Ο Νέος Κόσμος των επιχειρήσεων
- 03/02/2015, 16:14
- SHARE
Ξεχάστε τις BRICs και εστιάστε στις επτά αναδυόμενες αγορές που σας προτείνουμε!
Η Κίνα επιβραδύνει και η Ρωσία τα βρίσκει σκούρα. Υπάρχει άραγε κάποια αναδυόμενη αγορά στην οποία να αξίζει να βάλετε τα χρήματά σας. Εμείς βρήκαμε εφτά εξ’ αυτών, και σας τις παρουσιάζουμε.
Ινδία
Η Ινδία, η μόνη χώρα από τις BRICs στην οποία αξίζει να επιμείνετε, αλλάζει. Μια στείρα αντιπολίτευση επιβραδύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, αλλά η σταθεροποίηση της εξουσίας του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και οι εκλογικές νίκες του κόμματός του Bharatiya Janata, μάλλον θα επιτρέψουν εν τέλει τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση. Η φιλελευθεροποίηση της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, μαζί με την παροχή νέων χρηματοοικονομικών κινήτρων για επένδυση, βελτιώνουν τις προοπτικές του τομέα μεταποίησης. Οι αρχές σχεδιάζουν εκ νέου τις πολιτικές για την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων στους τομείς μεταποίησης, υδρογονανθράκων, ασφαλειών, άμυνας και σιδηροδρόμων. Έτσι, αναμένεται να βελτιωθεί και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος παραμένει εκνευριστικά χαμηλός τα τελευταία χρόνια
Ινδονησία
Και στην Ινδονησία υπάρχει ένα νέο πρόσωπο: ο Πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο, ο οποίος βρέθηκε στη λίστα των «50 Μεγαλύτερων Ηγετών του Κόσμου» του Fortune πέρυσι. Ο ίδιος έχει ήδη περικόψει τις δαπανηρές επιδοτήσεις καυσίμων και η κυβέρνησή του αναμένεται να θεσπίσει αλλαγές φιλικές προς τους επιχειρηματίες στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των επιδοτήσεων θα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων ανάπτυξης υποδομών, ενώ οι αυξημένες δαπάνες για την παιδεία αναμένεται να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μια ραγδαία αυξανόμενη μεσαία τάξη θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αν και ο Γουιντόντο αντιμετωπίζει κάποιες αντιδράσεις ως προς κάποιες βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως η άρση της απαγόρευσης εξαγωγής ακατέργαστων μεταλλευμάτων, οι ψηφοφόροι έχουν καταστήσει σαφές ότι αναμένουν μια καλύτερη διακυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να διακινδυνέψει το πολιτικό του κεφάλαιο για να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του.
Μαλαισία
Στη Μαλαισία, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στο διογκούμενο αίτημα για αλλαγή. Ο Πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ κατήργησε την επιδότηση καυσίμων και τον ερχόμενο Απρίλιο πρόκειται να θεσπίσει έναν φόρο 6% σε αγαθά και υπηρεσίες για να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Ο Νατζίμπ είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει το Πρόγραμμα Οικονομικού Μετασχηματισμού εισάγοντας νέα φορολογικά κίνητρα για ξένους επενδυτές. Η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του κατασκευαστικού τομέα και του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι επίσης πιθανή. Μπορούμε να προβλέψουμε με σχετική βεβαιότητα ότι καθώς η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται (και η επίδραση αυτού του γεγονότος γίνεται αισθητή στη Μαλαισία), η κυβέρνηση Νατζίμπ θα νοιώσει την πίεση να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για υποδομές, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Αυτό είναι θετικό – ιδιαίτερα αν οι αρχές συνεχίσουν να προωθούν μια ατζέντα ευρείας δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, με την υποστήριξη της μεσαίας τάξης, ώστε μέχρι το 2020 να έχει ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός.
Μεξικό
Από τότε που ο Πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νέτο ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2012, το Μεξικό έχει βρεθεί εν μέσω μιας διαδικασίας βαθύτατων μεταρρυθμίσεων, με προωθούμενες αλλαγές στην ενεργειακή βιομηχανία, την αγορά εργασίας, τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το εκπαιδευτικό σύστημα και το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας. Σήμερα, η κυβέρνηση φαίνεται ακόμα πιο διψασμένη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας. Δεδομένης της ανάγκης ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των βιομηχανικών υποδομών, θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ευκαιρίες στην κατασκευή και λειτουργία αγωγών, δρόμων, λιμανιών, και άλλων υποδομών. Η μεξικανική οικονομία θα ωφεληθεί επίσης από μια αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία, εφόσον από εκεί προκύπτει αύξηση των εισερχόμενων τουριστών αλλά και των εμβασμάτων που στέλνουν οι μεξικανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ.
Κολομβία
Η πρόβλεψή μας είναι ότι ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος θα επιτύχει τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αριστερούς αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επεκτείνει το κράτος δικαίου, να εμβαθύνει την αγροτική ανάπτυξη, και να προσελκύσει επενδυτές που αγωνιούν κυρίως για το θέμα της ασφάλειας. Η κυβέρνηση Σάντος και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι γενικά σύμφωνοι ως προς την ασκούμενη οικονομική πολιτική, που σημαίνει ότι οι πολιτικές αντιπαλότητες δεν πρόκειται να υποσκάψουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Πολωνία
Καμία χώρα δεν έχει αυξήσει τόσο πολύ την επιρροή της στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια όπως η Πολωνία, όπου η χρηστή διακυβέρνηση συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας πολλά υποσχόμενης αναδυόμενης αγοράς και οικονομίας. Το κυβερνών κόμμα της Πολιτικής Πλατφόρμας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παραμείνει στην εξουσία ως ο βασικός εταίρος της κυβερνητικής συμμαχίας μετά και τις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν μέσα στο 2015. Έτσι, θα επιτραπεί στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, ενθάρρυνσης των ξένων επενδύσεων, και ανάπτυξης των εθνικών υποδομών. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι κρατικές επενδύσεις αναμένεται να επιταχυνθούν από το 2016 και μετά, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.
Κένυα
Η Νιγηρία και η Νότια Αφρική, οι δύο άλλες μεγάλες οικονομίες της Αφρικής, αντιμετωπίζουν πολιτική και οικονομική αναταραχή, αλλά η Κένυα φαίνεται να πορεύεται προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Υποστηριζόμενος από την πλειοψηφία και των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας, ο Πρόεδρος Ουχούρου Κενυάταα εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει σχέδια ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου και των εθνικών υποδομών της χώρας. Η κυβέρνησή του έχει ισχυροποιήσει τα σώματα ασφαλείας του κράτους ύστερα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Κενυάτα έφερε έναν νέο αέρα σταθερότητας. Η εφαρμογή μέτρων υποστηριζόμενων από το ΔΝΤ που αφορούν την κεντρική τράπεζα και τη διαχείριση των δημοσιονομικών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και σταθερό το εθνικό νόμισμα.