Οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο να ζεις
- 09/10/2014, 14:58
- SHARE
Ποιες χώρες και ποιες πόλεις παίρνουν άριστα στην ποιότητα ζωής; Ποιες μένουν μετεξεταστέες; Πώς τα πάει η Ελλάδα;
Σύμφωνα με την κατάταξη του ΟΟΣΑ η οποία προσμετρά διάφορους παράγοντες (εκπαίδευση, ανεργία, εισόδημα, ασφάλεια, υπηρεσίες υγείας, περιβάλλον, συμμετοχή στα κοινά, πρόσβαση σε γρήγορο Internet, στέγαση) η καλύτερη περιοχή στον κόσμο να ζει κανείς είναι η Κανμπέρα της Αυστραλίας. Άλλες ομοσπονδιακές περιοχές της ίδιας χώρας βρέθηκαν στις κορυφαίες θέσεις της μέτρησης, μαζί με περιοχές όπως η δυτική Νορβηγία, το Νιου Χαμσάιρ και η Μινεσότα των ΗΠΑ, όπως και η Στοκχόλμη στη Σουηδία.
Ας δούμε τις καλύτερες και τις χειρότερες περιοχές
Australian Capital Territory
Είναι η ομοσπονδιακή περιοχή στην οποία εδρεύουν η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της χώρας και, ουσιαστικά, αποτελείται από την πρωτεύουσα Κανμπέρα. Εδώ σχεδόν όλοι είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν και οι υποδομές καλύπτουν άψογα τους μόλις 400.000 κατοίκους. Έχουν τόσα λίγα προβλήματα που οι Αυστραλοί της δίνουν άνετα το βραβείο της πιο βαρετής πόλης στη χώρα.
New South Wales
Είναι η περιοχή του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Άριστα στο περιβάλλον και στη συμμετοχή στα κοινά, σχεδόν άριστα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες υγείας.
Νορβηγία
Υψηλό επίπεδο ζωής συνολικά σε όλους τους τομείς. Η χώρα αριστεύει στο καθαρό περιβάλλον, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, στη χαμηλή ανεργία και στη χαμηλή εγκληματικότητα.
Σουηδία
Παίρνει άριστα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες, στην ασφάλεια και στη συμμετοχή στα κοινά, σχεδόν άριστα στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση. Χειρότερή της κατηγορία είναι η στέγαση (λίγα τ.μ./ανά κάτοικο) και το εισόδημα, λόγω των υψηλών φόρων.
Νιου Χαμσάιρ
Αριστεύει στο εισόδημα και στη στέγαση (έχουν τα μεγαλύτερα σπίτια), έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και είναι από τις ασφαλείς περιοχές των ΗΠΑ.
Μινεσότα
Στο Top-10 των πλουσιότερων πολιτειών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αριστεύει στη στέγαση και στο εισόδημα, σχεδόν άριστα στην εκπαίδευση, την απασχόληση και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα ψυχρά νούμερα υποδεικνύουν πως ο κάτοικος της Αθήνας έχει επίπεδο ζωής παρόμοιο με τις Βρυξέλλες. Η χώρα μας έχει πολύ χαμηλή βαθμολογία στην απασχόληση (από τις χειρότερες θέσεις στον κόσμο), δεν τα πάει καλά στη στέγαση (τ.μ. ανά κάτοικο) και έχει χαμηλό εισόδημα. Η καλύτερή της επίδοση είναι στην εκπαίδευση, αφού το 80% των εργαζομένων στην Αθήνα έχει τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου (αλλά μόνο το 50% στην περιφέρεια).
Βαρσοβία
Από τις χειρότερες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Τραγικά νούμερα σε στέγαση, περιβάλλον, εισόδημα, υγεία, συμμετοχή στα κοινά. Αριστεύει, ωστόσο, στην εκπαίδευση και τα πάει κάπως καλύτερα σε ασφάλεια. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν στη Σλοβενία, στην Κεντρική Ουγγαρία, στη Μπρατισλάβα και την κεντρική Τσεχία, όλες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δυτική Τουρκία
Η Σμύρνη και οι γύρω περιοχές τα πάνε τραγικά στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της στέγασης και του εισοδήματος, έχοντας από τα χαμηλότερα νούμερα στον κόσμο. Ωστόσο συμμετέχουν σχεδόν καθολικά στα κοινά, ενώ έχουν καλές επιδόσεις στην ασφάλεια.
Μεξικό
Από τις χαμηλότερες βαθμολογίες παντού. Αν και οι δείκτες της ανεργίας είναι γενικά χαμηλοί, οι δουλειές είναι σχεδόν πάντα κακοπληρωμένες και η χώρα πάσχει από υψηλή εγκληματικότητα, ελλιπή εκπαίδευση, ανεπαρκή στέγαση και υποτυπώδη κάλυψη broadband.