Οι καλύτερες οικονομίες του 2013
- 30/12/2013, 11:24
- SHARE
Αυτά είναι τα κράτη των οποίων οι οικονομίες παρουσίασαν την καλύτερη πορεία το 2013 σύμφωνα με το το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υπάρχουν διάφορα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να αξιολογήσει μία οικονομία: το χρέος της, τον πληθωρισμό, το ισοζύγιο πληρωμών, την προσέλκυση επενδύσεων, το κατά κεφαλή εισόδημα, κ.ά.
Κάθε χρόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοινώνει ποιες χώρες σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις σε κάποιο από τα κριτήρια που το ίδιο θέτει ως σημαντικότερα για τη θετική πορεία της οικονομίας ενός κράτους.
Μπρουνέι: Λιγότερο χρέος
Κριτήριο ΔΝΤ: Δημοσιονομικό χρέος
Εκτίμηση 2013: 2,4%
Το μικρό ισλαμικό βασίλειο «γεμίζει» τα ταμεία του με έσοδα από την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το βιοτικό επίπεδο των 400.000 κατοίκων του Μπρουνέι είναι εξαιρετικά υψηλό: δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και απολαμβάνουν το δεύτερο υψηλότερο εισόδημα στην νοτιο-ανατολική Ασία.
Ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο, τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας έχουν αρχίσει να μειώνονται. Το Μπρουνέι προσπαθεί γι’ αυτόν τον λόγο να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο και να επεκταθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως οι τράπεζες και ο τουρισμός.
Ισημερινή Γουινέα: Περισσότερες επενδύσεις
Κριτήριο ΔΝΤ: Συνολικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ
Εκτίμηση 2013: 61,3%
Η ανακάλυψη πετρελαίου τη δεκαετία του ’90 μεταμόρφωσε αυτήν την μέχρι πρότινος αγροτική οικονομία. Τα αποθέματα πετρελαίου διασφάλισαν την προσέλκυση επενδυτών στο μικρό και άγνωστο αυτό κρατίδιο στη δυτική ακτή της Αφρικής, το οποίο έχει το υψηλότερο ατομικό εισόδημα στην ήπειρο.
Η Ισημερινή Γουινέα εξάγει πετρέλαιο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, ενώ η Ιαπωνία είναι ο κύριος αγοραστής των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας. Η εισροή ξένου χρήματος στον ενεργειακό τομέα οδήγησε στη βελτίωση των βασικών υποδομών της χώρας, η οποία όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ενδημικά κοινωνικά προβλήματα, όπως φτώχεια και υψηλά ποσοστά ασθενειών.
Νότιο Σουδάν: Ταχύτερα αναπτυσσόμενο
Κριτήριο ΔΝΤ: Ανάπτυξη ΑΕΠ
Εκτίμηση 2013: 24,7%
Το Νότιο Σουδάν -που αποσχίστηκε επίσημα από το Σουδάν το 2011- βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς κρούσματα βίας έχουν ξεσπάσει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης πριν από μερικές εβδομάδες.
Ωστόσο, μέσα στο 2013 το νεότερο κράτος του κόσμου επανέκαμψε σημαντικά, αφού έλυσε τη διαφωνία με το Σουδάν σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου, η οποία είχε οδηγήσει σε φθίνουσα πορεία την οικονομία το 2012.
Η παραγωγή πετρελαίου ξεκίνησε και πάλι τον Απρίλιο και έφερε αστραπιαία ανάπτυξη στην οικονομία, η οποία εξαρτάται ολοκληρωτικά από τα έσοδα που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πετραλαïκών κοιτασμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αυτή η ανάπτυξη επικαλύπτει απλώς τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι αυτής της υπο-ανάπτυκτης αφρικανικής χώρας.
ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη οικονομία
Κριτήριο ΔΝΤ: Μέγεθος της οικονομίας
Εκτίμηση 2013: 16,7 τρισ. δολάρια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. To Ακαθάριστο Εθνικό Προïόν της χώρας αναμένεται να αυξηθεί στα 16,7 τρισ. δολάρια το 2013, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο του μεγέθους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, δηλαδή της Κίνας, της οποίας το ΑΕΠ υπολογίζεται σε 8,94 τρισ. δολάρια.
Η ισχύς της επανάκαμψης των ΗΠΑ τη φετινή χρονιά επέτρεψε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα ποσά με τα οποία ενίσχυε την οικονομία.
Πολλοί Αμερικανοί, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δει τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρόνια άνεργοι, ενώ πολλοί πλήττωνται από την περιορισμένη αύξηση στους μισθούς και τα αυξανόμενα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων.
Λουξεμβούργο: Υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα
Κριτήριο ΔΝΤ: Κατά κεφαλή ΑΕΠ
Εκτίμηση 2013: 110.573 δολάρια
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Λουξεμβούργο παρουσιάζει το υψηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στον κόσμο. Το μικροσκοπικό ευρωπαïκό κρατίδιο μένει στην κορυφή χάρη στον μικρό πληθυσμό του και τη σταθερή, οικονομο-κεντρική οικονομία. Ξεπερνά μάλιστα και το πλούσιο σε ενεργειακά κοιτάσματα Κατάρ, όπου το κατά κεφαλή ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 104.655 δολάρια.
Το βιοτικό επίπεδο στο Λουξεμβούργο, που είναι γεμάτο από ξένους που εργάζονται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είναι υψηλό και για το 2013 εκτιμάται πως το κράτος θα παρουσιάσει ικανοποιητική ανάπτυξη, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλα κράτη της ευρωζώνης.