ τα super market λίγο πιο εύκολες αφού εξασφαλίζει τη γρήγορη παράδοση τους στο χώρο τους. Η εταιρεία μέσα στο 2016 “σήκωσε” 100.000 ευρώ απ’ το Venture Friends.
ContactPigeon
H ContactPigeon, έρχεται απ’ τον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο του marketing και βοηθάει τους ιδιοκτήτες e-shop να χτίσουν mail καμπάνιες με αυτοματισμούς (marketing automation). Η ομάδα του Απόστολου Αποστολάκη εμπιστεύτηκε τον Γιώργο Μοιρώτσο, CEO και co-founder της εταιρείας, επενδύοντας 250.000 ευρώ στο εγχείρημα τους.
Blendo
Στο Blendo, είναι μια πλατφόρμα που ενοποιεί εταιρικά δεδομένα από διαφορετικές πηγές πιο εύκολα από ποτέ ώστε να μπορούν οι εταιρείες να πάρουν σημαντικές αποφάσεις μέσω αυτών. Η ομάδα “σήκωσε” 150.000 ευρώ με το VF να ηγείται της χρηματοδότησης.
reEmbed
Η reEmbed είναι μια καινοτόμα υπηρεσία η οποία βοηθάει publishers να αυξήσουν την επισκεψιμότητα του site τους. Ο τρόπος είναι απλός – επιτρέπει σε ιστοσελίδες να εκμεταλλευτούν τα βίντεο που έχουν ενσωματώσει (YouTube, Dailymotion, Vimeo, Self-hosted) ώστε να αυξήσουν τα έσοδα και τους επισκέπτες τους. Η startup κατάφερε να σηκώσει συνολικά 500.000 ευρώ, με βασικό επενδυτή το Venture Friends.
Advantis
Στο Advantis, βοηθάει κλινικές και ερευνητικά κέντρα να πετύχουν καλύτερη απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας, μέσω ειδικών αλγορίθμων. Πρόκειται για ένα cloud-based λογισμικό για την επεξεργασία τριών διαφορετικών εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας: DTI, Perfusion και MRS, το οποίο υπόσχεται 90% ακρίβεια στην τρισδιάστατη ανακατασκευή των νευρικών ινών του ανθρώπινου εγκεφάλου και το οποίο “σήκωσε” 225.000 ευρώ.
Goodvidio
H Goodvidio, η εταιρεία που βοηθά ηλεκτρονικά καταστήματα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους συλλέγοντας και ενσωματώνοντας στις σελίδες τους video review από το YouTube και άλλα social media, ήταν και η τελευταία εταιρεία που «σήκωσε» κεφάλαια μέσα στο 2016.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση με επενδυτικά κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας (NBG Business Seeds) και του Openfund, ενώ μετά από μια περίοδο που η πλατφόρμα ήταν σε beta έκδοση, παρουσίασε το www.goodvid.io.