Ο μαγικός κόσμος των αστεριών
- 19/05/2014, 11:20
- SHARE
Τα νεφελώματα είναι χώρος γέννησης άστρων και τα σχέδια τους θα σας ταξιδέψουν.
Παίρνουν το σχήμα μονόκερων και τα χρώματα είναι σαν βγαλμένα από παλέτες ζωγράφων. Ο λόγος για τα μαγευτικά χρώματα και σχέδια των νεφελωμάτων.
Εντοπίζονται στον κενό χώρο που υπάρχει μεταξύ των αστεριών και αποτελούνται από σκόνη και αέρια, ενώ τα σχέδια τους θα σας μαγέψουν.
Δείτε τις μοναδικές εικόνες.
Νεφέλωμα Ροζέτα ή NGC 2237
Το Νεφέλωμα Ροζέτα εκτείνεται σε περίπου 100 έτη φωτός, βρίσκεται περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά, και μπορεί να το δει κάποιος με ένα μικρό τηλεσκόπιο προς τον αστερισμό του Μονόκερου.
Νεφέλωμα Προβοσκίδας του Ελέφαντα ή IC 1396
Περίπου 3.000 έτη φωτός μακριά, το αχνό συγκρότημα IC 1396 καλύπτει μια μεγάλη περιοχή στον ουρανό, που εκτείνεται πάνω από 5°. Αυτό το δραματικό γκρο πλαν καλύπτει 2°, περίπου όσο το μέγεθος τεσσάρων πανσελήνων και είναι γνωστό ως Νεφέλωμα Προβοσκίδας του Ελέφαντα.
Νεφέλωμα Επτά Αδελφές ή M45
Το Νεφέλωμα Πλειάδες, γνωστό ως οι Επτά Αδελφές και M45, είναι ένα από τα φωτεινότερα και πιο εύκολα ορατά ανοιχτά σμήνη στον ουρανό. Οι Πλειάδες περιέχουν πάνω από 3.000 αστέρια, είναι περίπου 400 έτη φωτός μακριά, και εκτείνονται σε μόλις 13 έτη φωτός.
Γαλαξίας της Ανδρομέδας ή Μ31
Ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, γνωστός και ως Μ31, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Κατέχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ: είναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός και μαζί με το Γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες της τοπικής ομάδας γαλαξιών.
Νεφέλωμα του Ωρίωνα
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος, αλλά και ως Μ42, είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Το M42 απέχει από εμάς 1.344 ± 20 έτη φωτός.
Νεφέλωμα Κύκνος ή Μ17
Το νεφέλωμα Ωμέγα (Μ17), γνωστό και ως νεφέλωμα Κύκνος και νεφέλωμα Πέταλο, είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής (είναι τα νεφελώματα που εκπέμπουν φως διαφόρων χρωμάτων). Βρίσκεται σε απόσταση 5.000-6.000 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Τοξότη.
Είναι ορατό με γυμνό μάτι όταν οι συνθήκες είναι καλές.
Νεφέλωμα Πελεκάνος ή IC 5070
Το Νεφέλωμα Πελεκάνος, επίσης γνωστό ως IC 5070, βρίσκεται περίπου 2.000 έτη φωτός μακριά. Για να το βρείτε, ψάξτε βορειοανατολικά του Ντενέμπ (Deneb), το φωτεινό αστέρι στον αστερισμό του Κύκνου.
Νεφέλωμα Κεφαλή του Αλόγου ή Barnard 33
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νεφελώματα στον ουρανό, το Νεφέλωμα Κεφαλή του Αλόγου στον Ωρίωνα, είναι μέρος ενός μεγάλου και σκοτεινού μοριακού νέφους. Επίσης γνωστό ως Barnard 33, το ασυνήθιστο σχήμα του ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μια φωτογραφική πλάκα στα τέλη του 1800.
Βόρειος Aνεμόμυλος
Βρίσκεται μόλις 15 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό της Ύδρας, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας που έχει το σχήμα ασπίδας ενω είναι τόσο φωτεινό που είναι ορατό ακόμη και με κυάλια.
Κένταυρος Α ή NGC 5128
Ο Κένταυρος Α, επίσης γνωστός και NGC 5128, είναι ένας φακοειδής ενεργός γαλαξίας σε απόσταση περίπου 11 εκατομμύρια έτη φωτός στον αστερισμού του Κενταύρου. Είναι ένας από τους κοντινότερους στη Γη ραδιογαλαξίας, και έτσι ο Ενεργός Γαλαξιακός Πυρήνας (ΕΓΠ) του έχει μελετηθεί εκτενώς από τους επαγγελματίες αστρονόμους. Επιπλέον είναι ο πέμπτος λαμπρότερος γαλαξίας στον ουρανό.
Γαλαξίας Μαύρο Μάτι ή Μ64
Ο Μεσιέ 64 (γνωστός και ως Γαλαξίας Μαύρο Μάτι και NGC 4826) είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας Σίφερτ τύπου 2 σε απόσταση περίπου 20 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Κόμη Βερενίκης. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για την λωρίδα σκόνης που καλύπτει τον λαμπρό πυρήνα του.
Σύμπλεγμα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο
Το τριγωνικό σχήμα του δέντρου σχηματίζεται από τα αστέρια που εμφανίζονται στο πλάι, με την κορυφή του στο Νεφέλωμα του Κώνου και την ευρύτερη βάση του κοντά στο S Mon.
Νεφέλωμα Ταραντούλα
Το Νεφέλωμα Ταραντούλα έχει διάμετρο 800 ετών φωτός, ενώ συγκριτικά το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, στο δικό μας Γαλαξία, δεν υπερβαίνει σε διάμετρο τα 25 έτη φωτός. Αν το Νεφέλωμα Ταραντούλα βρίσκονταν στην ίδια απόσταση που βρίσκεται το Νεφέλωμα του Ωρίωνα θα κάλυπτε το μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε ημέρα.