Οι μυστικές αλήθειες των πολυεκατομμυριούχων
- 18/01/2014, 13:32
- SHARE
Τις ζουν καθημερινά και τις πιστεύουν, αλλά δεν πρόκειται να τις πουν ποτέ δημόσια.
Τους βλέπουμε συνεχώς στις ειδήσεις, διαβάζουμε για αυτούς, ακούμε τις δηλώσεις τους, αλλά ξέρουμε τι πραγματικά σκέφτονται;
Τι είναι αυτό που τους έκανε πολυεκατομμυριούχους; Πόσο ρόλο παίζει η εξυπνάδα και πόσο η τύχη; Είναι το χρηματιστήριο τόπος για να βγάλει κανείς πολλά χρήματα; Γιατί οι ζάπλουτοι δεν χωρίζουν; Τελικά, φέρνει το χρήμα την οικογενειακή ευτυχία;
Ας δούμε τι σκέφτονται για όλα αυτά οι πλέον αρμόδιοι.
«Γινόμαστε όλο και πλουσιότεροι»
Το 2013 ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο έφτασε σε αριθμό-ρεκόρ: 1.426 σε όλο τον κόσμο, με τους νεοεισερχόμενους στο «κλαμπ» να είναι 200, μεταξύ των οποίων και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυτών φτάνει συνολικά τα $5,4 τρισ., από $4,6 τρισ. το 2012. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Wealth-X και της UBS, κάθε Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει, κατά μέσο όρο, περιουσία $10,8 δισ.
Επιπλέον, η «ψαλίδα» μεταξύ ζάπλουτων και μεσαίας τάξης ανοίγει περισσότερο. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) το μέσο εισόδημα και η αξία του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού έχει μειωθεί από το 2007, ενώ το Κέντρο Ερευνών Pew διαπίστωσε ότι τα μισά νοικοκυριά στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούν σε πλούτο (αξία ακινήτων συν αποταμιεύσεις) τα $83.000.
«Το εκατομμύριο δεν είναι πια αυτό που ήταν»
Με τη μέση τιμή των κατοικιών στο Μανχάταν να ξεπερνά πια το $1 εκατ., το να έχεις ένα εκατομμύριο δεν σε κάνει πια πλούσιο. Ακόμα και 10 εκατομμύρια να έχει κάποιος, θεωρείται απλώς εύπορος ή ότι… τα καταφέρνει.
Για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος στις μέρες μας, σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να έχει εισόδημα από $10 εκατ. ετησίως και πάνω. Αλλιώς, πώς θα μπορεί να αγοράσει τα σύμβολα του πλούτου όπως ένα ελικόπτερο, ένα ρετιρέ στο Μανχάταν ή ένα ολόκληρο νησί;
«Το κλαμπ είναι αντρικό»
Από τους 1.426 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, μόνο οι 138 είναι γυναίκες (104 το 2012). Αυτό δεν αποτελεί και τόσο έκπληξη, με δεδομένο πως μόλις το 4% των CEOs στις εταιρείες του Fortune 1.000 είναι γυναίκες. Ο συνηθέστερος τρόπος για να γίνει ζάπλουτη μια γυναίκα, είναι δια της κληρονομιάς. Η πλουσιότερη του κόσμου, η Liliane Bettencourt με πάνω από $30 δισ. περιουσία, είναι απλώς κόρη του ιδρυτή της L’Oréal.
Βέβαια υπάρχει και η θεωρία που λέει πως οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο να γίνουν πλούσιοι, όχι επειδή θέλουν να έχουν καλύτερη ζωή, αλλά για να έχουν περισσότερες και καλύτερες γυναίκες. Για αυτό αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα και ρολόγια, αποκτούν εξουσία ή γράφουν ποίηση. Όλα για τον ίδιο λόγο. Το ότι στην πορεία γίνονται πλούσιοι είναι παράπλευρη ωφέλεια.
«Είχα πλεονέκτημα από την αρχή»
Το πρώτο βήμα για να γίνει κανείς δισεκατομμυριούχος είναι να γεννηθεί εκατομμυριούχος. Στη συνέχεια, να έχει τις καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Σύμφωνα με μελέτη του Duke University, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είναι από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους. Μάλιστα, σε σχέση γενικά με CEOs, δικαστές, γερουσιαστές ή βουλευτές, είναι πιθανότερο να έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια με τις πιο απαιτητικές προϋποθέσεις εισδοχής.
Στο ερώτημα αν είναι περισσότερο ικανοί ή περισσότερο τυχεροί, η απάντηση είναι… και τα δύο. Ο Bill Gates είναι παιδί επιτυχημένου δικηγόρου, οι αδελφοί Koch (της Koch Industries) είναι παιδιά του ιδρυτή της πετρελαϊκής Wood River, ο ιδιοκτήτης της Wal-Mart είναι γιος του ιδρυτή της εταιρείας του.
«Είναι σαν τη Μονόπολι»
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να κατασκευάσει δωρεάν μια αίθουσα δεξιώσεων για τον Λευκό Οίκο αξίας $100 εκατ. Pocket money για τον ίδιο. Το superyacht του Ρόμαν Αμπράμοβιτς Eclipse κόστισε $1 δισ. Ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε ένα Airbus A380 για $400 εκατ. Ο Μεξικανός David Martinez αγόρασε έναν πίνακα του Τζάκσον Πόλοκ για $140 εκατ. Όταν έχεις τόσα χρήματα που το εκατομμύριο δεν είναι ούτε το ένα χιλιοστό της περιουσίας σου, τα πάντα φαίνονται σαν αγορές από το ψιλικατζίδικο.
«Ο γάμος δεν μας φοβίζει. Το διαζύγιο τρέμουμε!»
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των γάμων που καταλήγουν σε διαζύγιο είναι 40-50%. Στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων δεν ξεπερνά το 8%. Πράγμα φυσικό, μια και οι νόμοι που ισχύουν κάνουν το διαζύγιο να ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στις δίκες που ακολουθούν σχεδόν κάθε λύση ενός πρώην ευτυχισμένου χρυσού γάμου, αποκαλύπτονται τα πάντα όχι μόνο για τις συνήθειες και τα πανάκριβα γούστα του καθενός, αλλά και για τις κάθε είδους απολαβές και έσοδα.
Όταν ο Jack Welch, πρώην CEO της General Electric, πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, έγινε γνωστό ότι η «σύνταξη» που πήρε από την εταιρεία ήταν $2,5 εκατ. το χρόνο, έξτρα σε ό,τι είχε ως προσωπική επένδυση ή αξίες. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς που ξεκίνησε έρευνα για τους λόγους που μια εταιρεία εξακολουθεί να χρυσοπληρώνει έναν συνταξιούχο, αναγκάζοντάς τον, τελικά, να παραιτηθεί εντελώς της σύνταξης αυτής.
«Δεν γίναμε πλούσιοι από μετοχές»
Κανείς δεν γίνεται δισεκατομμυριούχος από το μηδέν επενδύοντας αποκλειστικά σε μετοχές. Τα νούμερα απλώς δεν βγαίνουν. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν όλα πάνε υπερβολικά καλά, με τις καλύτερες αποδόσεις και χωρίς χρηματιστηριακό κραχ -συνδυασμός που κανείς δεν έχει πετύχει ποτέ-, το μέγιστο που μπορεί να φτάσει κάποιος είναι τα $65 εκατ.
Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι -Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg- έκαναν περιουσία από τις εταιρείες τους, είτε από τα έσοδά τους είτε πουλώντας κάποιες. Οι ιδρυτές του Twitter, Evan Williams και Jack Dorsey (φωτ.), έγιναν δισεκατομμυριούχοι με την είσοδο της εταιρείας τους στη Wall Street. Πράγμα που αποδεικνύει πως αν κάποιος θέλει να γίνει πλούσιος, είναι καλύτερα να προσπαθήσει στη Silicon Valley.
«Οι φόροι είναι για τα κορόιδα»
Όποιος μπορεί να αποφύγει να πληρώσει έστω και ένα σεντ φόρου, το κάνει. Κυρίως αν έχει πολλά πολλά εκατομμύρια, οπότε ο φόρος μπορεί να ισοδυναμεί με την αξία μιας έπαυλης. Ειδικά οι δισεκατομμυριούχοι έχουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όλων των υπολοίπων, μια και τα έσοδά τους προέρχονται από επενδύσεις οι οποίες φορολογούνται με πολύ χαμηλότερους συντελεστές από το μισθωτό εισόδημα.
Ο μοναδικός ευνοούμενος που έχει μιλήσει για αυτό είναι ο Warren Buffet. Έχει δηλώσει δημόσια πως οι φορολογικές κλίμακες ευνοούν απίστευτα τους πλούσιους και πως ο ίδιος πληρώνει, αναλογικά με το εισόδημά του, λιγότερους φόρους από όσους η γραμματέας του. «Τι κράτος είναι αυτό που φορολογεί τη γραμματέα μου με 30% και εμένα με 17,7%;», είπε.
«Τα παιδιά μου με μισούν, αλλά αγαπούν τα λεφτά μου»
Λένε ότι οι χειρότερες έριδες μέσα στην οικογένεια προκαλούνται από τα περιουσιακά, και η περίπτωση της Gina Rinehart το επιβεβαιώνει. Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας έχει μηνυθεί από δύο από τα τέσσερα παιδιά της επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσπάθησε να επωφεληθεί προσωπικά από το καταπίστευμα της οικογένειας που προοριζόταν για αυτά και να καθυστερήσει χρονικά την πρόσβασή τους σε αυτό.
«Δεν θέλω να καταλήξω σαν τον βασιλιά Ληρ»
Η ιστορία του τραγικού βασιλιά που έφτασε στην τρέλα αφού πρώτα μοίρασε το βασίλειο στις κόρες του, και κατέληξε διωγμένος από αυτές, φαίνεται ότι έχει διδάξει τους πολυεκατομμυριούχος να είναι περισσότερο προσεκτικοί στα κληρονομικά τους.
Πρώτος ο Warren Buffet έχει δηλώσει πως θα αφήσει στους κληρονόμους του «τόσα χρήματα ώστε να μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να μην χρειαστεί να κάνουν τίποτα» και έγινε μέλος του Giving Pledge, της πρωτοβουλίας των 30, μέχρι σήμερα, δισεκατομμυριούχων που έχουν υποσχεθεί να αφήσουν την πλειονότητα της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζορτζ Λούκας, επίσης μέλος του Giving Pledge, που το 2009 πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκρατορίας του -αξίας πολλών δισ.- για να προλάβει αντιδικίες μεταξύ των κληρονόμων του.
Εξαίρεση αποτελεί ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ). που έχει τρία από τα παιδιά του στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά και στην ομάδα του τηλεοπτικού ριάλιτι The Apprentice. Μένει να δούμε πώς θα καταλήξει.