Είκοσι χρόνια Yahoo: Οι δύο δεκαετίες που σημάδεψαν το ίντερνετ
- 27/07/2016, 09:30
- SHARE
Πώς η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης πορεύτηκε μέσα στα χρόνια μέχρι τη μέρα της εξαγοράς της.
Η εποχή της Yahoo όπως τη γνωρίζαμε, τελείωσε. Η εταιρεία εξαγοράστηκε για 4,8 δισ. δολάρια από την Verizon, και μαζί της πουλήθηκαν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Μέσα στα χρόνια της ακμής αλλά και της «πτώσης», η Yahoo πέρασε από πολλά κομβικά σημεία άλλοτε με επιτυχία, κι άλλοτε με μεγάλες απώλειες.
Ιδού οι δέκα σημαντικότεροι σταθμοί μέχρι την εξαγορά της:
Μαρίσα Μάγιερ
Ανατρέποντας τα δεδομένα, η Yahoo προσέλαβε το 2012 για τη θέση της CEO την τότε αρχι-μηχανικό της Google, Μαρίσα Μάγιερ. Η Μάγιερ αμέσως προσπάθησε να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της εταιρείας, προσφέροντας στους εργαζόμενους από δωρεάν καφέ ως τσάμπα iPhones αλλά ταυτόχρονα απέκλειε κάθε τηλεργασία. Έφερε τεράστιες αλλαγές σε Yahoo Mail, κεντρική σελίδα της Yahoo, κι έδωσε μεγάλη βαρύτητα στα κινητά. Ήθελε να αρπάξει ό,τι ταλέντο κυκλοφορούσε έξω, και προχώρησε σε πολλές εξαγορές τεχνολογικών εταιρειών. Προσπάθησε να μπει ακόμη και στην τηλεόραση, και γενικότερα στην τηλεοπτική βιομηχανία. Όμως οι επικριτές της επιμένουν ότι στο τέλος της μέρας έκανε μια τρύπα στο νερό.
Tumblr
Η Yahoo εξαγόρασε τη δημοφιλή ιστοσελίδα για μπλογκς έναντι 1,1 δισ. δολαρίων το 2013, υποσχόμενη «να μην τα κάνει σαλάτα». Παρότι η ανάπτυξή του προχωρά, κανείς δεν μπόρεσε να πει με σιγουριά ότι έβγαλε τα λεφτά του.
Micro…ποιος;
Η Yahoo δεν τα πήγαινε πάντα καλά με τις εξαγορές, όμως το μεγαλύτερο, ίσως, λάθος που έκανε ποτέ ήταν να αρνηθεί τα 45 δισ. δολάρια που της προσέφερε η Microsoft για να την αποκτήσει το 2008 – σχεδόν δέκα φορές περισσότερα από όσα έδωσε η Verizon οκτώ χρόνια μετά. Μάλιστα μετά την απόρριψη εκείνης της πρότασης, η Microsoft επανήλθε προσφέροντας 20 δισ. δολάρια μόνο για τη μηχανή αναζήτησης. Στην πορεία τα ετήσια έσοδα του Yahoo Search έφταναν μετά βίας τα 2 δισ. δολάρια.
Alibaba
Δεν ήταν τα πάντα άσχημα για την Yahoo. Με μια κίνηση η οποία ήταν είτε εξαιρετικά μελετημένη, είτε απόλυτα τυχερή, η εταιρεία πλήρωσε 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 40% της Alibaba. Πλέον οι μετοχές της κινεζικής εταιρείας αξίζουν 40 δισ. δολάρια. Γι’ αυτό όταν η Yahoo αποφάσισε να εξαργυρώσει την επένδυσή της, εκείνη έφτασε να αξίζει σχεδόν όσα χρήματα έδωσε η Verizon για να την εξαγοράσει.
Flickr
Η Yahoo αγόρασε το 2005 μια μικρή εταιρεία με το όνομα Ludicrop έναντι 25 εκατ. δολαρίων. Αυτή η εταιρεία λειτουργούσε τότε μια ιστοσελίδα που την έλεγαν Flickr. Μέσα σε μια δεκαετία το Flickr εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες ιστοσελίδες φωτογραφιών στο διαδίκτυο, αποκτώντας τουλάχιστον 100 εκατ. μέλη.
Geocities
Όταν η Yahoo αγόραζε για 3,6 εκατ. δολάρια την GeoCities το 1999, θεωρήθηκε σαν ένα «ιντερνετικό πραξικόπημα». Η συγκεκριμένη εταιρεία παρείχε υπηρεσίες web hosting σε πάρα πολλούς χρήστες που δημιουργούσαν για πρώτη φορά τις δικές τους ιστοσελίδες. Με 19 εκατ. μοναδικούς χρήστες το μήνα, η GeoCities αποτελούσε το 1998 την ιστοσελίδα με την τρίτη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ πίσω μόνο από την AOL και την… Yahoo. Όμως στην πορεία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το MySpace και το Facebook της έκλεψαν τη δόξα. Γι’ αυτό και οι τίτλοι τέλους του GeoCities έπεσαν το 2009.
Broadcast.com
Γνωρίζατε ότι ο επιχειρηματίας Μαρκ Κιούμπαν έβγαλε το πρώτο του δισεκατομμύριο εξαιτίας της Yahoo; Η εταιρεία εξαγόρασε τον Απρίλιο του 1999 έναντι 5,9 δισ. δολαρίων την υπηρεσία διαδικτυακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, Broadcast.com, όμως –δυστυχώς για την Yahoo- η κίνηση αυτή ήρθε όταν πλέον ήταν σχεδόν αργά. Η Broadcast.com ήταν μοναδική στο είδος της όταν οι dial-up συνδέσεις ήταν εξαιρετικά αργές και χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό. Όλοι γνωρίζουν τι έγινε στη συνέχεια, με το YouTube, το Facebook Live κλπ.
Yahoo Mail
Μια από τις αρκετές εξαιρετικά επιτυχημένες εξαγορές της Yahoo ήταν μια εταιρεία με το όνομα Four11. Η συγκεκριμένη δημιουργός υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατέληξε στα χέρια της Yahoo το Μάρτιο του 1997 έναντι 92 εκατ. δολαρίων κι έγινε ο πυρήνας του Yahoo Mail. Στην πορεία απέκτησε περίπου 300 εκατ χρήστες, και βρέθηκε πίσω μόνο από το Gmail και το Outlook.
Ο οδηγός στον παγκόσμιο ιστό
Η Yahoo ξεκίνησε το 1994 ως «Ο Οδηγός του Τζέρι του Ντέιβιντ στον Παγκόσμιο Ιστό». Παρείχε μια λίστα με κατηγοριοποιημένες ιστοσελίδες από τους φοιτητές του Στάνφορντ, Τζέρι Γιάνγκ και Ντέιβιντ Φίλο. Οι δύο τους άλλαξαν το Jerry and David’s Guide to the World Wide Web σε Yet Another Hierarchical Officious Oracle, ή αλλιώς… Yahoo, και πήρε την τελική της εταιρική μορφή στις 2 Μαρτίου του 1995. Η ιστοσελίδα τους γνώρισε τεράστια επιτυχία κι έγινε ο νούμερο ένα προορισμός αναζήτησης στο διαδίκτυο. Θα λέγαμε ότι κατά κάποιο τρόπο η Yahoo ήταν η Google της δεκαετίας του 1990, κι αυτό γιατί αποτελούσε την πρώτη σελίδα που άνοιγαν οι περισσότεροι χρήστες όταν συνδέονταν στο ίντερνετ.