Οι καταστροφικότεροι σύγχρονοι τυφώνες
- 11/11/2013, 17:14
- SHARE
Με αφορμή τον τυφώνα Χαϊγιάν, εξετάζουμε τους μεγαλύτερους και πιο καταστροφικούς των τελευταίων 50 ετών.
Κυκλώνας (ή τυφώνας, ή τροπική καταιγίδα) ονομάζεται ένα σύστημα θύελλας με κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης, γνωστό ως «μάτι του κυκλώνα». Δημιουργούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες (ποτέ πάνω από στεριές) και παράγουν σφοδρές καταιγίδες με ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές.
Στη διεθνή ονοματολογία, το ίδιο μετεωρολογικό φαινόμενο ονομάζεται κυκλώνας όταν συμβαίνει στον Ινδικό Ωκεανό και τον κόλπο της Βεγγάλης και τυφώνας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ στη βόρεια Αμερική το ονομάζουν «hurricane» (στα ελληνικά έχει επικρατήσει και εδώ το τυφώνας).
Τα τελευταία 50 χρόνια οι τυφώνες έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και έχουν σκορπίσει το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αφήνοντας άστεγους πολλά εκατομμύρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αστρονομικό ήταν και το οικονομικό κόστος, καθώς πολλοί από αυτούς έπληξαν τις ΗΠΑ, διαλύοντας υποδομές και παραλύοντας την οικονομία στις πληγείσες περιοχές.
Τυφώνας Σάντυ
Οκτώβριος 2012
Θύματα: 286 σε επτά χώρες
Ζημιές: $68 δισ.
Ο πιο πρόσφατος τυφώνας που έπληξε την Καραϊβική και τη δυτική ακτή των ΗΠΑ ήταν από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία. Άνεμοι 185 χλμ/ώρα και κύματα νερού κατέστρεψαν πόλεις σε Κούβα (ζημιές $2 δισ.), Αϊτή (200.000 άστεγοι), Μπαχάμες και Τζαμάικα (70% του πληθυσμού χωρίς ρεύμα), ενώ πλημμύρισαν στοές του μετρό της Νέας Υόρκης -τμήμα του έμεινε κλειστό για μήνες- και προκάλεσαν πολύωρες διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν, το Νιου Τζέρσεϊ και το Λονγκ Άιλαντ. Ήταν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος τυφώνας του Ατλαντικού με διάμετρο σχεδόν 1.800 χλμ.
Τυφώνας Νίνα
1975, Κίνα
Θύματα: 230.000
Ζημιές: $1,2 δισ. ($5,3 δισ. σε σημερινές τιμές)
Ήταν μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την Κίνα. Άνεμοι που έφταναν τα 205 χλμ/ώρα και βροχή ενός έτους που έπεσε μέσα σε 24 ώρες, προκάλεσαν την κατάρρευση του φράγματος Banqio. Το κύμα νερού που ξεχύθηκε είχε μέτωπο 10 χλμ, κινούνταν με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, σκέπασε επτά πόλεις και δεκάδες χωριά, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους.
Κυκλώνας Ναργκίς
2008, Μιανμάρ
Θύματα: 138.000
Ζημιές: $10 δισ.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) έπληξε συνολικά 1,5 εκατ. ανθρώπους, ισοπέδωσε το 75% της πόλης Labutta και κατέστρεψε τη σοδειά ρυζιού σε μεγάλη περιοχή. Εκφράζονται φόβοι ότι η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας σταμάτησε να μετράει τους νεκρούς μετά τους 138.000 για να περιορίσει την κριτική, ενώ ο αριθμός των θυμάτων από τις συνέπειες της καταστροφής -ασθένειες, πείνα κ.λπ- δεν μετρήθηκε ποτέ.
Κυκλώνας Μπόλα
Νοέμβριος 1970, Ανατολικό Πακιστάν (νυν Μπαγκλαντές)
Θύματα: 300.000-500.000
Ζημιές: $520 εκατ. (σε σημερινές τιμές)
Σχηματίστηκε στα ανοιχτά του κόλπου της Βεγγάλης και με ανέμους που έφταναν τα 185 χλμ/ώρα έπληξε την περιοχή του δέλτα του Γάγγη, εξαφανίζοντας από το χάρτη δεκάδες χωριά στα παρακείμενα νησιά, καταστρέφοντας τις σοδειές και πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις στις οποίες το 85% των κατοικιών ισοπεδώθηκε. Η καταστροφή έπληξε -άμεσα και έμμεσα- 3,6 εκατ. ανθρώπους.
Τυφώνας Μόρακοτ
Αύγουστος 2009, Ταϊβάν
Θύματα: 789
Ζημιές: $6,2 δισ
Από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπληξαν ποτέ την Ταϊβάν, προκάλεσε βροχές και κατολισθήσεις που σκέπασαν και εξαφάνισαν μια ολόκληρη κωμόπολη μαζί με τους κατοίκους της και προξένησε ζημιές σε 140.000 κατοικίες στα κεντρικά και νότια του νησιού. Ο τυφώνας πέρασε -με πολύ λιγότερη καταστροφική μανία- και από περιοχές σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Κίνα.
Τυφώνας Μιτς
Οκτώβριος 1998, Ονδούρα, Νικαράγουα
Θύματα: 19.000
Ζημιές: $9 δισ. (σε σημερινές τιμές)
Η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Ονδούρας έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, προκάλεσε πλημμύρες που άφησαν συνολικά 1,5 εκατ. άστεγους, εξαφάνισε ένα ολόκληρο δάσος, έφερε κατολισθήσεις και πλημμύρισε το 1/3 της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα. Παρόμοιες ήταν οι συνέπειες και στη γειτονική Νικαράγουα.
Τυφώνας Άικ
Σεπτέμβριος 2008, Κούβα, ΗΠΑ
Θύματα: 195
Ζημιές: $37,5 δισ.
Ο καταστροφικότερος τυφώνας στην ιστορία της Κούβας και ο τρίτος καταστροφικότερος στην ιστορία των ΗΠΑ -και στις δύο χώρες από άποψη οικονιμικού κόστους- κατέστρεψε εντελώς 3,5 εκατ. στρέμματα καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου και χιλιάδες κατοικίες στις δυτικές περιοχές του νησιού, ενώ στο Τέξας πλημμύρισε την περιοχή του Γκάβελστον, κατέστρεψε την πόλη Gilchrist, και προκάλεσε ζημιές στο Χιούστον. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν Αμερικανοί που έμειναν στα σπίτια τους παρά τις προειδοποιήσεις.
Τυφώνας Άντριου
Αύγουστος 1992, Μπαχάμες, Φλόριντα, Λουϊζιάνα
Θύματα: 45
Ζημιές: $43 δισ. (σε σημερινές τιμές)
Οι άνεμοι έφταναν τα 280 χλμ/ώρα (από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες ταχύτητες στην ιστορία) και έπληξαν τις Μπαχάμες καταστρέφοντας εκατοντάδες κατοικίες και προκαλώντας ζημιές σε συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση και καλλιέργειες. Στην ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι, από τον άνεμο και τις πλημμύρες, ζημιές προκλήθηκαν σε 100.000 σπίτια αφήνοντας άστεγους 175.000 ανθρώπους και 1,4 εκατ. χωρίς ρεύμα. Προκλήθηκαν ζημιές $500 εκατ. σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Λουϊζιάνα.
Τυφώνας Κατρίνα
Αύγουστος 2005, Νέα Ορλεάνη, Κούβα, Μισισίπι
Θύματα: 1.833
Ζημιές: $108 δισ. ($165 σε σημερινές τιμές)
Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή -από άποψη κόστους- στην ιστορία των ΗΠΑ προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον αφού η Νέα Ορλεάνη, μια πόλη 350.000 κατοίκων, πλημμύρισε κατά 80% μετά την κατάρρευση των φραγμάτων που την προστάτευαν και τα νερά δεν υποχώρησαν παρά μετά από εβδομάδες. Στην πολιτεία του Μισισίπι πλημμύρισε το 90% των παραλιακών οικισμών. Η περιοχή που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάλυπτε 233.000 τετ. χλμ – σχεδόν το διπλάσιο από την έκταση της Ελλάδας.
Κυκλώνας του Μπαγκλαντές
Απρίλιος 1991
Θύματα: 138.000
Ζημιές: $3 δισ. (σε σημερινές τιμές)
Άνεμοι ταχύτητας 240 χλμ/ώρα και κύματα ύψους 6 μέτρων έπληξαν την περιοχή Chittagong εξαφανίζοντας χωριά, παρασύροντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, προκαλώντας κατολισθήσεις και καταστρέφοντας για πάντα τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι άστεγοι υπολογίστηκαν σε 10 εκατομμύρια.
Δείτε ακόμη: Ο μικρόκοσμος της ζωής μέσα από εκπληκτικές εικόνες